2024. március 29. péntek

MLSZ

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 14.

Immáron több mint három hónapja, gyorsan egymás után, írtam két cikket. 2009.11.04-én Mindent Lehet SZabadon?”, 11.12-én pedig Meddig Lehet SZórakozni?” címmel. Most nem keresgéltem a címbéli rövidítésre egyéb, tán mégis odaillő szavakat. Maradt a csupasz valóság, MLSZ.

Azon cikkekben az MLSZ honlapjáról letölthető szabályzatok és az MLSZ éppen aktuális Hivatalos Értesítője alapján egyszerű kérdéseket tettem fel, mi és miért történt. Sajnos, előre is tudottan, de mégis sajnos, természetesen nem érkezett válasz. Pedig milyen jó lenne, ha az MLSZ minden döntése szinkronban lenne a saját szabályzataival.

Novemberben azt gondoltam, rendszeresen szemlézni fogom az MLSZ honlapját, hogy a Hivatalos Értesítők folyamatos olvasásával nagyobb betekintést nyerjek eme közhasznú egyesület munkájába.

Mikor ezt a cikket írom, 2010. február 13-át mutatja a naptár. Az MLSZ oldalán pedig az utolsó letölthető Hivatalos Értesítő a 23-as számú. Nocsak, a 2010-ből eddig eltelt 44 nap már 23 közlöny kiadásához elég volt? Persze, ezt viccnek szántam, hisz megnyitás nélkül is tudtam, ez bizony még mindig a 2009.10.12-én kelt dokumentum, amelynek alapján egyébként novemberben a kérdéseimet feltettem. Eltelt négy hónap és az MLSZ nem tartja szükségesnek, hogy egy általa elindított kezdeményezést, a nyilvánosság tájékoztatását ily módon is folytassa. Javasolnám a honlap szerkesztőinek, hogy akkor legalább vegyék le ezt az ősi, elavult számot és ne kínálják letöltésre.

Négy hónapja nincs tehát új értesítő, vannak viszont új hírek, egyebek mellett, hogy lejátszották 2010 első hazai tétmérkőzését az Újpest-Paks Ligakupa meccset. Egy fradistának illendő figyelni ezen csapatok ligakupás meccseit is, hiszen a Haladással együtt egyazon középdöntő csoportban vagyunk. Új értesítő híján újra elolvastam a hatályos Ligakupa versenykiírást. Furcsa, de megint új kérdések támadtak bennem. Valami baj lehet velem, eddig azt hittem, értek magyarul, de ezen szabályzatokat, és a friss híreket olvasva kiderül, hogy mégsem. Vagy az MLSZ értelmezi másként a leírtakat?

Nagyon érdekelt a kupa díjazása, hiszen eredetileg azt írták, 2009. december 31-ig kiderül.

8. A kupa díjazása

A Kupa díjazása a mérkőzések TV bevételéből származó összegből történik egy előre megállapított táblázat alapján. A táblázatot 2009. december 31–ig az MLSZ Elnöksége fogadja el.

A kupa díjai a kupasorozat végén kerülnek átadásra. Az MLSZ a verseny győztesét a kupa átadásával díjazza. A győztes a kupát egy évig őrzi, s nevét a kupára véseti.

Az 1-2. helyezést elért csapatok vezetői és labdarúgói éremdíjazásban részesülnek. (csapatonként 30 db érem):
1. helyezett csapat aranyozott érem,
2. helyezett csapat ezüstözött érem.

A pénzdíjról szóló számlát a Liga Kupa befejezése után ( 2010. április 28-a után ) kell az MLSZ részére megküldeni.

Amennyiben a sportszervezet a pénzdíjról szóló számláját 2010. szeptember 1-ig nem küldi meg az MLSZ részére, abban az esetben a határidő be nem tartása miatt az MLSZ a sportszervezet részére az összeget nem fogja átutalni!

Ravasz ez az MLSZ! Biztos meghozta a döntést az Elnökség, de arról miért is kéne a közvéleményt tájékoztatni? Vagy mégis elfelejtették?

Egyébként nagy a számviteli fegyelem, látjuk a számlázási rend milyen szigorú, a trehány sportszervezeteket méltán megbünteti. Csak azt nem értem, miért nem fér bele az MLSZ büdzséjébe, hogy ő vésesse be a csapat nevét. Mert bevétele a TV-én kívül is van ám a sorozatból.

4. A kupa nevezési és részvételi feltételei
A nevezési határidő: 2009. július 1. ( szerda ) 12.00 óra
Nevezési díj: 100.000,- Ft + ÁFA

Plusz…

10. A kupamérkőzések költségei

Az egyes mérkőzések rendezési költségeit a pályaválasztó sportszervezetek fizetik. A vendégcsapatokat részvételük kiadásai (utazás, étkezés, szállás, stb.), valamint a csapatot elkísérő szurkolók mellett közreműködő saját rendezői gárdájuk költségei terhelik.

A sportszervezetek által rendezett mérkőzésen a játékvezetői, a játékvezető-asszisztensi, illetve az ellenőri költségek központilag kerülnek kifizetésre. A játékvezetői díjak a résztvevő sportszervezetek részére kiszámlázásra kerülnek. ( Mérkőzésenként 200.000,- Ft. + ÁFA kerül kiszámlázásra! )

Az MLSZ által kiküldött számlát a csoportmérkőzések megkezdése előtt át kell utalni az MLSZ számlájára.

Ha jól számolom, a Fradinak csak eddig 3.300.000,- Ft + ÁFA összegben van a Ligakupa, már amit a rendezési és utazási költségein kívül az MLSZ-nek fizetett (nevezési díj és a meccsenkénti 200.000,- Ft). Már csak ezért is érdekelne, vajon nyereséges lehet ez a vállalkozás a végén? Nyilván igen, mert arra gondolni sem merek, hogy az MLSZ egy olyan kupasorozatba kényszeríti bele a csapatokat, amely nekik deficitet hoz.

Lám-lám, nincs Hivatalos Értesítő én mégis milyen jól elvagyok egy egyszerű kis versenykiírással. Hát, ha még ezt a pontját is idézem:

A középdöntő csoportmérkőzések időpontjai:
1. forduló: 2010. február 24. ( szerda )
2. forduló: 2010. március 3. ( szerda )
3. forduló: 2010. március 10. ( szerda )
4. forduló: 2010. március 17. ( szerda )
5. forduló: 2010. március 31. ( szerda )
6. forduló: 2010. április 7. ( szerda )
Döntő: 2010. április 28. ( szerda )

Amennyiben a Férfi Magyar ”A” válogatott a 2010. évi VB döntőbe bejut, az MLSZ Versenybizottsága jogosult a Liga Kupa időrendjét megváltoztatni.

… és összevetem ezzel a február 8-i hírrel:

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága elkészítette a Soproni Liga, a Magyar Kupa és a Ligakupa tavaszi menetrendjét. A Soproni Liga 16., azaz első idei fordulóját február 19-én, 20-án és 21-én (pénteken, szombaton és vasárnap) rendezik, a Magyar Kupa negyeddöntőinek első mérkőzéseire március 23-án és 24-én (kedden és szerdán) kerül sor, a Ligakupa középdöntőinek küzdelmei pedig február 13-án (szerdán) kezdődnek meg.

Nem, nem azon élcelődnék, hogy február 13-a nem szerdára esik, ilyen elírás mindenkivel megtörténhet, még az MLSZ-ben is, dehogy akarnak ők új időszámítást bevezetni. Azon már sokkal inkább, hogy ez a február 13-i meccs egy előrehozott mérkőzés a határozat szerint február 17-re kiírt középdöntő első fordulójából. Mi történt? Lemaradtunk valamiről? Az MLSZ megkapta az értesítést a FIFA-tól, hogy “A” válogatottunk valamilyen csűrés-csavarás után mégis kijutott a VB-re? Vagy ennyit ér a Ligakupa versenykiírása? Tudom, hogy költői kérdéseket teszek fel, mert logikusan még a versenybizottsági döntés hátterét is kisakkoztam. Március 3-ára, ami amúgy Ligakupa-nap lett volna, az MLSZ lekötött egy barátságos válogatott meccset az oroszokkal. Persze, hogy a válogatott az első! De akkor, miért beszélünk a Ligakupa komolyságáról? A Versenybizottság mindenesetre megadta a módját, hisz határozatában paragrafusokra (MLSZ Labdarúgás Versenyszabályzat 27.§ és 28.§) hivatkozott. A bibi csak az, hogy ezek a paragrafusok nem illeszthetők a konkrét esetre.

Az MLSZ Versenyszabályzatának hivatkozott 27.§-a így kezdődik:

27. §
A mérkőző csapatok együttes kezdeményezésére történő időpont, helyszín módosítás
(1) A versenyrendszert kiíró szövetség verseny(rendezési) bizottsága az érintett két sportszervezet írásban benyújtott, alaposan megindokolt közös kérelmére egy konkrét mérkőzés napját, kezdési időpontját, vagy helyét megváltoztathatja.

A 28.§ sem ad menlevelet, hiszen:

28. §
A rendkívüli kényszerkörülmény miatti mérkőzés halasztás, helyszín megváltoztatás
(1) Bajnoki-, kupa-, torna mérkőzés napját elhalasztani, illetve kezdési időpontját, helyszínét egyoldalúan módosítani nem lehet, kivéve ha a sportszervezet rendkívüli kényszerkörülmény miatt írásban megindokolva kéri a versenyrendszert kiíró szövetség verseny(rendezési)bizottságától a mérkőzés sorsolt időpontjának, vagy helyszínének megváltoztatását legfeljebb 3 nappal a mérkőzést megelőzően.
(2) A beadványban a rendkívüli kényszerkörülmény kialakulását, a megszüntetésére tett intézkedésekkel együtt részletesen be kell mutatni.

Nem mellesleg, a Haladás-Fradi Ligakupa meccsel kapcsolatban pont ez történt, a Haladás jelezte, hogy a hóhelyzet, mint rendkívüli kényszerkörülmény miatt nem tudja a meccset február 17-én megrendezni. Remélhetőleg, ezt nem utasítják el.

Ja, mielőtt elfelejtem, hisz hivatkoztam rá: Újpest – Paks 1-1.

Jó dolog ez a Ligakupa, idézzük csak a célját:

1. A Liga Kupa célja
A Liga Kupa (továbbiakban: kupa) vegyes-nyílt verseny, amelynek célja:
– résztvevő csapatok részére országos jellegű, kuparendszerű versenysorozat biztosítása;
– fiatal labdarúgók csapatba építésének elősegítése;
– a televízió nyilvánosságának bevonásával a labdarúgás sportág további népszerűsítése.

Biztos, hogy ez a legjobb módszer a labdarúgás sportág további népszerűsítésére?

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. eagleeye írta:

    Én megdöbbentem tegnap, mikor megláttam, hogy UTE-Paks ligakupa meccset rendeznek.Kicsit furcsálltam, hogy kerül ez a meccs egyedüliként megrendezésre.

    Összességében a cikkel kapcsolatban annyi a véleményem, hogy az utóbbi évek leghanyagabb vezetősége van a szövetségnek, akik nem hogy rendet nem tettek, hanem káoszt okoztak többek között a szabályozásban.Egymásnak ellent mondó döntések, nevetséges, naponta változó menetrendek, igazságtalan, diszkriminatív büntetések jellemzik a magyar profi foci mindennapjait.
    Van néhány kedvenc, akiknek mindent szabad és van az aranytojást tojó tyúk, ami esetében csak az arany tojásra tart igényt a szövetség, a tyúk pusztulhat.
    Szeretnék lecserélni ezt a tyúkocskát egy saját maguk által neveltre, próbálkoznak Fehérváron, Győrben és még ki tudja hol a nevelésével – de még mindig nem tudják, hogy csak egyetlen egy van ilyen, az , amelyiknek a pusztulását kívánják.
    Azért remélem egyszer belátják majd, hogy e nélkül a tyúk nélkül nincs foci itthon – és végre békén hagyják Talán majd az új vezetés…Talán.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 14. 11:01

  2. Arányi József írta:

    “Vannak még esetek, mikor üres hordófejek, magas polcról kongnak nekünk törvényeket”
    (Laza plágium).

    A cikk precizitása, következetes gondolatvezetése, számomra azt sugallja, hogy talán nem megfelelő emberek kavarnak az MLSZ-ben, mert az alkalmas emberek elemzéseket publikálnak, tiltakoznak. Az üres hordófejek pedig csak kongnak, kongnak elszántan, sandán.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 15. 19:12

HOZZÁSZÓLÁS