2024. április 20. szombat

Meddig még?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 19.

Indulatos vagyok. Nem is kicsit. Részese voltam a Fradi-Siófok meccsnek. Meg annak, ami utána történt. Aztán hazajöttem. És olvastam. Mit láttak mások. Ettől még indulatosabb lettem. Meddig még?

Ez a történet korábban kezdődött. Egy hete. Amikor 0-6 volt. Újpesten. Szégyen. Valóban az? Ha az, csak azok tehetnek róla, akik a pályán voltak? Vagy azok is, akik a körülmények körül bábáskodtak? Milyen körülmények? Mindenki tudja! Azt is, nem reális eredmény született. Ám olyan eredmény, ami jól jött azoknak, akiknek más célja nincs, mint belerúgni a Ferencvárosba. 0-6! Szuper! Több, mint bárki remélhette. Megalázták a Ferencvárost! Megalázták a Ferencvárost? A kérdést csak azok teszik fel, akik valóban aggódnak. Ám, úgy tűnik, ők hiába vannak többen, a hangjuk halkabb. Hangosabb a kárörvendőké.

Hangosabb azoké, akik a Fradit csak ki tudja milyen üzletnek tekintik. Akik bulvárnak tekintik. Akik a Fradi körüli negatív szenzációkból élnek. Nekik ez a 0-6 égből jött manna volt. Akik eltekintenek attól, hogy kicsit is reálisan nézzék a folyamatokat. Bizony, ez a média! A Fradiból is élő média. Sok fradista kiakadt az elmúlt héten a Nemzeti Sport című lapra. A Baráti Kör tagjai közül is sokan. Olyanról is tudok, aki sok évtizedes olvasókapcsolatát szakította meg a lappal. Miért? Mert azt a játékvezetőt, akit a média többi része enyhén szólva is kritikusan illetett, sőt mi több, videofelvételekkel illusztrálta, hogy nem volt következetes, egy 8-as osztályzattal égbe emelt. Aztán elemezte a meccset. Sőt, mi több, hangolt a Fradi ellen, a szakmai vezetése ellen. Nemzeti Sport. Ez a neve. Nemzeti? Ezek a hagyományai. Amiknek kötelezni kéne. Kötelez? Egyet tudok érteni azokkal, akik a történtek után bojkottálják ezt a lapot. Visszatetsző, ha a példányszámot a Fradival kapcsolatos hangulatkeltés okán akarják növelni. Egy fradista ezzel nem érthet egyet, nem asszisztálhat a lap üzleti sikeréhez.

Nem 0-6, de fáj: a Siófoktól is kikapott a Ferencváros. Ez a legújabb címük. Illusztrációként pedig ez a kép, Németh Ferenc képe. És az aláírás: a kép önmagáért beszél…

Ez a képaláírás megér egy-két mondatot. Jó lett volna, ha kifejtik. Mi az, amiért a kép önmagáért beszél? Kivel és miért értenek egyet? Azokkal, akik maguk helyett ezt a feliratot küdték? Akik most “büntetésből” nem szurkoltak? Akik, ha eljöttek, akkor most nézők voltak? És utána mégis számonkértek? Hogy van ez? Az edző dolga, hogy felkészítse a csapatot. A játékos dolga, hogy játsszon. A szurkoló dolga, hogy szurkoljon. A szurkoló segíthet a játékosnak azzal, ha szurkol, nem véletlenül nevezik 12-ik játékosnak. A Fradinál különösen. Még a 12-es mezt is visszavonultatták a szurkolók miatt.

Visszatérve a Nemzeti Sportra. Bár kevesen voltunk, de azért nem 1500-an, mint ők írták. Ez megint hangulatkeltés. Miért? Miért szórakoznak velünk? Meddig tehetik ezt meg? A mérkőzés után elégedetlen drukkerekről írnak. Holott ők éppen nem drukkerek voltak. Miért?

Ez utolsó kérdés a drukkerekre vonatkozik. Egy drukker vagy magyarul szurkoló, szurkolni jár a meccsre, hogy győzelembe hajtsa a kedvenceit. Ha nem ezt teszi, akkor nem lehet szurkoló, arra is van szó, akkor csak néző. Akkor viszont ennek megfelelően viselkedjen, csak nézelődjön és utána az eredménytől függetlenül menjen haza.

A drukker vagy szurkoló viszont szurkoljon. Különösen akkor, ha kedvenc csapata a földre került. A bajbajutottat fel kell segíteni, nem pedig belerúgni. Ez utóbbi milyen magatartás? Prukner László egy héten belül másodszor vállalta, hogy bár nem feladata, szembenéz a szurkolókkal. Hihette, az első szembenézése legalább annyit megér, hogy legközelebb a csapat segítségére lesznek. Ehelyett egész héten a szégyen, gyalázat, bojkott szavakat olvasta és hallotta. Miközben a játékosait igyekezett felkészíteni. Azokat a játékosokat, akik emberek, akiket ez az elvárás nyomaszt. Akik, valljuk be, megijedtek. Akik csak arra gondoltak, mi lesz, ha legközelebb sem sikerül? Ezért nem passzoltak, ezért akarták az edzőjük szavaival a társhoz vezetni a labdát. Ezért nem lőttek, ezért keresték a biztosnak tűnő, de sehova nem vezető alibimegoldásokat. Ők, akik előtte bebizonyították, hogy pontosan is tudják ezt csinálni, amikor örömittasan skandálták nekik, hogy “Játszik a csapat!”. Nos, ők felejtettek el játszani. Elfelejtettek játszani? Dehogy. Csak emberek. Kell nekik a támogatás, a biztatás. Valljuk be, ugyanúgy, ahogy mindannyiunknak. Ha magunknak ezt elvárjuk, nekik miért nem adjuk meg?

Gyakorló szülőként felneveltem egy gyermeket. Ha hibázott, és bizony ez előfordult, akkor nem felpofoztam és szégyenérzetet keltettem benne, hanem elbeszélgetve vele biztattam és a hiba mibenlétét tudatosítottam vele, hogy máskor ne forduljon elő. Sőt, segítettem őt elkerüni a hasonló hibákat. Szerintem a legtöbb szülő ezt teszi a gyermekével.

Fradistának lenni felelősség! Ne csak hangoztassuk, mutassuk, hanem éljük is meg! Mindannyiunknak és a Fradinak is jobb lesz!

Nem véletlenül említettem a Nemzeti Sportot az írásban, mint az egyik külső tényezőt. Ők is, mások is használják, kihasználják a Fradit. A kérdés az, meddig még? Meddig hagyjuk még? Miért nem zárunk össze, hogy azt lássák, hogy nem lehet a Fradival szórakozni, mert mi egy család vagyunk? Miért nem állunk ki bármelyikünkért, akiket igaztalanul támadnak? És főleg miért támadunk belülről is?

Miért nincs Erkölcs, Erő, Egyetértés?

Fradisták! Védjük meg tradicionális múltunkat, amiben jelenünk és jövőnk is gyökerezik! Ezért voltunk, vagyunk és leszünk a legnagyobbak.

Hajrá Fradi!

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

19 hozzászólás

  1. Noorbertka írta:

    Helo.
    Nagyon jó a cikk.én sajnos 200kmre lakok pesttől így csak tv-be tudom követni a meccset de fájt amit a “szurkolók” csináltak.Ez nekik a FRADI MINDÖRÖKKÉ? A nemzetin kívül én még a bírókat emelném ki.SIRALMAS. A héten végre senkit nem állítottak ki bár a múlt heti Heinz kiállításnál legalább 5 súlyosabb belépés volt a siófok részéről amik még lábat is találtak.ők mért nem kapták meg a pirosaikat?a 2 11esről és Rósa góljáról már ne is beszéljünk.Nevetséges ez amit a bírók a FRADIval művelnek.
    Nagyon jók a cikkeitek.Köszönjük

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 06:43

  2. tibu1 írta:

    A mai sport, azzal a címmel jelent meg, hogy Szégyenváros…
    Ez már minden határon túl megy!!!
    Milyen jogon mernek ilyet kiírni???
    Belőlünk élnek és minket aláznak.
    Soha többet nem veszek sportot és ezt ajánlom minden Fradi szurkolónak is!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 08:40

