2017. április 24. hétfő

Bemutatjuk mai ellenfelünket, a KTE csapatát

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 24.

KTE címerAz idei szezonban már játszottunk két tétmérkőzésnek minősülő találkozót, nevezetesen Ligakupa meccset a mai ellenfelünkkel. Azok látogatottsága, a vele kapcsolatos elvárások nem is hasonlíthatók egy-egy bajnoki mérkőzéshez.

Ez indokolja, hogy az első Ligakupa mérkőzésre írt ellenfélbemutatót ismét elővegyem és a lehetőségek szerint egy kicsit aktualizáljam, mert a reményeink szerint lesznek olyanok, akik most találkoznak vele először.

Ma délután, azaz 2009. október 24-én, 17:30-kor Kecskeméten lép az FTC bajnoki mérkőzésen pályára a KTE-Ereco ellen.
KTE-FTC

Ellenfelünk 98 éves múlttal büszkélkedhet, még ha az nem is volt mindig folyamatos, fel lehet benne fedezni a magyar történelem és a magyar sporttörténelem lenyomatait. A történelemkönyvek szerint 1911. június 11-én alapították meg a Kecskeméti Munkás Testedző Egyesületet, KMTE néven, melynek színe piros-zöld lett. Persze már korábban is ismerték a futballt a városban, a Kecskeméti Lapok című újság például 1871.május 6-án arról tudósított, hogy

Labdázgató társaságot akar városunkban egy élemedettebb korú polgártársunk alakítani, mely társaság hetenként kétszer dobásokban és szaladgálásokban gyakorolná magát.

Ez a kísérlet azonban még korainak és ezért sikertelennek bizonyult. 33 év elteltével, 1904-ben játszották az első kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát. 1910 májusában került sor az első Kecskeméten rendezett, sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt. Majd eljött az idézett dátum, a hivatalos megalakulás ideje.

A KMTE együttese első mérkőzését 1911.augusztus 15-én játszotta, azon 1:0-ra kikapott a helyi KSC csapatától. A másodikon azonban már 5:1-re győzött a Szolnoki MÁV ellenében.

1913. június 29-én az egyesület nevéből kimaradt a Munkás szó, így lett
KTE. Színeiket is megváltoztatták, mégpedig a ma is használatos lila-fehérre. 1921-re már városszerte elfogadottak és elismertek voltak. 1921-ben a Kecskeméti Közlöny így írt:

Az őszinte érdeklődés, mely a KTE jubileumát kísérte beszédes bizonysága annak, hogy az egyesület társadalmi missziót tölt be… Ma már Kecskemét város társadalmának tekintélyes részét vallhatja magáénak.

A saját pálya megépítését 1922-ben határozták el, az 1926-ra épült fel, a mai Műkertvárosban. A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-kerületi bajnokságban játszott a csapat. Akkoriban még nem létezett a mai, egymásra épülő bajnokságok rendszere (egészen 1942-ig). A KTE itt középcsapatnak számított, a sikereiket is ehhez képest számolták. Így például feljegyezték a helyi krónikák, hogy az 1929/1930-as bajnokságban megelőzték a helyi riválist, a KAC csapatát. Az ilyen “sikerek” mellett olyan kudarcok is jöttek, hogy két alkalommal a csapat kiesett a bajnokságából, ám mindkét alkalommal rögtön a következő szezonban vissza is került.

1945. júliusától ismét felvette az egyesület a KMTE nevet. Az 1946/47-es szezon kezdete addig nem látott magaslaton találta a klubot, hiszen az NB II-ben kezdhették el az évadot, ahol a középmezőnyben végeztek. 1948/49-ben nagy sikerként értékelték, hogy az NB II Déli csoportjában a 4. helyet szerezték meg. Ezt követően, 1949. június 28-án egyesült két rivális kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a KszTE nevet kapta, új színösszeállítása a piros-kék lett. Az egyesülést nyilván az motiválta, hogy az erők egyesítésével feljebb jussanak. Ez a számítás nem jött be, a csapat továbbra is az NB II középmezőnyében végzett, meg sem közelítve az addigi csúcs negyedik helyezést.

1954. január 11-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. A névváltozás megint nem hozott szerencsét, a csapat ebben az évben kiesett az NB II-ből. Eredeti nevét és színeit (lila-fehér), mint annyi más magyar csapat, csak az 1956-os forradalom után, december 2-án vehette fel újra. Innentől kezdve 40 éven át a csapat a megyei bajnokság és az NB II között hullámvasutazott. Ezen korszak legnagyobb sikere, hogy 1967-ben a csapat elődöntős volt a Magyar Népköztársaság Kupában.

1997-ben az önkormányzat dobra verte a régi Kurucz körúti pályát, a csapat mérkőzéseit 1998-ig a Széktói stadionban játszotta. Ezután ismét beavatkozott a napi politika a csapat életébe. Egy fúziót kényszerített ugyanis ki a KTE illetve a KSC-RSC között. Ezen egyesülésből jött létre a KFC (Kecskeméti Futball Club), amelynek működtetője és főszponzora az ismert vállalkozó, Jámbor János lett. Mivel az eredmények nem az elképzeléseinek megfelelően alakultak, 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, a KFC játékjogát átruházta az időközben megszűnt, ám akkor újjáélesztett Vasasra.

A fúziót már létrejöttekor sokan ellenezték, akik a régi-új elnök, Pinczés István vezetésével vitték tovább KTE néven a klubot. Mivel a jogaikat a KFC elvitte, így csak a legalsóbb szinten, a megyei III.osztályban kezdhették újra, mégpedig reaktivált idősebb és ifi korú játékosokkal. Ez a próbálkozás azonban nem bizonyult sikeresnek, a KTE, mint egyesület 2000-ben megszűnt.

