2024. március 28. csütörtök

Nyereményjáték’2010: 5. (utolsó) forduló

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 12.

Ami egyszer elkezdődik, az véget is ér. Így van ez ezzel a játékkal is. Rengeteg semleges szemlélő, mondjuk úgy, néző mellett több mint huszan gondolták úgy, hogy megmérettetik magukat. Mégpedig fordulóról fordulóra, nem csüggedve az esetleges kudarcoktól. Mert ilyenek is érték a játékosokat, akik nem egyszer hihették, a legjobb tudásuk szerint jó választ adtak. Ám valami közbejött. Ez a játék szerkesztőjének felelőssége, aki olykor tudatosan nehezített vagy épített csapdát.

Lehetett volna egyszerűbb, mondjuk úgy, könnyebb kérdéseket is feltenni. Tény, sokkal több válasz érkezhetett volna, sokkal több játékostól. Nagy dilemma. Tudomásul kell venni, hogy a ma internet átszőtte világában egy ezzel tisztában levő játékos a “Google” segítségével szinte mindenre választ talál. Ez az, amit el szerettünk volna kerülni. Ne a Google legyen a játék győztese, hanem az a Fradista barátunk, aki veszi a fáradtságot, hogy utánanéz olyan dolgoknak is, melyeket nem talál meg a neten. Utánanéz könyvekben, érdeklődik ismerőseitől, vagy… Vagy éppen kockáztat. Olyan játékszabályokat alkottunk, hogy ennek is nagy szerepe volt. A tudás mellett nagy szerepe volt és van (mert még nincs vége a játéknak, most jön az utolsó forduló) a taktikázásnak, a sorrend figyelésének. Vajon mit csinál majd a rangsorban előttem vagy éppen mögöttem levő. Megfigyelhettük, fordulóról-fordulóra változott a helyzet, amely mint alább láthatjuk majd, most sem lett másképp. Minden az utolsó forduló válaszain fog múlni. Azokon a válaszokon, melyek lehet, egyszerűnek és biztosnak tűnnek, ám elképzelhető, hogy a kérdésben csavar van. Vagy nincs? Nem szaporítom a szót, hisz a játékosokat nem ez érdekli. Sokkal inkább az elmúlt forduló válaszai, az ezek után kialakuló sorrend, no meg a mindent eldöntő utolsó forduló kérdései.

A játékszabályok ismertetésének most már nincs sok értelme, hisz aki játszik, az már tisztában van vele.

A 4.forduló kérdései és a helyes válaszok:

19. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Honnan származik a Springer család?

Kassáról. Ahogy azt dr. Springer Miklós az Istenes Tiborral folytatott beszélgetésében elmondta. Felvidéki cipszerek voltak. Nem véletlenül volt a kérdés 1 pontos, a válaszadóknak nem okozott akadályt.

20. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Telek Andrást mindenki csak Mancinak szólította. Mikor kapta ezt a becenevet?

1980-ban. Telek Manci ezt biztosan sok helyen elmondta, a nekünk adott interjújában mindenképp. Örömmel vettük, hogy ez a kérdés is könnyűnek találtatott.

21. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Soroksári úti pálya, Üllői úti újjáépített pálya. Két korszakot képvisel (az egyik még ma is tart). Azonos a rajtuk lejátszott első mérkőzés eredménye. Mennyi ez az eredmény az FTC, mint pályaválasztó szempontjából?

0-1. A Soroksári úti pályán az első mérkőzést 1900. március 25-én játszották az OTE ellen, amely legyőzte az FTC-t. Az újjáépített Üllői úti stadionban pedig a pályaavatón 1974. május 19-én a Vasas győzött ugyanilyen arányban. Tény, hogy a kérdésből hiányzott a hivatalos szó. Miért fontos ez? Mert 1974. május 19-én a hivatalos meccs előtt valóban játszottak egy 4-4-es döntetlennel végződő mérkőzést is az Fradi és a Vasas öregfiúk. Azonban a Soroksári úti pályán közel sem volt ilyen eredmény az első meccseken. Az pedig egyértelmű volt a kérdésben, hogy a két meccsnek azonos a végeredménye.

22. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Ki volt minden idők leggólképesebb Fradijának a csapatkapitánya?