  3. Arányi József írta:

    Sanyi ! Az Isten áldja meg szilárd hitedet és arany FRADI SZÍVEDET. Az írásod szelíd
    figyelmeztetés arra, hogy a Fradi, mint egy organikusan kifejlődött morális jelképet és valós szerveződést romlásba és megsemmisülésbe kívánják sodorni ismét. Nem szeretnék úgy meghalni, hogy ez sikerüljön. A ma is még álló stadionunkat a “fradi szurkoló rendszeresen feldúlják, tönkre zúzzák, barbár és visszataszító barbár indulatok kiélésének színterévé teszik. Azt a stadiont, amit az állami és a politikai – esetenként véres erőszákjával dacolva – a FRADI család tagjai – értelmiségek és munkások – együtt terveztek meg és építettek fel. Nem pénzért és fizetségért, mert a saját házukat építették. Ma ezt becstelenitik meg. No meg azokat is, akik már nincsenek köztünk, akik Fradisták voltak és ehhez méltóan éltek. Kik akarnak figyelmeztetni arra, hogy Fradistának lenni felelőség? Ők milyen módon vállalják ezt a felelősséget? Úgy, hogy a pályán megsebzett fiainkba beletúgnak, tovább marcangolják az
    MLSZ és a bérenc bírókhoz csatlakozva? Segítenek az anyagi kirablásban? Fizessetek fiúk, mi majd megbüntettetünk titeket egy gátlástalanságát már rég nem titkoló “hatósággal”.
    Nem a fiúk hagyták cserbe a szurkolókat, hanem a szurkolók a fiúkat! Ez nem csupán szégyenteljes, ez egy jól felöltöztetett árulás! No és a Nemzeti Sport. Hitvány társaság.
    Figyeli a széljárást és oda símul, ahol a saját sikerét is remélheti. Önmaguk becsülete nem
    kérdés, mert nincs. De ugyanez igaz a Sport TV műsorvezetői gárdájára is.

    Összegezve: aljas dolognnak ítélem azt, hogy bármelyik sérült családtagon, vagy idegen emberen valakik féktelen szadista hajlamaikat éljék ki.
    A Fradi akkoris élni fog! Sanyikám! Jó hogy vagy és hallatod a hangod. Nem vagy egyedül..

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 09:33

  4. Arányi József írta:

    Üdvözöllek Tibu!
    Szennylapban szennyes gondolkodás és szennyes stílus. Meggyőződésrm, hogy valaminek,
    vagy valakiknek nagyon meg akarnak felelni. Én azt gondolom, hogy nem szabad most még
    reagálni az efajta alpári provokációkra.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 09:42

  5. Herkules írta:

    Ezek nem szurkolók, hanem botrányozó, gondolkodni képtelen ösztönemberek. Gondolom, unalmas hétköznapjaikban nem történik velük semmi extra, ezért abban lelik örömüket, hogy a környezetükben lévő emberek hibáin élvezkednek. Azt javaslom, ezek az emberek menjenek el mondjuk kung-fu edzésekre, és ott szellemi magaslatokba emelkedvén világosodjanak meg! Talán, pár hónap múlva nem okozna már örömöt nekik más ember hibája, és nem a Fradi vereségén növesztenék tovább pöttöm kukijukat…. Emberek, a gyereketeket is megbűntetitek, ha mondjuk nem tudja kitapétázni a nappalit? Ezek a játékosok mentálisan fejletlenek, nincsenek a lelki érettség közelében sem. Ezért bántani őket, nem korrekt! Az NB 2 -ből nem rég felkerült csapattól mit vár az ostoba, perverz botrányozó? Azt sem értem, hogy a székház előtt mit várnak a Pruknertől??? Menjenek haza, olvassák el otthon, hogy mit nyilatkozott, újságokban, vagy akinek van, az interneten! Ez az ország morálisan a béka valaga alatt van, mert ha nem ott lenne, nem lenne pofája ahhoz, hogy számonkérjen számára vadidegen szakembereket, miért, hogyan, mit csinált, és mindezt hogy képzelte. (lsd. a tegnapihoz hasonló szurkolólázadást) Egyszerűen ez a pár ember gyakoroljon önfegyelmet, keressen magának megfelelő elfoglaltságot, amitől normalizálódik az önbecsülése! Rögtön nem lesz sem pofája, sem kedve munkájukat végző EMBEReket szét b…tatni. Én is küldök nekik valamit egy virtuális drapérián, ha tetszik nekik, ha nem. Ha nem, akkor nem olvassák, ők megtehetik, nem úgy, mint mi, akiknek tegnap végig kellett néznünk úgy a meccset, hogy a pofánkba tolták a hülye drapériájukat, aminek hátamögött volt a tisztelt társaság, így azt gondolták, rájuk nem vonatkozik az, hogy “Fradistának lenni felelősség!” Húgyagyúak, gondolkodni szíveskedjetek, vagy húzzatok a p…ába! A szakmai stáb meg helyezzen alkalmazásba egy profi csapatmentort, meg még mondjuk két fő sajtóreferenst, és akkor könnyebb és hatékonyabb lesz a munka. Csáá HAJRÁ FRADI!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 11:28

  6. Bodrog írta:

    Prukner intelligens, jó szakember. Még akkor is, ha az UTE ellen óriási taktikai hibát követett el a kiállítás után. Vissza kellett volna állni, nem pedig fejjel neki a falnak. Az igazi Fradista most türelmes, nem anyázza a csapatot. Már csak azért is, mert a Ferencváros gáncsolása bizonyos körökben politikai érdek. Ne hajtsuk az ő malmukra a vizet. Fel fogunk állni. Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 13:59

  7. ErkölcsErő írta:

    Na szeva mindenkinek azt a szenny nemzeti sportot én többször meg nem veszem. komlyan mondom, mekkora gyökerek ezek már? Aztán közben meg ott legelésznek, amikor győz a csapatunk. Tudjátok hogy hívják ezeket? Besúgó, köpönyegforgató bandának.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 14:31

  8. Antanténusz írta:

    Igazad van ErkölcsErő, én sem támogatom többet ezeket! Majd ha ismét a helyén kezelik a Fradit, akkor újra megveszem a lapjukat! Nehogy má, nehogy má, a szúnyog adjon vért!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 14:37

  9. ErkölcsErő írta:

    😀 😀 😀 Há nehogymá! Amúgy meg tudod Antanténusz, ezek akkora gyökerek, az anyjukat képesek lennének eladni. Mondhatnék neveket is, ha eldurvul a helyzet, meg fogom tenni a lépéseket, és akkor legfeljebb kirúgják majd őket.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 14:40

  10. vadmadár írta:

    lájk!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 14:42

  11. Arányi József írta:

    A nemzeti sport nevű valamit én sem veszem röbbet a kezemben, de a neten az figyelni fogom, hogy a “szégyenváros” alpári, primitív szellemességet folytatják-e pl. a Székes-
    fehérvárral úgy, hogy a Székes szórészt mással váltják fel, vagy éppen a Debrecen
    átnevezésével. Nem hiszem, ők védettek. A Fradi meg “csak” a Fradi.
    A csapat meg sohase reszkessen és Prukner László ne magyarázkodjon senkiknek!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 16:07

  12. tibu1 írta:

    “Az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése sajnálatosnak tartja, hogy a Nemzeti Sport az elmúlt hetekben kettős mércével élt a cikkeiben a Ferencváros játékosaival és a klubbal szemben. Írásaik minden pártatlanságot és objektivitást nélkülözve jelentek meg, éppen ezért a vezetőség úgy döntött, hogy a jövőben a Ferencváros részéről senki nem kíván nyilatkozatot adni a Nemzeti Sport újságírói számára.” ftc.hu

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 19:02

  13. Fradilaci írta:

    Sziasztok! A haverom hívott fel, hogy a nemzeti spicli sport miket hozott le a Fradikáról, ráadásul címlapon. Ezek után ha beteszi a lábacskáját az a kis buzi a lelátóra, (nevet egyelőre nem mondok) akkor kiheréljük őtet. Tudjuk ki az, utána jártunk és figyelünk tovább, ennyit mondhatok fradista barátaim.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 19:10