Ám a magyar futball malmai tovább őröltek, a tulajdonosi érdekharcok folyamatosan dúltak. 2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre, élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft.-t, és ezen joggal Kecskeméten az NB I/B-ben KTE néven újraindította a csapatot. Így a KTE sem maradhatott ki a XX. század végének illetve a XXI. század elejének magyar “futball-abszurdjából”.

Aztán 2006-ban a kecskeméti helyi vállalkozók, élükön Rózsa Pállal és Versegi Jánossal megvásárolták a csapatot birtokló Kft. tulajdonjogát, innentől kezdve újra helyi irányítás alá kerültek. Ez a lokálpatriotizmus meg is látszott a csapat teljesítményén, hiszen elindultak egy olyan úton, olyan magasságokba, amelyekről korábban csak álmodtak, vagy még azt sem mertek.

KTE-feljutásA csapat 2007/08-as NB II-es diadalmenetére mi, ferencvárosi szurkolók nem szívesen emlékszünk, hiszen az egyebek közt a Fradi kárára történt. Ezzel együtt a csapat először mérethette meg magát a magyar labdarúgás első osztályában, ahol első idényében a dicséretes 5. helyen végzett. A 97 éve várt feljutásnak köszönhetően Kecskeméten a futball népszerűsége és nézettsége jelentősen megugrott. A történelmi siker nem utolsó sorban a biztos anyagi háttérnek, a helyi vállalkozók és a város összefogásának köszönhető. A tulajdonosok egy kvázi nyugati mintájú klubmodell kialakításba fogtak: hosszú távú elképzelések, fiatalok szerepeltetése, jó kapcsolat kialakítása a szurkolókkal (naprakész honlap üzemeltetése, szurkolói bolt működtetése, ingyenes buszoztatás az idegenbeli meccsekre), fejlett médiakapcsolatok…stb. A megyei jogú város önkormányzata eddig még soha nem tapasztalt mértékben állt a csapat, az utánpótlás és a tulajdonosok mellé. Anyagi és egyéb támogatásuk is hozzájárult a sikerhez. Persze, ehhez kellenek a szponzorok is, mint például a csapat nevében is szereplő Ereco Zrt., teljes nevén ERECO Kelet-Európai Hulladékfeldolgozó és Környezetvédelmi Részvénytársaság.

KTE-Széktói StadionMérkőzéseiket az 1962-ben átadott Széktói Stadionban játsszák, melynek mai befogadóképessége 6.320 néző. A feljegyzett nézőcsúcs 2006.09.16-ról datálódik, amikor a Fradi első NB II-es vendégjátékára 8.000 néző volt kíváncsi, közte nagyon sok fradista.
KTE-FTC_2007

Reméljük, ma is sokan lesznek a zöld-fehér szimpatizánsok, akik teli torokból és sportszerűen fogják biztatni a csapatukat, hogy többszörösen sikerüljön a visszavágás az NB II-ben elszenvedett “sérelmekért”. Mint, ahogy a Ligakupában már elkezdünk tölesztgetni, hiszen az egy év alatt lejátszott négy meccsünkből hármat nyertünk, egyet pedig döntelenre hoztunk.

Legyünk optimisták! Most kecskeméten sem elég a döntetlen! Hiszen mégiscsak egy osztállyal feljebb, a Fradi örökös helyén, az NB I-ben történhet a revans. A Fradinak örökös hely, a Kecskemét még mindig csak ízelítőt vesz ebből az osztályból. A mai napig mindösszesen 41 ilyen mérkőzést vívott, a következő eredménysorral:

41 17 8 16 76-70 59 pont, ami 47,97 %-os teljesítményt jelent.

Most írjuk le, a Fradi ugyanilyen mutatóit? Igen, írjuk!

2704 1579 567 558 6366-3188 3974 pont, ami 67,7 %-os teljesítmény.

A számsorok magukért beszélnek, csaknem 66-szor több mérkőzésen 20 %-kal jobb eredmény. Ezért sem elégedhetünk meg a döntetlennel, a pillanatnyi helyzet okozta nehézségek mellett, ezért is győzni kell!

Hajrá Fradi!

Az összeállítást a KTE hivatalos honlapjának (www.kecskemetite.hu), a http://hu.wikipedia.org/wiki/Kecskem%C3%A9ti_TE wikipedia bejegyzésnek és a http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/23 stadionbemutató oldalnak a felhasználásával készítette:
Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

 1. tibu1 írta:

  Meccsnapon, még ébredni is máshogy ébred az ember. Gondolataink nagyon hamar a mérkőzésre terelődnek és innentől kezdve, rövid úton letaglóz minket a meccsláz. Tanulmányozzuk az ellenfelet, tippelgetjük a kezdő tizenegyet, szóval érdeklődésünket nagyon hamar a mérkőzés köti le. Ma muszáj megszerezni a három pontot. Remélem kellően dinamikusak leszünk és győztesen hagyjuk el a Kecskeméti pályát. Hajrá Fradi! Mindent bele!

  Hozzászólás ideje: 2009. október 24. 10:07

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Keserédesen

           Bejegyzés ideje: 2010. november 11.
           Szerző: tibu1

           Kötözködünk? Nem! Csak kérdezünk!

           Bejegyzés ideje: 2010. június 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Érdekességek a Ferencváros múltjából, 3.rész

           Bejegyzés ideje: 2010. február 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Kohut Vilmosra emlékeztünk

           Bejegyzés ideje: 2016. február 19.
           Szerző: SzB

           Varga Zoltánra emlékeztünk

           Bejegyzés ideje: 2015. április 11.
           Szerző: SzB