2017. április 29. szombat

Szurkolók a jelenből: beszélgetés Vörös Istvánnal

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. január 24.

Három népszerű és nagyszerű zenész Balázs Fecó, Deák Bill Gyula és Nagy Feró után itt a negyedik. Mai beszélgetőtársunk Vörös István, akinek nevéhez korábban a Prognózist is köthettük.

– Rohanó világunkra nehezen lehetne rásütni, hogy helyén kezeli az értékeinket. Tucatzenékkel vagyunk bódítva, míg az értékek csak egy réteghez jutnak el. A Te zenéd, nagyon távol áll ettől a műanyag világtól. Dalaid sokszor felidézik a régi, tábortűz melletti nyári éjszakák hangulatát. Egy másik világba visznek bennünket, hol az érzés még nem elfeledett, összegyűrt újságpapír. Mit jelent neked, aki értéktisztelő ember vagy, a Fradizmus?
– A Fradi egy olyan jelenség ebben az országban, mely mindig is a klasszist és a kitartást képviselte. A nemzet csapata számomra adott az életben egy állandóságot. Ez a csapat mindig a csúcsra tört, ezért is volt nagy csalódás, mikor kizárták az élvonalból. Szerencsére túl vagyunk már ezen a fájó időszakon, és elindult a csapat felfelé.

– Fradistának születtél, vagy azzá váltál?
– Nem, én azzá váltam. Fradistának az születik, aki eleve egy ilyen érzelmű családban látja meg a napvilágot. Én a nyolcadik kerületben nőttem fel, az Üllői úttól nem messze. Barátaim, osztálytársaim, mind a Fradi mérkőzéseire jártak, természetes volt, hogy ez a csapat került a szívem közepére. A Fradi felé való vonzódásom, mégis akkor kezdődött, mikor gyerekkoromban megvettem egy trafikban a Fradi gombfoci csapatát. Nem akármilyen nevek alkották, Fenyvesi Máté, Albert Flórián, Varga Zoli, Mátrai, Géczi, Friedmanszky és Páncsics is ott volt a nagy értékű csapatban.

– „A dal még most is a régi” című számodban azt énekled, „Ugye nincs meccs az Üllői úton, nincs kezdőrúgás nélküled.” Most ezt a szövegrészt felhasználva kérdezem, kilátogatsz a mérkőzéseinkre, vagy a televízión keresztül követed a Fradi meccseit?

– Azzal kezdem, hogy elmesélem ennek a dalnak a rövid történetét. Gyerekkoromban sokat jártam meccsekre, később viszont elmaradoztam a lelátóról. Az egyik zenész barátom inspirálására mentem ki ismét az Üllői útra. Azt mondta remek a hangulat, és megkért tartsak vele. Ez a hangulat annyira magával ragadott, hogy ebből megszületett a dal, megjelent a lemez, és erről egy klipet is készítettünk, melyben szerves szereplők lettek az akkori Fradi játékosok.

Nagyszerű élmény volt együtt dolgozni a ma már sajnos közülünk elköltözött Zavadszky Gabival, Simon Tibivel, de a többiekkel is. Az akkori csapat még olyan nevekkel volt tele, mint a kis Flóri, Hrutka, vagy például Horváth Feri. A klip, természetesen az Üllői úton készült. A dalt megtanulták a játékosok és együtt énekeltük el a kamerák előtt. Erről a mai napig fent vannak a képek a honlapomon. Visszatérve az általad feltett kérdésre, a mérkőzéseket mostanában elsősorban a televízión keresztül nézem. Egyrészről azért, mert egyéb teendőim – koncertek és fellépések – miatt nehezen tudom összeegyeztetni az időpontokat. Másrészről be kell valljam, zavarnak a „háborús” jelenetek a pálya körül.

– Mit kaptál Te a Fraditól az évek során?
– Rengeteget, de ha pár szóval akarom magam kifejezni, akkor azt kell mondjam, megtanultam a Fraditól a kitartást, az összetartozás örömét, és a jó értelemben használt fanatizmust.

– Melyik mérkőzést emelnéd ki az életedből, melyik számodra a legfontosabb?
– A Manchester United elleni mérkőzés, ahol Karába bődületesen kilőtte a kapu jobb felső sarkát.

– Mindannyian kiemelünk magunknak különösen értékes, kedves játékosokat. Te kit választottál kedvencedül?
– Egyértelműen Karábát! Ő nem beszélt sokat, nem cifrázta, bődületesen bevágta a felső sarokba.

– Zenésztársaiddal szoktál a Fradiról beszélgetni?
– Igen, de fanatikus szurkolók nincsenek körülöttem. Az erőszakos fanatizmusnak úgy gondolom nincs is helye egy klub mellett. Nem kell, hogy ez feltétlen velejárója legyen egy csapat szeretetének. Azt gondolom mindannyiunk szeretetét az a csapat érdemli meg legjobban, amelyik kitartó munkával, győzniakarással elhódítja a közönség szeretetét. A szeretetet ki kell érdemelni. Az nem megy, hogy valaki folyamatosan rosszul viselkedik és mindig szeretem. Egy idő után kiábrándulok belőle. A Fradinál pont ugyanez a helyzet, a játékosoknak mindent meg kell tenniük, hogy egy ilyen patinás klub tagjaiként, kiérdemeljék a közönség szeretetét. Ahhoz pedig, hogy megteljenek a lelátók, ahhoz mindig százhúsz százalékot kell nyújtani. Minden edzésen ki kell hozni magukból a maximumot, mert ellenkező esetben elfogy a szeretet, és bár mindig lesz egy lelkes mag, aki kitart a csapat mellett, de nagyszámú közönséget, csak színvonalas produkcióval lehet fenntartani.

– Mint már említetted, saját honlapodon is fent vannak a Fradi játékosokkal készült képek. A mai csapatot mennyire ismered? Személyesen tartod valakivel a kapcsolatot?
– A régi játékosokat ismertem személyesen is, a mostaniakat sajnos nem. Nagy érvágás volt a Ferencváros számára ez a három másodosztályban töltött év, de most végre ismét az első osztályban játszik a Fradi és ez sokakkal egyetemben nekem is új hitet adott.

– Játszunk el egy kicsit a gondolattal, hogy Te vagy a Fradi edzője. Milyen felfogásban játszatnád a csapatot?
– Négy-kettő-négy. Mint régen az olaszok. A közönség azt szereti, ha történik valami. Az nem közönségbarát foci, ha tologatják hátul a labdát, aztán a végeredmény pedig 0-0. Az a jó, ha színes a játék, unalmas előadásért senki sem szeret fizetni. Valójában mi sem csak lassú számokat játszunk a koncertjeinken, mert akkor az egész unalomba fulladna. Igaz kellenek a lassú számok is, mint ahogy minden mérkőzésben is van egy bizonyos „holt” időszak, miután ki lehet az ellenfelet ritmusváltással zökkenteni, de meg kell találni az egyensúlyt.

– Régebben a Fradi megmozgatott 30-40.000 embert is. Ehhez képest manapság az is nagy szó, hogy 10.000 ember kimegy a mérkőzésekre. Szerinted, hogyan lehet visszacsalogatni a magukat még most is Fradistának valló több tízezres tömeget az Üllői útra?
– Csakis a lelkes, játszós focival. A külföldi mintát kell követni. Valójában a hazai zenekarok is külföldi minták alapján dolgoznak, nem magyar találmány például a turnémanager sem, mégis kiválóan alkalmazzák a zenekarok ezeket a külföldi példákat. Persze, most ez már szerencsére így működik a Fradinál, de ennek még be kell érnie. Minél inkább racionális egy tevékenység, annál hatékonyabb, ezáltal jobb lesz a foci. Minél jobb lesz a foci, annál többen lesznek a lelátón. Ennyire egyszerű ez az egész.

