2017. április 28. péntek

Női szemmel… (5.rész)

Szerző: moncsi1 Bejegyzés ideje: 2009. november 24.

legjobbbaratnokA futballt, mint olyant, a társadalmi érintkezés egyik lehetséges alternatívájaként általában nem, vagy csak érintőlegesen szokás megemlíteni. Emlékeim szerint az egykoron lévő futballplaccok mellett oly sokféle ember megfordult már, és ha mindannyiukat nem is a közvetlen játék, az abba való bekapcsolódás iránti vágy vezérelte oda, de mindenképpen az a különböző lélektani működés mentén létrejött szurkolói szenvedély, amelyről előző gondolatmenetemben már írtam.

Mi folyik a lelátón?

Nyaraimat többnyire barátok társaságában töltöttem, volt alkalmam megfigyelni tehát, hogy bandák, csapatok verbuválódtak, barátságok, szerelmek köttettek egy–egy hobbi-focimeccs alkalmával. Kis szurkolótáborok alakultak ki, így jöttek össze a nagy barátságok. Volt egy pár csapat, és amelyik a legjobbnak bizonyult a bajnokság végezetével, mi annak szurkoltunk. Volt olyan is, hogy vereséget szenvedett egy egész nyáron át a „Nagy Csapat”, de mi akkor is kitartottunk mellette, puszta elkötelezettségből. Akkor még mit sejtettem arról, hogy ezzel az erkölcsi normáinkat állítottuk be, a csapatszellem munkálkodó erejét az összetartozásért és az egy közös célért való kiállásunkért gyakoroltuk. A fiatal, amatőr focistáknak pedig roppant mód motiváló volt minél jobb eredményt elérni, egyrészt saját sikerük eléréséért, egyfajta önigazolásként, másrészt azért, hogy nekünk, szurkolóknak is ezáltal – önmagukon keresztül – ugyanilyen sikerélményeket szerezhessenek.

Azt gondolom, hogy ilyen módon elég intenzíven függünk egymástól, mi szurkolók a játékosainktól, és a játékosok a szurkolótáboruktól.

Ma ugyanez folyik kedvenc csapatunknál, csak nagyban. Sok embert hoz össze a futball, és az, hogy ki melyik szurkolótáborhoz tartozik, sok mindent meghatároz, hű tükröt ad az ember személyiségéről. Azonban nem csak a futballnál van ez így, hanem általában a sportnál. A futballnál talán azért másabb és erősebb a megítélés, mert a csapatsportok legjobban a köztudatba vésődött és legáltalánosabb küzdési formája a futball.

S, hogy nekünk miért pont a Ferencváros?

A válasz a legegyszerűbb: évtizedek óta kialakult, hogy a lelátókon azonos gondolkodású, hasonló mentalitásúval kerülsz testközelbe, és talán egy kicsit lélekközelbe is. Kedvenc csapatunknak szurkolva azonosak a céljaink: a győzelem, barátaink társaságában pár óra hosszára megértésre lelünk és ez felszabadító. Ezért szeretünk idejárni, nekünk ezért is fontos a Ferencváros.

Istenes Mónika

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

2 hozzászólás

 1. franto írta:

  mar alig varom, hogy baratnom is megcsodalhassa ezt a leirhatatlan lelatoi hangulatot! kivancsi vagyok, hogy laikuskent, noi szemmel hogy fog neki tetszeni…
  de egyben biztos vagyok, Magyarorszagon csak a Ferencvaros lelatojanak hangulata kepes arra, hogy egy novel megszerettesse a focit, pontosabban egy focicsapatot…

  Hozzászólás ideje: 2009. november 24. 17:33

 2. moncsi1 írta:

  Kedves Franto, kétségeim sincsenek afelől, hogy sport által érintetlen női lelkeket ne tudna a fradiszív “behálózni” 🙂 Már csak azért sem, mert saját példám is ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja. Várjuk a Barátnődet is szeretettel! 🙂

  Hozzászólás ideje: 2009. november 24. 18:29

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Ki igazol a Fradiba?

           Bejegyzés ideje: 2009. november 22.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 93.rész – 1994-95

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 1.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi egykor volt szakosztályai, 10.rész: Asztalitenisz

           Bejegyzés ideje: 2010. január 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Ismét gyászolunk

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 1.
           Szerző: Simon Sándor

           Indul a szezon!

           Bejegyzés ideje: 2012. március 2.
           Szerző: Simon József