2024. március 29. péntek

Nyereményjáték’2010: 2. forduló (frissítve)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 6.

A frissítés két kérdés (9. és 12.) egyértelműsítését jelenti, hogy ne az értékelésben kelljen majd jótékonykodni.
Természetesen az új kérdések előtt a régieket megválaszoljuk és a közöljük a verseny állását. Ezt fontos ismerni az új kérdések előtt, hiszen így lehet eldönteni az újabb fordulóban az alkalmazandó taktikát. Érdemes-e, kell-e kockáztatni?

Elöljáróban újra a játékszabályok.

Az 1.forduló kérdései és a helyes válaszok:
1. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.
A Fradinak számtalan jobbnál jobb kapusa volt. Sokan válogatottak is lettek a Fradiból. Közülük kérünk felsorolni legalább három nevet.

Szigorúan ABC-rendben haladva az FTC-ből válogatottá lett kapusok: Amsel Ignác, Balogh Tamás, Csikós Gyula, Fritz Alajos, Géczi István, Háda József, Hajdu Attila, Henni Géza, Huber Rezső, Kakas László, Szűcs Lajos, Zsiborás Gábor.

Ez valóban könnyű kérdés volt. Szinte mindenki eltalálta. Nem tudtuk elfogadni Megyeri Balázs nevét, aki még nem volt felnőtt válogatott, valamint Grosics Gyulát sem.

2. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Melyik későbbi Fradi sztárt fedezte fel az FTC akkori ifiedzője, Kertész János?

Nyilasi Tibor

Egy kivétellel mindenki válaszolt, és mindenki helyesen válaszolt.

3. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Ki rúgta az FTC történetében az első 11-es gólt?

Malaky Mihály 1900. április 22-én a Műegyetem FC elleni mérkőzésen. A 11-est berúgta, a meccset az FTC 2-1-re megnyerte.

Nehéznek szántuk, ám nem lett az. A legtöbb játékos helyesen írta be Malaky Mihály nevét és szerzett 3 pontot.

4. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Mikortól van hivatalosan is kinevezett vezetőedzője a Fradi labdarúgóinak?

1926 nyarától, a professzionalizmus bevezetésének idejétől, az első vezetőedző Tóth-Potya István volt.

Ennél a kérdésnél tört ránk az első engedékenység, hiszen elfogadtuk helyesnek a nevet tartalmazó választ is. De az 1925-öt név nélkül nem tudtuk elfogadni.

Az alapkérdések összesítése után meglepően tapasztaltuk, hogy mily sokan szereztek 10 pontot, ami a maximum. Lehet, hogy nehezíteni kell ezeken a kérdéseken? Majd meglátjuk!

5. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-4. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Ki volt az FTC megszervezésének a tényleges ötletadója?

Gabrovitz Kornél, az egykori Mester utcai diák Prágában ismerkedett meg a futball szép játékával. A prágai Slavia csapatánál ekkor már angol edző működött, így az angol típusú klubéletet is megismerte. Hazatérve ő volt az, aki inspirálta a régi barátait, a ferencvárosi ifjakat, hogy alakítsanak ők is klubot a Ferencvárosban. Weisz Istvánnal, a BTC akkori tartalékkapusával kezdték el szervezni a Ferencvárosi BTC-t. Hozzájuk csatlakoztak a régi barátaik, majd sikerült megnyerni a ferencvárosi polgárokat, mint támogatókat, közülük elsőként Gráf József pékmestert, majd a Ferencvárosi Polgári Kör tagjait, végül eljutottak a polgárság szellemi vezéréhez dr. Springer Ferenc ügyvédhez. Aztán 1899. május 3-án megszületett a máig tartó csoda, a Ferencvárosi Torna Club.

Sokan leírták Gabrovitz Kornél nevét, volt aki Weisz Istvánt is megemlítette. Mivel ők is a ferencvárosi ifjak közé tartoztak, nagyvonalúan ezt a gyűjtőnevet is elfogadtuk helyes válaszként. Mivel ez az első forduló, nem lehettünk egyből kíméletlenek. Később majd szigorúbb lesz az elbírálás. Volt, aki passzolt, volt, aki Springer Ferencet írta. Ő most rosszul járt, hiszen a dupla vagy semmiben elvesztette a korábban megszerzett 10 pontját.

6. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-5. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

A hőskort több botrány is kísérte az FTC és az MTK között, amelyek sportolók átigazolása után keletkeztek. Ki volt az első sportoló, akinek átigazolása a másik egyesületbe a két klub nyilvános összetűzését okozta?

Volt, aki passzolt, volt aki beugrott és Schlosser Imre nevét írta le, ezzel sajnos megfelezte az addig megszerzett pontjait. A helyes válasz ugyanis

Toldi Ödön úszó, aki nagy reményekkel indult az FTC színeiben.1908-ban aztán átlépett az MTK-ba. Az FTC professzinalizmussal vádolta meg az MTK-t. Bár a MUSZ felmentette a vádlottakat, az MTK ezek után bojkottálta az FTC atlétikai és úszóversenyeit.

Nézzük az eredményeket:

32-en adtak választ, közülük négyen teljesítették a most elérhető maximumot, azaz 40 pontot szereztek. Gratulálunk!

Ők a következők:

Fradi37, Fradibalázs, HÁROM E., Pilu

A további pontszámok:

14 pont: attila91

10 pont: bockor, Peti, Hosszú László, fradifan21, Szakács István, Darabos Béla, Bakos Imre, Johnny Firpo, Franzstadt70, Sütő József, csapos, sempre, sonny1985

7 pont: PUSI 1899, Misi6424, John Thomson, Hegedűs Norbert

6 pont: imiking888, Borsmoly

5 pont: Krizbai86, kunkri

4 pont: kisricso

3,5 pont: hopkapeti, janko5

0 pont: Krisz1532, Fehérvári Fradista, Pásztor Róbert

Látható, hogy nagy léptékkel lehet haladni. Ráadásul nem csak előre, hátra is. Bőven van esélyük a most nullázóknak és azoknak is, akik később csatlakoznak. Nyilván, aki sok pontot szerzett, az ebben a fordulóban már óvatosabb lesz a kockáztatással. De ki tudja?

A konkrét verseny állásán keresztül mutatjuk meg a kockáztatás mikéntjét. Ebbe a fordulóba mindenki hozza a pontszámait. Ehhez szerezhet a mostani első négy kérdéssel 10 pontot, amelyet ugye, ha akar, dupla vagy semmivel megduplázhat vagy elveszthet. Ha jól felelt, akkor az első öt kérdéssel szerzett itt is 20 pontot. Itt értékelődik fel a sorozat hatodik kérdése, a szuperdupla. Tételezzük fel továbbra is a helyes válaszokat, így az eddigi hibátlan játékosnak 40+20=60 pontja lesz a hatodik kérdés előtt. Ha azt helyesen megválaszolja, ezt duplázza meg, azaz 120 lesz a forduló végén az összpontszáma. Helytelen válasznál viszont lefelezi az addigi pontjait, azaz 30 ponttal zár. Ha passzolja a kérdést, marad neki a 40. Nem mindegy! Ez a szisztéma működik majd a továbbiakban is, tehát egy kérdéssel nagyon sokat lehet nyerni, de veszteni is vagy esetleg nyugodtan, megfontoltan, passzolva haladni.

Ennyi elég a szövegből, jöjjenek a 2.forduló kérdései. A kérdések sorszámozását az előző forduló számozását folytatva adjuk meg:

7. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Mi volt 1926-tól a professzionalista Fradi hivatalos neve?

8. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Ki volt az a játékosunk, aki azzal utasította el a Honvéd ajánlatát, hogy ő csak akkor megy Kispestre, ha elalszik a metrón.

9. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Dr. Springer Ferenc az FTC első elnöke volt, természetesen nem csak a futball érdekelte, olyannyira, hogy más sportág országos szövetségében is szerepet vállalt. Melyik ez a sportág?

10. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Ki az az egykori Fradi játékos, aki a Bayern München és a Mallorca játékosa is volt, majd edzőként az USA labdarúgásában ért el eredményeket, amelynek révén az akkori amerikai elnök is fogadta?

A 7-10. kérdésre adott válaszok pontjait összeadjuk, azaz 0-10 pont között lehet szerezni.

11. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 7-10. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

1995-ben a Fradi megnyerte a magyar szuperkupát. Melyik csapat ellen?

Ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát az 1.fordulóban szerzett pontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja.

12. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-11. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Mikor volt a Fradinak (ÉDOSZ-nak, Kinizsinek) az első olyan bajnoki mérkőzése, ahol a játékosok zöld-fehér mezének háta meg volt számozva?

A 2.forduló kérdéseire a válaszokat 2010.10.07. 23:00-ig várjuk. A külföldről játszani kívánók ügyeljenek arra, hogy ez az időpont a magyar időszámítás szerint értendő. A késve beérkező válaszokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A válaszokat email-ben kérjük elküldeni az

ftc.barati.kor@gmail.com címre.

A válaszban kérjük feltüntetni egy azonosító nevet, melyet az értékelésben közzéteszünk, a kérdés sorszámát és a helyesnek tartott választ. Aki először játszik, az szigorúan belső használatra adja meg a valódi nevét és elérhetőségét, lehetőleg telefonszámát is.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS