2024. április 25. csütörtök

A múltat ápolni? Csak együtt és pontosan lehet!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. június 24.

Fura egy cím, mindenesetre nem általános címként feltenni egy kérdést és arra felelni egy állítással. Miről is lesz szó? A kép sejteti a választ.

2012. június 15-én, a Vasas Fáy utcai sportcentrumában felavatták Kubala László bronzból készült mellszobrát. Mi is, az FTC Baráti Körben beszélgettünk erről. Miért? Mert érdekesnek találtuk. Egyfelől köszönjük a Vasas SC vezetőinek, hogy pénzt és fáradtságot nem kímélve ápolják a magyar labdarúgás egyik ikonisztikus alakjának az emlékét. Ez megsüvegelendő. Másfelől viszont nem értjük, hogy mindezt miért nem pontosan teszik. Úgy is fogalmazhatnánk, illetve tán kérdezhetnénk, miért akarják kisajátítani ezt az emléket? Ez a gyanú azért élhet bennünk, mert a híradásokból az derül ki, hogy Kubala, a Barcelona legendája idehaza a Vasas hőse volt. És mint ilyen, feltétlenül megérdemli, hogy neve köré szervezzék a klub utánpótlását (Vasas Kubala Akadémia), illetve az FC Barcelona után másodikként, magyar földön elsőként szobrot emeljenek neki.

Kubala László szlovák származású édesapától, lengyel, szlovák és magyar gyökerekkel rendelkező édesanyától 1927-ben Budapesten született. Már 10 évesen igazolt labdarúgó lett, a GANZ TE csapatában. Nagy tehetsége már ebben a korban megmutatkozott, egy év múlva már a nálánál 3-5 évvel idősebbek között rúgta a labdát. A GANZ TE csapatáról nem sokat hallottunk, annál többet egy bizonyos Ferencvárosi Torna Clubról, az FTC-ről. Mert bizony a mi csapatunk játékosmegfigyelői fedezték fel az ifjú Kubalát, akinek így 18 évesen a Fradi lett az első profi csapata. Nem sokat, csupán egy esztendőt játszott nálunk, ezalatt 50 bajnoki mérkőzésen 33 gólt termelt a kiváló adottságokkal rendelkező jobbösszekötő. Játszott volna többet is, de a következő évben, 1946-ban besorozták. A katonaság elől Csehszlovákiába menekült. Ugyanabban az évben elhunyt az apja és az anyjával Pozsonyba költöztek, ahol az ŠK Slovan Bratislava együttesében játszott. Származása miatt megkapta rögtön az állampolgárságot, és magára húzhatta a csehszlovák címeres mezt, amiben 6 mérkőzés alatt 4 gólt szerzett. Hamarosan azonban, 1948-ban csehszlovák behívót is kapott, így visszamenekült Magyarországra. Elsőként korábbi klubjával, az FTC-vel kezdett tárgyalni, azonban végül a Vasas vezetőinek kedvezőbb ajánlatát fogadta el. Ma is élő szóbeszéd szerint a Fradi azért nem ambicionálta visszaszerzését, mert az 1948-as bajnokság kezdetére már összeállt a Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor csatársor. Látható, Kubala posztján Kocsis Sándor bontogatta a szárnyait. Pedig biztos meg lehetett volna oldani ezt a kérdést, amire az FC Barcelona adott a későbbiekben megoldást, ahol egy csapatban, nem is akármilyenben játszhatott Kubala, Kocsis és Czibor. Ki tudja mi történik, ha ez a három zseni, kiegészülve persze a többi akkori fantasztikus képességű fradistával már 1948-ban egymásra talál. De nem talált, így jött a Vasas, ahol ugyancsak egy esztendőt, ám mindössze 20 bajnoki mérkőzést játszott, 10 gólt szerzett. Magyar válogatott is a Vasasból lett, 3 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben.

A kommunisták hatalomátvétele Kubalánál kiverte a biztosítékot, lefizetett néhány csempészt, akik Olaszországba segítették. Ezért a lépéséért az MLSZ a FIFA-nál két és fél évre eltiltatta. Az Olaszországban élő magyarokból Hungária néven csapatot szervezett, amely Hungária néven felkészülési meccseken legyőzte a Real Madridot 4-2 arányban Madridban, a spanyol válogatottat (amely éppen az 1950-es világbajnokságra készült) és az Espanyolt is. Az Espanyol elleni mérkőzés alatt az FC Barcelona megfigyelői kiszemelték Kubalát és szerződést ajánlottak neki, amelyet 1950. június 15-én írt alá. A spanyolok aztán elérték a FIFA általi büntetés mérséklését is. Elkezdődött a barcelonai Kubala-csoda, innen datálódik a Kubala-legenda.

Ezek a tények, amiket több fórumon is el lehet érni, az interneten elég például a Wikipedia Kubala Lászlóval kapcsolatos oldalát (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kubala_László) elolvasni. Valahogy jobban esett volna, ha a Vasas vezetői a szoboravatás előtt valamilyen formában megkeresik az FTC-ét is és együtt lépnek Kubala magyar emlékének ápolása során. Ahogy a Fradiban, úgy a Vasasban is számos, a klubhoz emblematikusan hozzánőtt játékos játszott. Példának okáért Illovszky Rudolf, akiről a Vasas stadionja van elnevezve. Tényleg a hír miért a Fáy utcai sportcentrumot említette? De a Vasas tette világhírűvé Farkas Jánost, Mészöly Kálmánt és még hosszan lehetne sorolni a neveket.

Nem tudjuk, a világhírűvé lett Kubala László milyen viszonyt ápolt a Vasassal, amely a szocializmus éveiben egyértelműen a párt csapata volt. Nem tudjuk, de vélhetően nem szimpatizált az akkori vezetéssel. Azt viszont pontosan tudjuk, mit érzett a Fradi iránt. Amikor 1985-ben Magyarországon volt, első szóra elfogadta az FTC Baráti Kör vezetőinek meghívását és egy rendkívül jó hangulatú összejövetelen nosztalgiázott együtt az ÉDOSZ székházában a megjelent fradistákkal. Ezzel együtt nem mondjuk, hogy Kubala László fradista volt, ő önmagát világpolgárnak tartotta. Olyan világpolgárnak, aki magyarságát is büszkén viselte és vállalta, aki minden rászoruló magyarnak ott segített, ahol tudott. Valóban eljött az idő, hogy idehaza is a helyére kerüljön, úgymond rehabilitációt kapjon. De nem hisszük, hogy ezt csak a Vasastól kellene megkapnia. Hiszen a közös múltat ápolni csak együtt és pontosan lehet.

Simon Sándor

Fotó: Mirkó István (forrása: www.nemzetisport.hu)
Kubala Fradi meccseinek a száma: http://www.tempofradi.hu
Egyéb felhasznált forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kubala_László

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Szerintem a Vasasnak is el kellene oda jutni, hogy a kettős vagy többes kötődésű sportolók emlékét az érintett klubok közösen ápolják, ahogy ezt pl. az FTC és az MTK teszi Zsiborás és Zavadszky ill. a SZAC és az FTC Deák esetében.

    Hozzászólás ideje: 2012. június 27. 18:56

HOZZÁSZÓLÁS