2017. március 26. vasárnap

Női szemmel … (6.rész)

Szerző: moncsi1 Bejegyzés ideje: 2009. december 2.

szemek01-cropSokáig gondolkodtam a mai témakör megírásán, pontosabban azon, hogy a női futballról milyen megközelítésből lehet úgy írni, hogy az ne váljék a „női” előtag használatával az előítélet céltáblájává. Mert annak, hogy női foci, meglehetősen méltatlan igazságtalansággal ugyan, de van egy negatív csengése.

fociscsajokMeglepő lehet talán, hogy más egyesületeknél nem volt újdonság a női szakosztálynak ez a formája korábban sem, ugyanis 1984-ben jelent meg az első női futballcsapat Amerikában. Ám hazánkban a nők ezirányú érdeklődése jóval később jutatta felszínre érvényét, az első női csapata a Ferencvárosi Torna Clubnak 2004 – ben alakult.

Arról, hogy miben különbözik a női foci a férfi focitól (megítélésben) regényt lehetne írni… most azonban nézzük meg a leglényegesebb eltéréseket, ami a megkülönbözteti őket egymástól.

A futball, mint a férfisportok atyja kezdetektől a férfiakra szabott mivolta végett az erősebb nemre tipizálható. Egyebek mellett azért, mert arról a fajta küzdésről szól, ami a férfiaknak a sajátja, testi, fizikális fölényükből adódóan. Arról írtam már részletesebben egy korábbi bejegyzésemben, hogy a futball miért nevezhető kifejezetten egy a férfiakra jellemző sportágnak, de arról még nem, hogy egy nőt mi motiválhat arra, hogy belerúgjon a focilabdába, és mi történik olyankor, amikor is egy férfiasnak elkönyvelt sport válik a gyengébbik nem hivatásává.

Láttunk már ezt – azt, és ha visszagondolunk egy évszázada a sportolás lehetősége is kifejezetten csak a férfiak privilégiuma volt. Ahhoz képest nagyon sok olyan sport a nőké is ma már, ami egykoron csak a férfiaké volt. Azt is sokszor megtapasztalhattuk, hogy a női és férfi szerepek, ha nem is cserélődtek fel a civilizált, felgyorsult társadalmi életünkben, de némileg elmosódtak. Egyebek mellett a női foci létrejöttével is ez a nemek közti ellentétek elmosódása történhetett, ám vélhetően nem feltétlenül rossz értelemben, sőt!

Bármennyire is nőietlen ez a lábbal vezetett labdajáték – hiszen, ha belegondolunk maga a rúgás mechanizmusa sem éppen nőies momentum – ez sokadlagos, ezáltal elenyésző jelentőségű. S, hogy mi motivál egy nőt arra, hogy ezt a sportot űzze? Talán a bizonyítani akarás és a futball mérhetetlen szeretete. Legyen az indok ez vagy az, vagy mindkettő egyszerre, az bizonyos, hogy a nők futballjátéka mindörökre áthidalta a foci és a nők között létrejött (látszólagos) szakadékot.

Istenes Mónika

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Franto írta:

  pár évvel ezelőtt még bizony nagyon szokatlan volt nemcsak belenézni egy női meccsbe, de talán mág hallani is róla! mára azért változott a helyzet. gondolom ez annak is köszönhető, hogy elterjedtebb lett, folyamatosan alakultak csapatok, bajnokságok és a színvonal is hatalmasat fejlődött.
  és hozzáteszem, hogy a nézőtér sem lenne az igazi, ha nem lennének ott a szebbnél szebb lányok, zöld-fehér sállal a nyakukban…

  Hozzászólás ideje: 2009. december 2. 15:20

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Ellenfélnézőben: Békéscsabai Előre 1912 SE

           Bejegyzés ideje: 2011. november 29.
           Szerző: Simon József

           A Baráti Kör az FTC tagság “előszobája”. Közgyűlést tartott az FTC.

           Bejegyzés ideje: 2010. május 21.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradiért dolgoztak: Dóka Lajos (gyúró) és Barinka Károly (szertáros)

           Bejegyzés ideje: 2009. november 17.
           Szerző: tibu1

           Nem az én Fradim?

           Bejegyzés ideje: 2010. április 4.
           Szerző: tibu1

           Nyereményjáték, 3.forduló

           Bejegyzés ideje: 2009. február 25.
           Szerző: Simon Sándor