2024. március 29. péntek

Nyereményjáték’2010: 3. forduló

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 8.

A Tanú című kultikus és örökbecsű film Virág elvtársának mondatát átfogalmazva mondhatjuk, “A játék körüli helyzet fokozódik.” Mondták, túlontúl nehezek a kérdések, ezért kevesen játszanak. Az első fordulóban mégis volt négy telitalálat, az ebből adódó maximális pontszámmal. Lehet, könnyebbek lettek a kérdések? Nézzük! Először a válaszokat, majd a rangsort, aztán a harmadik forduló kérdéseit.

Nem lehet eleget ismételni, ezért most is a játékszabályokkal kezdünk.

Az 2.forduló kérdései és a helyes válaszok:

7. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Mi volt 1926-tól a professzionalista Fradi hivatalos neve?

Ferencváros Futball Club, azaz FFC

Ujjgyakorlat volt, nem véletlenül ért csupán 1 pontot.

8. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Ki volt az a játékosunk, aki azzal utasította el a Honvéd ajánlatát, hogy ő csak akkor megy Kispestre, ha elalszik a metrón.

Bánki József, alias Dodó, aki egyebek közt a nekünk adott interjújában is elmesélte ezt a sztorit.

Úgy tűnik, 2 pont ide vagy oda, ez sem volt nehéz kérdés. Lehet, hogy sokan olvasnak minket?

9. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Dr. Springer Ferenc az FTC első elnöke volt, természetesen nem csak a futball érdekelte, olyannyira, hogy más sportág országos szövetségében is szerepet vállalt. Melyik ez a sportág?

A helyes válasz: úszás. A Magyar Úszó Szövetség 1907. május 27-én alakult meg, amelynek élére öttagú bizottságot neveztek ki. Ügyvezető elnöknek az FTC küldöttét Kugler Sándort választották, a tisztikarban pedig helyet kapott az FTC-ből Malaky Mihály, Horváth Ferenc és dr. Springer Ferenc is.

Ez a kérdés fogósabbnak bizonyult, nem véletlenül ért 3 pontot. Volt aki a kérdés ellenére a labdarúgásra tippelt, természetesen nem kapott pontot.

10. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Ki az az egykori Fradi játékos, aki a Bayern München és a Mallorca játékosa is volt, majd edzőként az USA labdarúgásában ért el eredményeket, amelynek révén az akkori amerikai elnök is fogadta?

Nagy II András. A csodálatos képességű fedezet 1920-ban született. Alacsony termete ellenére olyan rugókkal rendelkezett, hogy a nálánál egy fejjel magasabb játékosokat is simán lefejelte. 1945 januárjában hagyta el az országot, ezzel a Fradit, ahová sajnos soha nem tudott visszatérni. De, hogy mennyire fradista maradt, azt az is bizonyítja, hogy 1994-ben a vagyona egy részét az akkor Tuniszban élő játékos a Fradira hagyta. A papírok elrendezése után az átutalás meg is történt. Visszatérve azonban a kérdésre, 1945-től a Bayern Münchenben játszott, onnan igazolt a spanyol Mallorcához, ahol bajnok is lett. Edzői papírjait Londonban szerezte meg, majd Tunéziába került, ahol még, mint játékos-edző kezdett. Onnan rövid európai kitérő után utazott az USA-ba, ahol az európai futball népszerűsítésében olyan eredményeket ért el, hogy személyesen fogadta őt Johnson elnök, amit dokumentum is bizonyít. Amerikából Tuniszba tért vissza, ott hunyt el 1997-ben.

Sokaknak ez a kérdés sem jelentett akadályt.

A 7-10. kérdésre adott válaszok pontjainak összeadása után a 11. kérdéssel azt meg lehetett duplázni avagy el lehetett veszteni.

11. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 7-10. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

1995-ben a Fradi megnyerte a magyar szuperkupát. Melyik csapat ellen?

Nem volt ilyen csapat, mert a Fradi abban az évben bajnokságot és kupát is nyert, így automatikusan nyerte el a szuperkupát.

Senkit nem rettentett el a tét a választól, ezzel megduplázta a fordulóban addig szerzett pontjait. Ezeket a pontokat adtuk hozzá az 1.fordulóban megszerzett pontokhoz. Ezt az összesítést lehetett megduplázni a 12. kérdéssel, ha jó volt a válasz, illetve megfelezni, ha rossz.

12. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-11. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Mikor volt a Fradinak (ÉDOSZ-nak, Kinizsinek) az első olyan bajnoki mérkőzése, ahol a játékosok zöld-fehér mezének háta meg volt számozva?