  14. Bob írta:

    Az Isten áldja meg a cikk íróját! Feltámadunk!
    Ferencváros mindörökké!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 20:29

  15. Szlavicsek Béla írta:

    A nemzeti sport szerkesztősége most aztán rendesen csorbított a nívóján. Szakmailag egy óriásit buktak a Ferencváros gyalázásával. Én azt gondoltam, hogy a nemzeti szót használó sportújság ennél jóval tisztességesebb újságírókat alkalmaz. Magukat lejáratni már megtanultak, már csak arra leszek kiváncsi, hogy mikor vágják maguk alatt az utolsó fát is el. Nagyon remélem, hogy mihamarabb, mert aki így ír, az az élet más területén sem lehet egy egyenes, tisztességes ember.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 21:20

  16. kreisz tamas/hutak/ írta:

    Sziasztok!
    Nem vagyok “igazi” fradista,De nagyon tetszik, hogy sokan még igy is kiállnak a csapatért.
    Amikor tudok,/ van rá pénzem/ ezután is kimegyek a meccsre szurkolni.(Tatabányáról ).
    Legyünk bajnokok,újságirok meg utána pitizhetnek nekünk,hogy szóba álljunk velük.

    Hajrá fradi !

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 18:50

  17. tibu1 írta:

    Kedves Tamás!

    Az én meglátásomban, nem csak az “igazi” Fradista, aki minden meccsen kint van.
    Ez egy összetett kérdés és nincs mérőeszköz a Fradizmushoz, amivel mérni lehetne, annak nagyságát.
    Feleségem egyszer azt mondta, hogy olyan nincs, hogy kifli, kiflibb, legkiflibb.
    Ez igaz ránk Fradistákra is.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 19:12

  18. helios írta:

    Kedves Sanyi!
    Ismét egy kiváló cikket irtál, gratulálok hozzá.A Fradi körül tapasztalható helyzet nem újkeletü,mintegy 60 éve tart.Kezdetben a rákosista, majd a kádári diktatúra szemében voltunk szálka,de egyik sem számüzött minket a II. osztályba, mint a Kisteleki féle MLSZ.Nekik több eszük volt.Jelenleg is ott gyilkol minket a szövetség,ahol csak tud.Kérdés,hogy ki áll mögöttük,kik mozgatják a szálakat?Talán egyszer megtudjuk.Nagyon helyes,hogy a vezetőség bojkottot hirdetett a Nemzeti/ ???/ Sport ellen,gyalázat,amit múvelnek velünk.
    De beszéljünk az óra alatti szurkolókrol is.A mérkőzések után hazafelé menet közöttükhaladok,látom őket.Elképzelhetetlen,hogy valakik ne manipulálnák őket.Jó volna kinyomozni,kik hergelik őket,mert maguktól nem viselkednének így.
    El kellene magyarázni nekik,mit jelent fradistának lenni,hogyan kell a csapatnak szurkolni.
    Ami pedig a játékvezetőket illeti,van közöttük gazember,de talán sokan félnek attól,hogy Arany Tamás sorsára jutnak,ha nem csalnak a Fradi ellen.
    Végül javaslom a Fradi vezetőinek,kezdeményezzenek egy tárgyalást Csányi Sándorral és kérjék meg,hasson oda,hogy szünjön meg a Fradi elleni támadás.mert ez a magyar focinak sem jó.
    HA NEM LESZ VÁLTOZÁS RÖVID IDŐN BELÜL,A CSAPAT MENJEN ÁT AZ OSZTRÁK,VAGY A SZLOVÁK BAJNOKSÁGBA:

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 20:46

  19. Arányi József írta:

    Az NB.I.hu-n találtam egy linket !
    http://www.petitiononline.com./1899ftc/petition.html
    Gyűlnek az aláírások !!! Hajrá Fradi !

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 21. 11:45

HOZZÁSZÓLÁS