– Milyen stílusú szurkoló vagy? Csendes, vagy megmozgatnak a pályán történtek és lelkesen buzdítod a csapatot?
– Kiabálni nem nagyon szoktam. Van, hogy elkap a hév, de rögtön leállítom magam, mert azonnal eszembe jut, hogy holnap még lehet énekelnem kell. Ezért inkább csendes, de aktív szemlélője vagyok az eseményeknek.

– A játékosok már megkezdték a felkészülést a tavaszi küzdelmekre, mit vársz ettől a szezontól?
– Ahogy mindenki, úgy én is sokkal jobb játékot várok mint ősszel, mert ugye hol vannak már azok a régi szép idők, mikor még az volt a kérdés, hogy a Fradi vagy a Vasas lesz a bajnok? Azt várom már végre, hogy a dobogóért küzdjön kedvenc csapatom.

– Merre megy tovább a „magányos utazó”, mik a terveid céljaid még az életben?
– Erre az évre, nagy események várhatóak. Márciusban fog megjelenni egy dupla CD, melyhez jelenleg is zajlanak a felvételek. Ennek az érdekessége, hogy külön-külön is megvásárolható lesz. Az egyik, az 17 vadonatúj dalt tartalmaz, a másik pedig egy akusztikus lemez lesz, mely a korábbi dalok válogatása. Egy kis billentyű, egy kis percussion és persze a különböző hangolású gitárjaim, mandolin és dobro. Rajta lesz ezen az albumon a “Kőhegyek” c. szám is, de így akusztikusan, akárcsak a többi dalnál, sokkal jobban életre kelnek a szövegek. Vagy például a “Hajsza közben” „én az időt nem sajnálom, csak élni szeretnék” is kuriózum ebben a feldolgozásban. Egy zenekari buli az inkább show-jelleggel bír, mikor a fények cikáznak, és mi is kihasználjuk a színpad minden szegletét. Amúgy viszont mindkét előadásmódot csinálom jelen pillanatban is. A zenekari produkció magába foglalja a Prognózis korszak dalait is, majd a kilencvenes évektől, a napjainkig megjelent dalokig, minden műsoron van.. Az akusztikus műsorommal, külföldre is sokszor eljutottam, például Mexikóba, Dél-Koreába, Brüsszelbe vagy Szarajevóba. Most Szófiába készülök, utána pedig február 13-án a “Téglagyári megálló” pubban koncertezek a zenekarommal. Bővebb információ fellépéseimről, honlapomon http://www.vorosistvan.hu/ található.

– A végére már csak egy kérdés maradt, mit üzennél a Fradi szurkolóinak?
– Tartsanak ki a csapat mellett, buzdítsák azt teljes szívből, de ne fogadjanak el semmit feltétel nélkül!

– Köszönöm ezt a beszélgetést és sok sikert a további zenei pályafutásodhoz.
– Én köszönöm és “Hajrá Fradi”, mindent bele!

Istenes Tibor

A beszélgetést illusztráló képek a http://www.vorosistvan.hu/ honlapról vannak.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Franto írta:

  Nagyon bízom benne, hogy a közös munka a csapattal csak ideiglenesen szakadt meg és mondjuk jövőre fel lehetne játszani közösen egy dalt a bajnokság megnyerése alkalmából… 🙂

  Hozzászólás ideje: 2010. január 26. 19:54

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Az FTC Baráti Kör közleménye

           Bejegyzés ideje: 2010. június 16.
           Szerző: Simon Sándor

           Szurkolók a jelenből: Shrek

           Bejegyzés ideje: 2010. április 1.
           Szerző: tibu1

           Elnézést kérünk!

           Bejegyzés ideje: 2010. április 9.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 08.23. – 08.29.

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 23.
           Szerző: Limpi

           KTE – FTC. Mit vár az az ember, aki mindkét csapatnál érdekelt volt…

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 6.
           Szerző: Simon Sándor