2017. április 29. szombat

FTC – Honvéd. Mit várnak azok, akik mindkét csapatnál érdekeltek voltak…

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 14.

Következik egy olyan mérkőzés, amely a múltban gyakran hozta lázba a szurkolókat, teltek meg miatta a lelátók. Akár a Népstadion lelátói is. Ma nem akkora a futballáz e meccs hallatán, de a Fradi jó bajnoki kezdése talán újra ráirányítja a figyelmet. Mi is ezt tesszük ezzel a rovattal, amikor olyan játékosokat kérdeztünk, akik egykoron mindkét egyesületben játszottak.

Kezdjük egy olyan csatárpárossal, amelyik 10 évvel ezelőtt együtt riogatta az ellenfél védőit és kapusait a Fradi mezében. Horváth Péter, Tóth Mihály. Milyen jól mutatott velük a Fradi összeállítása és milyen szépen termelték a gólokat …

Horváth Péter

Két periódusban volt a Fradi játékosa, először 1999 nyarától 2002 nyaráig, másodszor pedig rövid ideig a rosszemlékű második NB II-es szezonban 2007 nyarától. Azóta gyakori résztvevője a Fradi öregfiúk meccseinek, mert “zöld vérét” nem tudja tagadni. Első korszakában a Fradiban 1 arany és 1 ezüstérem volt a termése. A Honvédban akkor játszott, amikor az éppen kiesett az NB I-ből, 2003-04-ben. Ott sikeresebb volt a másodosztályú küldetése, mint a Fradiban négy évvel később, hiszen sikerült azonnal visszajutniuk.

– Milyen érzelmi szálak kötnek a mérkőző felekhez?
– Azt hiszem, nem kell külön ecsetelnem, hogy érzelmileg messze nem egyformán állok a két csapathoz, holott valóban játszottam mindkettőben. A Honvéddal simán nyertük meg az NB I/B bajnokságot, amikor egy esztendőre odakényszerült. Szerettem ott játszani, de ez nem mérhető össze azzal, hogy nálam a Fradi mindenekelőtt van.

– Ezek után kérdem, mit vársz a mérkőzéstől?
– A Fradi nagyon jól kezdett, bár ehhez valóban szüksége volt szerencsére is. Ez azonban nem jelent semmit, hiszen a futballhoz, az eredményekhez szerencse is kell. Fradi győzelmet várok, mert ez egy olyan lendületet adhat a csapatnak, amelyik utána nagyon soká tudja röpíteni. Erre pedig óriási szükség lenne, hiszen csak így lehet kifényesíteni az elmúlt évek ködjében megkopott múltat.

– Ebben azt hiszem, mindannyian egyetértünk. De csak az érzelmek vezetnek, amikor az eredményről beszélsz?
– Szakmailag is úgy látom, hogy a Fradi új igazolásai jól sikerültek, jobbnak tűnnek, mint a Honvédé. Ezzel együtt arra is felhívom a figyelmet, hogy egy igen éles mérkőzés várható, mert az az ellenfél, amelyik két vesztes mérkőzés után jön, az foggal-körömmel fog harcolni, hogy megszerezze az első pontját vagy pontjait. A Fradi esetében pedig az a történelmi faktor is működik, hogy minden csapat meg akarja verni, mert számára ez ad igazi rangot.

– Befejezésül még azt kérdezem, mi újság van körülötted, mit csinálsz éppen?
– Idén nyáron leigazoltam Szegedre, Kiss-Rigó László püspök úr csapatához, a KITE-Szegedhez. Az NB III-ban fogunk indulni, ami sokkal nagyobb fizikai igénybevételt jelent majd, mint a tavalyi év, amikor a megye I-es Bátaszékben játszottam. Egyébként a hétvégi meccshez kapcsolhatóan egy másik érdekesség. A csapattársam lesz az a Keller József, akivel a Honvédban és a Fradiban is együtt játszottam. Ez a játék része, különben meg Gyulán, a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémián van egy csapatom, ott edzősködöm.

Tóth Mihály

Tóth Mihály a Honvéd színeiben mutatkozott be az első osztályban az 1993–1994-es szezonban, de fiatal tehetségként akkor még nem jutott állandó játéklehetőséghez, így útja Székesfehérvárra vezetett. A rövid kitérő után ismét a kispestiek játékosa lett, ahol kulcsemberré nőtte ki magát. 1996-ban kupagyőztes lett a Honvéddal. A Fradiban 1999 nyarától 2001 nyaráig játszott, 2000-01-ben bajnok lett.

– Sok Fradi-Honvéd meccsnek voltál már a résztvevője, úgy Fradi, mint Honvéd játékosként. Van olyan köztük, melyre szívesen emlékszel vissza?
– Honvéd nevelés vagyok, a Fradiban csak két szezont játszottam, az elsőben többet, a másodikban kevesebbet, viszont akkor bajnok lettem a Fradival. Nagy élmény volt, az hogy nem maradtam tovább, igazán nem rajtam múlt. Rátérve a kérdésre, mindkét mezben van élményem. A Honvédnál 1996 tavaszára emlékszem, amikor az Üllői úton 4-1-re nyertünk kupameccsen, két gólt szereztem. Fradista korszakomból pedig érdekesmód ugyancsak egy idegenbeli győzelem ugrik be, amikor 1999 végén Kispesten győztünk 3-2-re, egyebek közt az én két gólommal.

– Eddig testvériesen elosztottad a góljaidat a két csapat között. De mit vársz 2010. augusztus 15-én a két csapat összecsapásától?
– A Fradi nagyon jó passzban van, ebből adódóan azt várom, megnyeri a mérkőzést. Annál is inkább, mert úgy látom a Honvédnál még nem alakult ki az új csapat gerince. Ráadásul legutóbb kiállították a Honvéd két belső védőjét, akik emiatt nem játszhatnak. Prukner László nagyon jó szakember, az ő elképzelései már látszanak.

– Meddig tarthat a Fradinál ez a jó passz, mire mehet vele a bajnokságban?
– A Fradinál, mióta világ a világ a cél a bajnoki cím. A szurkolóknál mindenképpen, ha szakmailag nem is. Úgy vélem, szakmailag most sem lehet ezt a célt kitűzni, de a surranópályán sok minden megtörténhet.

– Mennyire ismered a Fradi mai játékosait?
– Dragival és Balog Zolival együtt játszottam. Sőt Staniccsal is a Diósgyőrben.

– És így testközelből mi a véleményed róla?
– Nagyon jó képességű labdarúgó, nem véletlenül játszott előtte sokkal jobb csapatokban is. Diósgyőrben talán túl sokat vártak tőle, hogy egymaga viszi majd a csapatot, adja a gólpasszokat, lövi a gólokat. Az edzéseken hihetetlen dolgokat művelt a labdával, a meccseken nem hozta az elvárásokat. Ahogy hallom Kaposvárott Prukner László kezei alatt már jobb volt, minden esélye megvan, hogy a Fradiban kihozza magából a maximumot.

– Tóth Mihály most hol hozza ki magából a maximumot?
– Szigetszentmiklóson maradtam. Voltak ugyan osztrák ajánlataim a II. és III.osztályból, amik még motiváltak volna, de sajnos meghiúsultak. Így sem rossz, mert élvezem a játékot, az öltözőben nagyon jó a légkör. Egy biztos, amíg a játék örömet okoz, addig folytatom. Ebben a szezonban is lesznek pikáns meccseim, amikor a Lipcsei Peti vezette Fradi II ellen kell majd játszanom. Érdekes találkozás lesz.
<strong>Horváth Ferenc

Egy másik Horváth, egy másik vérbeli csatár. A Honvédhoz annyi a köze, hogy az a nevelőegyesülete. A Fardiban pedig, ki ne tudná, 1996 nyarától játszott két szezont. No meg, az utóbbi időben a futsal csapatunkat erősíti.

– Fradi – Honvéd. Mit jelent neked ez a párosítás?
– A Honvédban nevelkedtem, amely időszakra mindig hálával gondolok vissza. A Honvéd az utánpótláséveimet jelenti, hiszen ott egyetlen NB I-es mérkőzést sem játszottam. Nem úgy, mint a Fradiban, ahol csodálatos éveket töltöttem el, sőt a futsal révén még töltök is.

– Ezek szerint azt még nem hagyod abba?
– Eszem ágában sincs. Sőt, megmondom őszintén, még a nagypályán is keresem a lehetőséget, hogy hol játszhatnék. Egyszerűen nem tudom abbahagyni, muszáj még csinálnom.

– És az edzőség? Milyen volt Vecsésen?
– A Vecsés volt az első felnőtt csapatom, ráadásul egyből az NB II-ben. Úgy érzem, nem ment rosszul, hiszen a 11-ik helyről a 6-ra jöttünk fel a táblázaton, nyáron azonban elváltak az útjaink. E tekintetben is csapat nélkül vagyok, várok egy új lehetőségre. Jelenleg egyénileg foglalkozom néhány tehetséges játékossal, de nyilvánvalóan egy csapat lenne az igazi.

– Elkanyarodtunk a Fradi – Honvéd-tól. Láttad mostanában a két csapatot? Mit vársz vasárnap?
– A papírforma szerint a Fradi az esélyes, de ez tudjuk, mennyit ér. Valóra is kell váltani. A Fradit nem, de a Honvédot láttam az MTK ellen. Igaz, abból szakmailag messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hiszen nagyon hamar 9 emberre fogyatkoztak. Az viszont látszott, hogy nagy tartása van a csapatnak, hiszen kettős emberhátrányban is hősiesen küzdöttek, véleményem szerint az egy pontot feltétlenül megérdemelték volna. Pechjük volt, mint ahogy a Fradinak meg szerencséje. Ilyen játék a futball. Vasárnap estig lehet papírformáról beszélni, ott a pályán meg eldőlnek majd a kérdések.

Bárányos Zsolt

Ma a Lombard Pápa labdarúgója, de korábban megfordult a Fradiban és a Honvédban is. A Fradiban csupán egyetlen szezont (1999-2000-ben) játszott, amikor hazatért külföldről. Akkor ez sokak meglepetésére történt, hiszen mindenki tudta róla, hogy a Honvédban lett futballista, Belgium előtt is csak ott játszott 1993-tól 1998-ig. Később még két alkalommal visszatért rövid ideig Kispestre, először a 2002/03-as, majd a 2007/08-as szezonban.

– Kezdjük a jelenlegi csapatodnál, Pápán. Ott mi újság? Hogy viseltek meg a rajt nehézségei?
– Köszönöm szépen, úgy érzem, minden rendben van. A rajttal kapcsolatban meg egy ponttal már jobban állunk, mint tavaly ilyenkor. A viccet félretéve azonban nekünk egyetlen feladatunk van, a csapategység erősítése. Ez az esetünkben rendkívül fontos, hiszen mögöttünk nem állnak olyan anyagi lehetőségek, mint az NB I mai élcsapatainál. Nekünk együtt és egymásért kell küzdenünk. Ha ez megvan, jönnek majd az eredmények is.

– És megvan ez a csapategység?
– Nem látok problémát e téren.

– A többi csapat meccseit, így a Fradit és a Honvédot nézed?
– Az edzések és a meccsek miatt erre nincs mindig lehetőség, de az összefoglalókat feltétlenül megnézem.

– Térjünk rá a vasárnapi Fradi-Honvéd meccsre. Milyen érzéseket hoz elő belőled ez a két csapat és milyen eredményt vársz a mostani összecsapástól?
– Mindenki tudja, én Honvéd nevelés vagyok, ott mutatkoztam be a legjobbak között, ott lettem játékos. A Fradiban csak egy évet játszottam, rögtön hozzáteszem, hogy sajnos, mert szerettem ott játszani. A Honvédot ebben az egy évben oda-vissza vertük. De mindkettő már a múlt, most pápai futballista vagyok. A meccsel kapcsolatban abból indulok ki, hogy a Fradinak van 6, a Honvédnak pedig 0 pontja és a Fradi otthon játszik. Régen ilyen esetben egyértelmű volt a helyzet és a meccs kimenetele, szerintem ma is működik ez, azaz a Fradit tartom esélyesebbnek. Nem lesz könnyű dolga, hiszen ez egy olyan meccs, amire az ellenfél a helyezéstől függetlenül nagyon felszívja magát.

Aki kíváncsiskodott: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Franto írta:

  Régen tartottak minket ennyire esélyesnek papírforma szerint. szokatlan ez, de remélem, hogy tudjuk kezelni. Nagyon sok múlik ezen a meccsen, nagy lendületet adhat egy esetleges győzelem! Nagyon úgy néz ki, kiegyenlítődött lesz a bajnokság, mégha nagyon is az elején vagyunk. körbeverés várható, és a riportban említett “surranó pályán” egy kiegyensúlyozott teljesítménnyel semmi sem lehetetlen. Legyünk minél többen és hajtsuk bele a csapatot a harmadik győzelembe!

  Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 14. 10:18

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 27.rész – 1928-29

           Bejegyzés ideje: 2009. április 3.
           Szerző: Simon Sándor
           csala-zsuzsa_0704

           Fradi szurkolók a múltból: Csala Zsuzsa, a komika

           Bejegyzés ideje: 2009. július 21.
           Szerző: moncsi1

           Deák Ferenc emlékét is ápoljuk

           Bejegyzés ideje: 2013. január 17.
           Szerző: Simon Sándor

           Éppen ötven esztendeje hunyt el egy nagy legenda: Blum Zoltán

           Bejegyzés ideje: 2009. december 25.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi szurkolók a múltból: Payer András, a slágergyáros

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 28.
           Szerző: tibu1