Rudas Ferenc. Lehet, hogy azért volt nehéz, mert oly könnyű volt? 4 pontért? Rudas Ferencről számtalan írásban megemlékeztünk, hogy bizony ő volt az, aki ezt a tisztet betöltötte.

A 19-22. kérdésre adott válaszok pontjainak összeadása után a 23. kérdéssel az ott összegyűjtött pontszámokat meg lehetett duplázni avagy éppen el lehetett veszteni.

23. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 19-22. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Napra pontosan mikor volt az első NB I-es Fradi meccs?

1935. augusztus 25. Ferencváros – Budafok 10-3. Sokan írták az 1901-es mérkőzést, helytelenül. Az 1925-26-os bajnokságig bezárólag csak budapesti csapatok indultak a bajnokságban, azt nem nevezték nemzetinek. 1926-27-től, a profi korszak kezdetétől már indultak vidéki csapatok is, ám azokat a bajnokságokat egészen 1934-35-ig Professzinális Bajnokságnak nevezték. Az első Nemzeti Bajnokságot 1935-36-ban írta ki az MLSZ, amely nyílt bajnokság volt, azon a profi csapatok mellett a legjobb amatőr csapatok is résztvehettek.

Szokás szerint ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát a 4.forduló utáni összpontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja. Ráadásul, az előző fordulóhoz hasonlóan egy igennel vagy nemmel megint nagyon sokat lehetett nyerni vagy éppen veszteni. A kérdés olyan volt, hogy teret adott a kockáztatásnak…

24. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-23. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Josephine Baker korának legendás dívája volt, világszerte rajongtak érte. Szurkolt-e valaha is valmely stadionban személyesen a Ferencvárosnak egy mérkőzésen? Igen vagy nem, csak ez itt a kérdés…

Igen, szurkolt. Mégpedig egy igen nevezetes mérkőzésen, 1929. július 21-én Montevideóban, amikor a Ferencváros 3-2-re legyőzte az akkori világelső Uruguay válogatottját.

Komment is jött, hogy ez a kérdés honnan jött? Nos, Nagy Béla Fradi nosztalgia 2. című, 1999-ben kiadott kötetének 43. oldaláról. Úgy tűnik, voltak akik olvasták. Vagy voltak, akik jól tippeltek. A lényeg ugyanaz, megduplázták eddigi pontjaikat.

Nézzük tehát az újra változott rangsort. Pilu visszavette a vezetést, ám mögötte nagyon szoros a verseny. Nem lehet megjósolni, ki fog nyerni. Sok függ az utolsó forduló kérdéseire adott válaszoktól.

132 pont: Pilu

120 pont: Fradibalázs

112 pont: HÁROM E

100 pont: attila91, sempre

96 pont: imiking888

94 pont: John Thomson

82 pont: kunkri

63 pont: Peti

56 pont: Sütő József

42 pont: sonny1985

32 pont: Hosszú László, Johnny Firpo

31 pont: janko5

30 pont: Fradi37

28 pont: Bakos Imre

26 pont: fradifan21, misi6424

18 pont: Borsmoly, csapos

16 pont: Franzstadt70

14 pont: Pusi1899

11 pont: bockor

10 pont: Darabos Béla, Szakács István

8,75 pont: Krizbai86

7 pont: Hegedüs Norbert

4 pont: kisricso

3,5 pont: hopkapeti

Ennyi felvezetés után itt az ideje, hogy megismerjük az 5. (utolsó) forduló kérdéseit.

25. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Melyik évben nyerte el Albert Flórián az Aranylabdát?

26. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Melyik csapat volt az ellenfél Varga Zoltán utolsó Fradiban játszott nemzetközi tétmérkőzésén?

27. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

FTC URAK. Mit jelent ez? Így nevezték az 1910-es években az FTC futballistáit? Avagy más apropóból jegyezte fel a történelem, ugyancsak az 1910-es évekből? Ha a más apropóra gondolunk, pontosan mi volt az?

28. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Játszott-e Nyilasi Tibor a Fradi csapatában Elefántcsontparton mérkőzést?

29. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 25-28. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Ki volt az a sportember aki megnyerte az FTC első teniszversenyét?

Ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát a 4.forduló utáni összpontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja. Ráadásul, az előző fordulóhoz hasonlóan egy igennel vagy nemmel megint nagyon sokat lehet nyerni vagy éppen veszteni.

30. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-29. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Ki szerkesztette a Ferencvárosi Torna Club első, 1908-1912 közötti évek eredményeit feldolgozó évkönyvét?

Az 5.forduló kérdéseire a válaszokat 2010.10.13. 23:00-ig várjuk. A külföldről játszani kívánók ügyeljenek arra, hogy ez az időpont a magyar időszámítás szerint értendő. A késve beérkező válaszokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A válaszokat email-ben kérjük elküldeni az

ftc.barati.kor@gmail.com címre.

A válaszban kérjük feltüntetni egy azonosító nevet, melyet az értékelésben közzéteszünk, a kérdés sorszámát és a helyesnek tartott választ. Aki először játszik, az szigorúan belső használatra adja meg a valódi nevét és elérhetőségét, lehetőleg telefonszámát is.

Legközelebb a végeredmény ismertetésével jövünk!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

  1. bockor írta:

    Sanyi bátyám!

    22. Ki volt minden idők leggólképesebb Fradijának csapatkapitánya? kérdésre, Nagy Béla szerint, Kispéter Mihály a helyes válasz.
    Feltéve, ha az 1948-49-es 140 gólt elérő csapatra gondolunk. (Százszor Szép Ferencváros, 161. oldal)
    Az én pontszámomat nem befolyásolja, mert azt az 5. kérdésnél úgyis lenulláztam volna, de hátha valakiknél számít. Úgy érzem mindenképpen el kéne fogadni, már csak Nagy Béla miatt is.
    Természetesen nem számonkérés, csak megjegyzés 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. október 12. 21:36

  2. bockor írta:

    Majd el felejtettem!

    Hajrá Pilu, Hajrá Pilu! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. október 12. 21:52

  3. Simon Sándor írta:

    Ugyanarról a csapatról beszélünk. Remélem nem bűn az, ha személyesen ismerem a csapatkapitányt, akit Rudas Ferencnek hívnak. És elhiszem neki, hogy ő volt… 🙂

    Nem mellesleg van olyan Nagy Béla könyvem, ahol fénykép is igazolja mindezt. És ugyanez a csapatkapitány mondotta el sok fórumon, hogy annak a nagyszerű csapatnak az volt az egyik nagy fegyvere, hogy ha támadó felfogásban játszott, akkor Csanádi Árpád volt a középfedezet, míg ha védekezni kellett, akkor helyette Kispéter Mihály játszott kvázi középhátvédet. Minden meccsen azonban a valódi kapitány játszott, Rudas Ferenc.

    Bockor öcsém. Minden tisztelet mellett a források sem tévedhetetlenek… 🙂

    Hidd el, minden kérdésben lehetne vitatkozni. Én azt szeretném, ha egyben, a Fradiban sosem lehetne. Mert a Fradi volt, van és lesz, ahogy a legnagyobb volt, van és lesz. Mindez evidencia.

    Remélem, a játék mellett és ellenére is jóban maradunk a Fradiban. Mert ez a legfontosabb!

    Üdvözlettel

    Sanyi bátyád

    Hozzászólás ideje: 2010. október 12. 22:36

  4. Pilu írta:

    Kösz Bockor:)

    Hozzászólás ideje: 2010. október 13. 06:42

  5. bockor írta:

    Sanyi bátyám!

    Mindkettőnknek igaza van, Nagy Bélának meg pláne 🙂 Rudas Ferenc az 1948-49 es idényben, súlyos sérülése után Kispéter Mihályt kérte fel csapatkapitánynak. Így történhetett, hogy a csapat képviseletében csapatkapitányként, Kispéter Mihály vett részt abban a küldöttségben, amely Rákosihoz folyamodott a pályabezárás eltörlése miatt.
    Még mindig úgy érzem, hogy mindkét válasz helyes. Nekem ebből hasznom nem származik, mivel később úgyis nulláznék 🙂 Vita meg azután biztos nem lesz köztünk, sőt nagyon hálás vagyok Neked ezért a játékért! 🙂

    Maradok bockor öcséd!

    Ja, és Hajrá Pilu! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. október 13. 08:47

HOZZÁSZÓLÁS