1950. február 26. ÉDOSZ – Soroksár 5-0.

Nem véletlenül korrigáltuk a kérdést, hogy az ÉDOSZ korszak is idetartozik. Ugyanakkor fontos volt a zöld-fehér mez kitétel is, hiszen 1950 elején a Fradinak még csak a nevét változtatták meg ÉDOSZ-ra, a színeit akkor még változatlanul hagyták. Elfogadtuk az 1950-es évszámot önmagában is, sőt más hónappal és nappal is (hiába, még mindig engedékenyek vagyunk). Nem tudtuk elfogadni az 1957-est, amikor Fradiként játszott először számozott zöld-fehérben a csapat. Mint ahogy azt sem, amikor a válaszadó alternatívan adta meg az 1950-es meccset, sajnos azzal, hogy akkor már piros-fehérben játszottunk. Ő most túl sokat kockáztatott. Ilyen ez a játék, legközelebb visszajöhetnek ezek az elvesztett pontok.

Nézzük, kinek hogy sikerültek a válaszok, jól vagy rosszul tette, hogy válaszolt a kockázatot jelentő kérdésekre.

Pilu továbbra is fantasztikus, most is maximumot teljesített, nem meglepő, hogy vezet.

120 pont: Pilu

108 pont: Fradi37, Fradibalázs

104 pont: HÁROM E

60 pont: csapos, sempre

48 pont: attila91, fradifan21

44 pont: Hosszú László, Sütő József

42 pont: John Thomson

32 pont: Bakos Imre, bockor, Johnny Firpo, sonny1985

26 pont: misi6424

22 pont: kunkri

19 pont: janko5

15 pont: Peti

13 pont: PUSI 1899

12 pont: Franzstadt70, imiking888

10 pont: Darabos Béla, Szakács István

7 pont: Hegedüs Norbert

6 pont: Borsmoly

5,5 pont: Krizbai86

4 pont: kisricso

3,5 pont: hopkapeti

Ugye, egy kicsit szétszóródott a mezőny? Ennyit tesz a sajátos pontozás. Megnyugtatunk mindenkit, nincs még semmi veszve. Bár nem kívánjuk neki, Pilu is hibázhat.

Következzék a 3.forduló! A kérdések sorszámozását továbbra is az előző forduló számozását folytatva adjuk meg:

13. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Ki volt a Fradi első nem magyar anyanyelvű vezetőedzője?

14. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Ki volt az a későbbi nagy hírű Fradi játékos, aki első igazolásakor egy kettőhetvenes tanulóbérletet kapott?

15. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Egy női név: Ulrich Etelka. Hogy kapcsolódik az FTC-hez?

16. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

A Fradi-történelem egyik legnagyszerűbb mérkőzése, amikor a Mitropa kupáért 4-1-re legyőzte a Bolognát. A nézők már akkor is egyedileg nézték a találkozókat, sok vélemény megfogalmazódott. Volt egy nagyon híressé vált – könyvben is megörökített – vélemény, amely szembement a mindent elsöprő többséggel. Azt firtatta, vajon valójában kinek is köszönhető ez a nagyszerű diadal. Mi volt ez az egyébként logikus vélemény, ki az a játékos, akinek ezek szerint fontos szerepe volt az eredmény ilyen alakulásában?

17. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 13-16. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Lipcsei Péter mikor játszott bajnoki mérkőzést a Stadler mezében?

Ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát az 2.forduló utáni összpontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja. Ráadásul, most egy igennel vagy nemmel nagyon sokat lehet nyerni vagy éppen veszteni.

18. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-17. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Történelmi érdekesség, hogy egy észak-amerikai túrán – kölcsönjátékosként – Puskás Ferenc is játszott a Fradiban, nem is egy meccsen. Öcsi bácsi gólérzékenysége ismert. A kérdés egyszerű. Szerzett-e ezen a túrán zöld-fehér mezben mesterhármast? Nem az ellenfél számít, csak az, igen vagy nem?

A 3.forduló kérdéseire a válaszokat 2010.10.09. 23:00-ig várjuk. A külföldről játszani kívánók ügyeljenek arra, hogy ez az időpont a magyar időszámítás szerint értendő. A késve beérkező válaszokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A válaszokat email-ben kérjük elküldeni az

ftc.barati.kor@gmail.com címre.

A válaszban kérjük feltüntetni egy azonosító nevet, melyet az értékelésben közzéteszünk, a kérdés sorszámát és a helyesnek tartott választ. Aki először játszik, az szigorúan belső használatra adja meg a valódi nevét és elérhetőségét, lehetőleg telefonszámát is.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS