2024. április 19. péntek

Nem az én Fradim?

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. április 4.

Még ma is a tegnapi meccs hatása alatt vagyok, még most is csak a gondolatok cikáznak a fejemben. Bevallom, én is elkeseredtem a mérkőzés után, és a tegnapi gyenge játékunk a mai napomra is rányomta a bélyegét. Nem csoda ez. Egy Fradista nem lehet boldog, ha csapata gyenge játékkal rukkol elő és nem tudja hozni a várva várt győzelmet.

Ilyenkor természetesen előjönnek a szurkolóban a negatív érzelmek és a világ legtermészetesebb dolga, hogy bánatosan tér haza a stadionból, vagy pedig szomorúan kapcsolja ki a mérkőzés után a televízió készülékét. Persze sokunkból feltör akár a düh érzése is. Értetlenül állunk játékosaink teljesítménye előtt és bizony elő is tör belőlünk az őszinte kritika. Eddig a pontig úgy hiszem, nincs is semmi probléma. Azonban játékosainktól elvárjuk, hogy ne foglalkozzanak a mérkőzéssel tovább, hanem felejtsék el és koncentráljanak a következő küzdelemre.

Vajon nekünk szurkolóknak nem ez lenne a dolgunk? Mi megtehetjük, hogy egy olyan meccs után, ahol nem szenvedünk vereséget, igaz jó játékot sem produkálunk, hanem meddő játékkal, de itthon tartunk egy pontot, kígyót-békát kiabálunk játékosainkra?

Szerintem nem.

Úgy gondolom, a szurkolóknak pontosan úgy, ahogy a játékosainknak, már a következő mérkőzésre kell készülnünk, új reménybe öltöztetve lelküket. Mi, akik ennek a dicső múltú klubnak a szurkolói vagyunk, ki kell tartsunk akkor is, ha nem megy a csapatnak. Nem csak akkor, ha döntetlent játszik rossz játékkal, hanem akkor is, ha vereséget szenvedünk.

Vajon a gyenge Fradi már nem az én Fradim? Amikor rosszul megy a csapatnak, akkor a helyes mentalitás, hogy hátat fordítok neki és szapulom, szidom és elfordulok mellőle?

Lépten nyomon azt hangoztatjuk, hogy a Fradi egy nagy család és mi is ennek a családnak a részei vagyunk. Mikor a családunk egyik tagja nem megfelelő teljesítményt nyújt valahol, akkor elfordulunk tőle? Mikor gyermekünk rossz jeggyel tér haza az iskolából, akkor már nem is az én fiam, vagy nem is az én lányom?

Bevallom, jó dolog, mikor csapatunk remek játékkal nyeri a mérkőzéseket. Jó büszkén kiállni az ismerőseink elé és jó megvallani, ez az én csapatom. Valóban boldog ilyenkor az ember, de mikor gyengébben játszunk, mikor nem jönnek be a cselek, amikor kifelé pattan a kapufáról a labda, én akkor is Ferencváros szurkoló akarok lenni és akkor is, ha folyamatosan gyengébben játszik a csapatunk!

Azért mert szeretem ezt a klubot, mert a szívembe véste magát gyermekkorom óta és egyszerűen nem tudom azt mondani, hogy ez nem az én csapatom!

Bezzeg, a bajnok Fradi az enyém volt. Vagy bezzeg, az Albert-Varga féle Fradi az én csapatom volt. Vagy mondjuk a Nyilasi-Szokolai Fradi volt az én csapatom. Félreértés ne essék, ezek mind az én csapataim is voltak. A szívembe van írva minden idők Ferencvárosa és ütemre dobban zöld szívem, minek ritmusát a Fradi induló adja meg. Az én szívem most is dobog a Ferencvárosért és a mostani csapat is az én Ferencvárosom.

Egyszerűen azért, mert feltétel nélkül szeretem.

Nem azért szeretem, mert kiválasztottam magamnak a legerősebb csapatot, mert akkor már rég elfordultam volna a klubtól. Nem azért, mert ennek a klubnak van a legcsodálatosabb történelme az egész hazai mezőnyben, mert akkor nem járnék jelenleg mérkőzésekre. Azért szeretem, mert mióta az eszemet tudom ezért a klubért rajongok, ezt örököltem a születésem pillanatában és úgy is szeretném majd egyszer elhagyni ezt a földi létet, persze majd csak ha eljön a pillanat, hogy ezt az érzést megőriztem egy életen át.

Gyengék vagyunk? Be kell ismerni, az utóbbi időkben nem mutattuk meg méregfogainkat. Azonban a gyenge Fradi is az én Fradim! Kitartok mellette most, mikor nyögve hozza a mérkőzéseit és együtt fogok ünnepelni velük akkor is, mikor túllépnek a nehézségeiken és győzelmet győzelemre fognak halmozni. Mert, hogy jönnek még ennél szebb napok, abban biztos vagyok!

Mindezt miért teszem? Mert szurkoló vagyok. A Ferencváros szurkolója. A múltban, a jelenben és a jövőben is! Mindörökké FERENCVÁROS!!!

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

18 hozzászólás

  1. Slózi írta:

    Voltunk már gyengék az ÉDOSZ korszakban, vagy a Vincze idején, nem az eredmény a magyarázat. Hanem a mai “Fradival” való azonosulás képtelensége. Ez rég nem az a klub, ami az a Fradi volt. És amíg ezt nem ismerjük el és fel, soha nem lesz az a Fradi.
    Ez egy idegen biznisz-kultúra, semmi köze az egykori FTC-hez.
    A néger zenével sem lehet ugyanúgy azonosulniuk azoknak, akik a magyar zenén nőttek fel.
    Más kultúra az is.

    Csak az árkot mélyíted ezekkel az írásokkal, amikor egyenlőségjelet teszel a mai és az akkori Fradi között. Igen, a két Fradi között alapvető és hatalmas kulturális különbség van, amit feloldani nem lehet.
    Aki azt a régit szerette meg, az ki nem állja a mait.
    Más kultúra.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 07:47

  2. Slózi írta:

    Varga Zoli:

    A Ferencváros ma a szívekben él és nem az Üllői úton.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 07:54

  3. Lalolib írta:

    Szia, azt én nem állítom, hogy hamis az a megközelítés amiben hiszel. Csak tudod az egyoldalú szerelem nagyon fájdalmas tud lenni. Nem elég a szurkolónak kötődni a klubhoz, de a klubnak is kötődnie kéne a szurkolóhoz. Te is tudod jól, hogy nem az a legnagyobb gond, hogy gyenge a csapat. Én a nyolcvanas években is jártam meccsekre amikor nem értünk el komoly sikereket,de a Szentély tele volt, mert együtt éreztük át a Fradizmusunk igazi lényegét. De vajon miért csak két-három ezer ember ül a lelátókon? Mert nem tud már kötődni a csapathoz és a klubhoz sem. Én mindig örök optimista voltam és a Fradizmusom is megmaradt és meg is fog maradni amíg élek, de ha mindent elhiszünk és elfogadunk abból, ami jelenleg körülveszi a Fradit, önmagunkat csapjuk be.
    Mit látunk most? Tény, hogy van tulajdonosa a Fradinak és örök hála az angoloknak, hogy megmentettek minket. De ebből egy életen át nem lehet megélni. Mert azon kívül, hogy ide küldik nyaralni az embereiket, mást nem nagyon látunk. Van egy bulvárvezér a szakosztály élén, aki az eddig tevékenységével csak szégyent hozott a Fradi nevére. A vég számomra az RTL Klub reggeli adása jelentette, annál mélyebbre már nehéz süllyedni.
    Van egy szakmai stáb, aki igaz még nem kapott ki, de semmi jelét sem adja annak, hogy mesteri lennének ennek a csodálatos játéknak. Télen olyan igazolásokat hajtottunk végre, mely nevetséggé tárgyává tette a Fradit. Soroljam: a két spanyol, Mamics, Stockley. Ha még ehhez odaírjuk Shaw nevét, akkor van a Fradiban öt olyan játékos, akik összesen havonta biztos elvisznek a költségvetésből 10 milliót (bér+közteher+rezsi).
    De ezek csak apróságok ahhoz képest, ahogy a szurkolókkal bánnak. És itt nem a szurkolói kártyára gondolok, mert annak bevezetése helyes.
    Szerinted azt el lehet fogadni, hogy a “hivatalos” honlapon olyan RSS linkek vannak melyek folyamatosan a Fradit cikizik? Tudom, a tulajdonosi összefonódás miatt kötelező a Pepsifoci híreit kitenni. De ezt nekünk szurkolóknak miért kell elfogadni?
    Abban egyetértek veled, hogy mindezektől függetlenül nem szabadnak hátat fordítani a Fradinak. Ahogy Te sem, így én sem fogom ezt soha sem megtenni.
    De strucc sem akarok tovább maradni és nem fogom a homokba dugni a fejem. Kifogok tartani a csapat mellett is és továbbra is járni fogok meccsre (szombaton a húsvéti családi programok miatt nem lehettem ott), és továbbra is teli torokból fogom kiabálni a Hajrá Fradit.
    Ettől függetlenül ez már egyoldalú szerelem. Sajnos.
    Bocsi a hosszú szövegelésért! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 09:40

