2024. március 29. péntek

Fradi évfordulónaptár: 2011.03.25.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. március 25.

Kit lehet köszönteni, kiről lehet megemlékezni a mai napon?

Ezen a napon tölti be 59. születésnapját Szokolai László, alias Szoki, aki góljaival oly sok örömet okozott a fradistáknak a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején. 1977.08.03-án mutatkozott be a Fradiban, majd 1983.06.11-ig játszott aktívan. Azért aktívan, mert 1988.07.30-án négy társával együtt egy nagyszabású búcsúmeccset szerveztek a számukra. Mindent összevetve 282 mérkőzésen játszott (167 bajnoki, 77 nemzetközi, 38 hazai díj), amelyeken 148 gólt szerzett (73 bajnoki, 75 egyéb). Bajnokcsapat tagja volt 1980-81-ben, kupagyőzelmet ünnepelhetett 1978-ban. A Fradi után az osztrák Sturm Graz ünnepelt csillaga lett, majd 1985 és 1987 között a Volánban “vezetett le”. Fénykorában tizenkétszeres magyar válogatott volt, két válogatott góllal.

Később edző lett, először a Volánban, de mi arra emlékszünk szívesen, amikor barátja, Nyilasi Tibor hívására, annak második edzői szakaszában a Fradi pályaedzője lett. Később is követte Nyílt, amikor ő az MLSZ utánpótlás főnöke lett, Szoki a korosztályos válogatottak mellett kapott szerepet..

Szoki, Isten éltessen, kívánunk jó egészséget és sok boldogságot!


1932-ben, 54 éves korában ezen a napon hunyt el Malaky Mihály. 8 mérkőzésen az ősi FTC-ben játszott is, amely meccseken 1 gólt szerzett. Erről az egy gólról is nevezetes lehetne, hiszen az volt az FTC első, nemzetközi meccsen elért gólja 1901.04.13-án a Servette ellen 4-4-re végződött mérkőzésen. Azonban mégsem ezért emlékezünk a nevére. Ő volt ez első igazi FTC “futballvezér”. Már az FTC “football osztály” hivatalos indulásánál ott volt, akkor jegyzőként. Később mint titkár, intéző, igazgató, majd mint alelnök dolgozott. Haláláig 22 éven keresztül volt a Fradi labdarúgásának a vezetője, gyakorlatilag a mindenese. Ő szervezte az FTC első külföldi túráját, a legendássá vált német-angol portyát. Nagy tekintélyű sportvezető volt, az MLSZ-t is számos esetben képviselte. A korabeli Sporthírlap így írt róla:

“A leghatalmasabb futballegyesület intézője, tehát a leghatalmasabb intéző is. A nevének aranycsengése van, mert minden sikerül neki, amihez hozzányúl. Ő a sport fődiplomatája. Kétségtelen, hogy Malaky Mihálynak nagy része van abban, hogy a futball Magyarországon meghódította a közönséget. A neve tehát sohasem fog elveszni az idők rengetegében.”

Lám, 79 évvel a halála után is méltatjuk személyét, vezetői nagyságát. Sosem feledjük!

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.origo.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS