2024. április 25. csütörtök

Női szemmel … (6.rész)

Szerző: moncsi1 Bejegyzés ideje: 2009. december 2.

szemek01-cropSokáig gondolkodtam a mai témakör megírásán, pontosabban azon, hogy a női futballról milyen megközelítésből lehet úgy írni, hogy az ne váljék a „női” előtag használatával az előítélet céltáblájává. Mert annak, hogy női foci, meglehetősen méltatlan igazságtalansággal ugyan, de van egy negatív csengése.

fociscsajokMeglepő lehet talán, hogy más egyesületeknél nem volt újdonság a női szakosztálynak ez a formája korábban sem, ugyanis 1984-ben jelent meg az első női futballcsapat Amerikában. Ám hazánkban a nők ezirányú érdeklődése jóval később jutatta felszínre érvényét, az első női csapata a Ferencvárosi Torna Clubnak 2004 – ben alakult.

Arról, hogy miben különbözik a női foci a férfi focitól (megítélésben) regényt lehetne írni… most azonban nézzük meg a leglényegesebb eltéréseket, ami a megkülönbözteti őket egymástól.

A futball, mint a férfisportok atyja kezdetektől a férfiakra szabott mivolta végett az erősebb nemre tipizálható. Egyebek mellett azért, mert arról a fajta küzdésről szól, ami a férfiaknak a sajátja, testi, fizikális fölényükből adódóan. Arról írtam már részletesebben egy korábbi bejegyzésemben, hogy a futball miért nevezhető kifejezetten egy a férfiakra jellemző sportágnak, de arról még nem, hogy egy nőt mi motiválhat arra, hogy belerúgjon a focilabdába, és mi történik olyankor, amikor is egy férfiasnak elkönyvelt sport válik a gyengébbik nem hivatásává.

Láttunk már ezt – azt, és ha visszagondolunk egy évszázada a sportolás lehetősége is kifejezetten csak a férfiak privilégiuma volt. Ahhoz képest nagyon sok olyan sport a nőké is ma már, ami egykoron csak a férfiaké volt. Azt is sokszor megtapasztalhattuk, hogy a női és férfi szerepek, ha nem is cserélődtek fel a civilizált, felgyorsult társadalmi életünkben, de némileg elmosódtak. Egyebek mellett a női foci létrejöttével is ez a nemek közti ellentétek elmosódása történhetett, ám vélhetően nem feltétlenül rossz értelemben, sőt!

Bármennyire is nőietlen ez a lábbal vezetett labdajáték – hiszen, ha belegondolunk maga a rúgás mechanizmusa sem éppen nőies momentum – ez sokadlagos, ezáltal elenyésző jelentőségű. S, hogy mi motivál egy nőt arra, hogy ezt a sportot űzze? Talán a bizonyítani akarás és a futball mérhetetlen szeretete. Legyen az indok ez vagy az, vagy mindkettő egyszerre, az bizonyos, hogy a nők futballjátéka mindörökre áthidalta a foci és a nők között létrejött (látszólagos) szakadékot.

Istenes Mónika

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Franto írta:

    pár évvel ezelőtt még bizony nagyon szokatlan volt nemcsak belenézni egy női meccsbe, de talán mág hallani is róla! mára azért változott a helyzet. gondolom ez annak is köszönhető, hogy elterjedtebb lett, folyamatosan alakultak csapatok, bajnokságok és a színvonal is hatalmasat fejlődött.
    és hozzáteszem, hogy a nézőtér sem lenne az igazi, ha nem lennének ott a szebbnél szebb lányok, zöld-fehér sállal a nyakukban…

    Hozzászólás ideje: 2009. december 2. 15:20

HOZZÁSZÓLÁS