  4. lcs írta:

    Sántít a hasonlat! Ha a fiam rossz jegyet hoz haza az iskolából nem azt mondom neki, hogy sebaj kisfiam, koncentrálj a következő jegyre ezt a 3 karót meg felejtsd el. Igenis megszidom, de legalábbis elbeszélgetek vele. Ha jó jegyet hoz megdicsérem. Ha a csapat rosszul játszik nem értem miért nem lehet szidni őket, ha tapsikolok nekik egy ilyen meccs után abból nem tanulnak.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 11:46

  5. tibu1 írta:

    Lalolib!

    A Ferencváros, nem Furulyás János, nem Torgyán József és nem Berki Krisztián. A Ferencváros mi vagyunk, akik hajlandóak vagyunk tenni érte. Lehet bármilyen vezetés, akár jó akár rossz, a Fradi azoké, akik a szívükön viselik a sorsát. El lehet fordulni tőle, de onnantól senki ne mondja magát Fradistának. Tudom Te nem ezt mondtad, viszont sokan elfordultak csapatunktól. Azt mondod két – három ezer ember ül a lelátón, a többiek nem tudnak kötődni sem a csapathoz, sem a klubhoz. Ezzel nem értek egyet, mert ők kint maradtak, de a szurkolói kártya bevezetése miatt, nem pedig azért, mert elfordultak volna a csapat mellől. Ráadásul a Debrecen elleni mérkőzésünkön, már ők is bent lesznek, ha lehet hinni a “csicsergő verebeknek”. Mostanában elég nagy divat elégedetlenkedni, én nem fogok beállni a sorba akkor sem, ha épp ez a menő. Azért nem, mert úgy gondolom nem rombolni, kell, hanem építeni. A folyamatos kritikai bombák pedig nem építenek, hanem rombolnak. A kritikát is ki lehet fejezni kulturáltan és egységesen, de ahhoz összetartó emberek kellenek és akkor közös erővel hangot lehet adni a negatív véleménynek is. Az egyéni puffogás, azonban csak tartalmatlan, keserű, erőtlen búgócsigázás. Nem véletlenül van a három E betű között az egyetértés. Egyetértés nélkül nincs erő sem. Ahogy erkölcs nélkül sem. Együtt, egységben minden kritikai hang erőt képvisel. Amíg nincs egység, a kritika, marad üres puffogás, semmi több.
    Nem féltem a Ferencvárost, mert amíg mi vagyunk, addig Fradi is van. Márpedig ahogy Te is mondtad, mi nem tágítunk a csapat mellől, kitartunk mellette akkor is, ha nem ajándékoz meg minket hétről – hétre jó játékkal és diadalmas győzelmekkel.
    Egyoldalú szerelem? Lehet még igazad is van, de a szerelem egy igen mélyről fakadó érzés és nem szabályozható okos gondolatokkal. A szerelem él és lobog akkor is, ha nem talál viszonzásra. Sokan mikor ilyen helyzetbe kerülnek, akkor átfordul a szerelmük és átcsap gyűlöletté. Ennél azonban tisztábban kell látnunk, mert úgy gondolom bölcsebbnek kell lennünk saját kitörő érzelmeinknél is. A szerelmem örök és meg vagyok győződve róla, hogy szerelmem tárgya, fog még sok örömet okozni mind nekem, mind pedig azoknak, akik hisznek benne. Akkor majd visszatérnek a csapat mellé azok is, akik csak akkor szeretik, ha dicsőséget, dicsőségre halmoz. Addig is maradok tisztán és hűséggel a csapat mellett, várva a szebb időket!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 11:47

  6. tibu1 írta:

    Ami még lemaradt.
    Én is Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok neked és a többi kedves olvasónknak is!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 11:50

  7. zöldi írta:

    Lehet, hogy sokan elfordulnak a bajban, de pont ilyenkor ismerszik meg a barát.
    Ferencváros, örök szerelem vagy!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 14:48

  8. Franz írta:

    Sokat kell foglalkoztatni az MTK kapusát.
    Sokat kell kapura lőnie a Fradinak.
    Lövésekből születik a gól.
    Gyógyulj meg Dragóner!
    Hajrá Franzstadt!
    Mint más csapatoknál, nálunk is elkélne 2-3 sportpszihológus!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 16:06

  9. Janokiraly írta:

    Ugy lesz nemi remenyunk az mtk ellen,ha Toth es Kulcsar kezdok lesznek,valamint Stockley,Doherty megy a levesbe es Wolfe sem kozeppalyas.
    Toth es Kulcsar beallitasaval esetleg valami jatekot is lathatunk majd.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 16:35

  10. Arányi József írta:

    Akik vitáznak tibu írásával, azokat tisztelettel kérem, nézzenek ki a Fradi családból egy pillanatra.

    Puskás Öcsi 25 év után tért vissza Magyarországra. Hol volt már a régi Honvéd ! És hol
    érezte magát igazán otthon? A Honvéd stadionban ! Oda járt találkozni a régi és új bará-
    tokkal. És ezt a Honvédot is hűséggel szerette. Hát mi meg a FRADI-t! Ha tetszik, ha nem. a szívünk úgyis zöld marad. Csapatok, játékosok, vezetők jönnek, mennek, De a FRADI
    az nem elpusztítharó amig magyar ember él a földön.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 5. 17:37

  11. kpeti3 írta:

    A nép hangja a meccs közben legalább akkora erő mint maga a győzelem. Talán már csak ennyi maradt meg a “szívekben élő” Ferencvárosból. Mert a nép megmondja. Ettől jó. Nem véletlenül van az Üllői útnak sajátos atmoszférája.

    Nehogy már ne mondhassam a Stockley-nak hogy apám, te nem tudsz semmit a futballról, amikor harmadszorra nem tud egy labdát passzolni! A mai Fradiban az egyik játékos a bedobást(!) érintés nélkül dobja ki a játéktérről! Nehogy már ne tehessük szóvá ha valaki nincs tisztában a foci alapjaival! Érezze csak magát kellemetlenül akkor, amikor elképesztő hibái ellenére még mindig bizalmat kap!

    Az állítás fokozottan igaz, ha a mindenható nép különb csapatot állítana ki még a mostani keretből is.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 00:19

  12. 4everftc írta:

    mondhatnank azt is hogy ez a labdarugas mar nem az en labdarugasom.
    hiszen a globalizacio felemesztette a focit is – szaz millio dollarok nelkul a mai vilagban nincs foci – itt tartunk- ezzel kell egyutt elnunk – kiver a hideg a sztarok fizeteseitol a clubok koltsegveteseitol es megis nap mint nap keresem a foci altal at elt erzelmeket

    Ameddig a Fradi a szivekben el addig nincs baj – nehez idoket elunk most at – nem tagadom en is csalodtam McCabeban de nem a Fradiban – ha a Fradit a Fradistakat a Fradizmust nezzuk eszlelheto elore lepes hisz 3-4 web oldal kozul valogathatok kedvemre napra kesz hirekkel – fradistak altal keszult oldalakrol – ertekes ertelmes fiatalokat ismertem meg a forumokon – szurkoloi kozossegunk is valtozason megy at ami jelenleg kaotikusnak tunik de meg nehany het honap es ott is lesz egyseg –
    elkerulhetetlen a magyar labdarugas reformalasa es ezzel a Fradi felemelkedese is

    Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 04:35

  13. ftc ireland írta:

    ahogy irjatok,hogy “mi vagyunk akik teszunk erte”,csinaljuk azt gyerekek,lesz ez jobb is,jon a szebb jovo,amit tehetunk elsonek-BIZNI KELL BENNE,EN BIZOM BENNE es ha kicsit gyengen megy a szereto csapatunknak,akkor biztassuk,szeressuk tovabbra is oket,nekem a FRADI az eletems az is marad es ha rosszul megy nekik akkor sem lesz maskepp,mindig a kedvenc imadott csapatom marad!sok jo foci es rossz foci van,sok sztar,sok csapat,de FRADI CSAK EGY VAN,szivem is FRADI ritmusban ver,kedvenc szinem zold-feher,kedvenc napom fradimeccs nap,boldog vagyok mikor gyozunk,szomoru ha kikapunk es optimista a kovetkezo meccs elott.fel a fejjel szurkolo tarsaim,barataim,ez a CLUB nem erdemli meg hogy bantsuk,szidjuk,ertunk,miattunk alakult,velunk el joban-rosszban,mi is ELJUNK es LEGYUNK VELE-VELUK JOBAN-ROSSZBAN,MEGERDEMLI(ik),hidjetek el!FRADI VOLT,FRADI LESZ,MIG A FOLDON EMBER LESZ ES AZON TUL IS-hiszen MINDOROKKE FERENCVAROS!!!”sok sikert,gyoztes meccseket,bajnoki cimet,csak jot es szepet,en szeretlek,imadlak FERENCVAROSI TORNA CLUB!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 13:26

  14. Herkules írta:

    Azokat nem tudom megérteni, akik elfordulnak a fraditól, amikor nem megy olyan jól nekik a játék. Meglehet, hogy ez az én lojalitásomnak tudható be, de valószínűbbnek tartom a csapat gyengeségét kritizálók önzőségét. Önigazolásként szegüljenek sportolónak, vagy ha már kiöregedtek ebből, gyerekeiket cibálják le valami sport klub közelébe, aztán mindenki saját gyereke telejesítményét értékelje, kritikzálja, de mindenképpen elfogultság nélkül! Ámen.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 13:46

  15. sznico írta:

    Sajnos kiábránditó volt,Bérletünk van ,de nem járok mecsre,mert elég a tv elött idegeskedni.Nincs játék nincs hangulat.Fiataljaink csak cserék a hatodrangu játékosok mellet.Akibe egy kis játék inteligencia sincs .Akiben egy kis játékoság volt kölcsön adták,most Szolnokon rúgja a gólokat. A Fradi mindig minimum 3-4 csatárral a földön tarva a labdát kombinativan is játszott.Ez mind ma nyomokban sem látható.Persze voltak jó fejelö játékosok is: B.Torony ,Nyil,Szoki,Albert,Horváth F,de ők is kiismerhetettlen kombinativ játékra képesek voltak.Az a baj hogy a légiósoknak a focihoz semmi közük.Maximmum gyengenge iparosok.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 17:35

  16. jackie írta:

    Kedves Tibu !

    Azt hiszem,egyszer régebben már írtam valami hasonlót,de megismétlem :

    Az a Fradi,amiért én (is) rajongok-maghalt…Halott és olyan mint a történelmi Nagy- Magyarország ! A MÚLT-amit csodálunk szeretünk,vállalunk-de amellett tudjuk,hogy soha többé nem lesz valóságos! Mint történelmi múlt tovább él bennem,de sajnos nem fog “honvéd állni a Hargitán…Büszke magyar és büszke Fradista vagyok és az is maradok,noha tudom,hogy sem olyan ország nem lesz, mint a Trianon előtti volt-s olyan csapat és szurkoló tábor sem lesz már mint a hatvanas-kilencvenes évek között még volt…

    Hozzászólás ideje: 2010. április 7. 11:14

  17. sznico írta:

    Kedves jackie sajnos ugy néz ki igazad lessz.Erre példa a szurkolók rezignáltsága engem beleértve is.Két reménysugarunk van a mai Fradiban,Bence és Dávid és ez nagyon kevés hogy ismét a régi Fradit stilust és szivet lássuk a pályán.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 7. 18:14

  18. Wolfee írta:

    Ne hogy azt higgye bár ki is,hogy ezzel a vereséggel megcsappant a Fradi(királyi gárda)szurkolóinak a tábora!Miért?Pl.ezért is :
    Mindenki(aki nem Fradi drukker),azt mondja,hogy nem kell arra hagyatkozni,hogy mi lett volna ha!Csak az a baj,hogy egyre több a ha!Ez meg ugye azt bizonyítja,hogy a bírok= MLSZ elcsalta a meccset!!!!!Én kikockáztam ezt is!Úgy kb. 2 1/2 – 3 m-rell beljebb volt két védő is mint Schembri a labda elugrásának pillanatában!!!!!Ha összeszámolom
    ez úgy sac/kb, 5 momentum,ami nagyban befolyásolta a meccset!Ennél az esetnél pl.(És majd egy nagyon számítógépes “guru”számolja ki,hogy egy 20 colos (20IE)monitoron nézve teljes képernyős nézetnél,ez hány métert jelent!)Mivel a kamera pontosan a felezővonal magasságában van,a kikockázásnál,a labda élrúgásának pillanatában a felezővonaltól számítva a Dózsa kapuja irányában, Schembri 13 cm-re van,az egyik védő 18 cm-re de,”és ez még durvább”,aki a partjelzőhöz közelebb van lila védő:23cm-re!!!!??
    Na akkor ki csalt és miért?

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 16. 12:16

HOZZÁSZÓLÁS