2024. április 20. szombat

A folyó és az ő medre

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 17.

Az alábbi írást egy érdekes párhuzam szülte. Néztem egyetlen, a nemzetközi színtéren állva maradt csapatunk mérkőzését és egyre többet gondoltam az elmúlt szombatra. A futballban nincsenek véletlenek? Nagyon úgy tűnik, ott is törvényszerűek a történések. Mire is gondolok?

Adott ugye egy csapat, amely győzelemre van ítélve. Helyesebben szólva a szurkolóik elvárják tőle a győzelmet. Mert, mit tagadjuk, a Loki ebben az Európa Liga csoportban ezen a mérkőzésen állhatott volna a legközelebb a győzelemhez. Legalábbis, ha a papírformát nézzük. Idehaza játszott a csoport harmadiknak taksált csapata ellen. A másik kettőt sokkal jobban jegyzik, ahogy mondani szokták, ők más kávéház. Mikor nyerjenek, ha nem most?

Így is futottak ki a pályára. Az első harminc percben alakítottak is ki helyzeteket, de azok kimaradtak. Az ellenfél viszont, mondhatni a semmiből, talált egy gólt. Majd lőtt egy szépen kidolgozottat. És pár perccel a vége előtt a bíró kiállította a Loki csatárát, azt akitől mindenki a gólt, a gólokat várta. 2-0-ra megy az ellenfél és hátravan egy teljes félidő emberhátrányban.

Már ekkor azt mondtam, kezd érdekes lenni! Nagyon emlékeztetett a szombaton történtekre. Ugye a Fradit most az egész közvélemény esélyesebbnek tartotta az Újpestnél, még Újpesten is. Jól is kezdett a Fradi, az elején momentuma sem volt az Újpestnek. Aztán talált egy gólt. A bíró kiállította a leggólerősebb csatárunkat, az ellenfél lőtt egy kidolgozott helyzetből is gólt. 2-0 oda és hátravolt egy teljes félidő emberhátrányban. Prukner Lászlónak döntenie kellett. Esélyesebbnek taksált csapatával, amelytől mindenki elvárja a győzelmet, beáll védekezni, hogy legyen csak kisebb arányú vereség a vége? Könnyű kitalálni, ekkor mit kapott volna egyes szurkolóktól. Hogy jön ő ahhoz, hogy egy ilyen meccsen visszaállítja a Fradit? Másképp döntött, gólt, gólokat akart szerezni, emberhátrányban is az ellenfélre küldte csapatát.

Herczeg András dilemmában volt. Emberhátrányban álljon vissza és kapjon ki csak 2-0-ra? Vagy támadjon, próbáljon meg szépíteni, egyenlíteni? Az első döntés esetén népharagot kapott volna, ő is a második verziót választotta. Ugyanaz a meder alakult ki, mint Prukner Lászlónál szombaton. És mit tesz Isten, a folyó is ugyanúgy folyt. Egy körülbelül azonos játékerőt képviselő csapat a vele szeben nyílt játékot felvállalóval szemben ki tudta használni az emberelőnyét. Lőtte, sorban lőtte a következőket. Igaz, itt csak 5-0 lett a vége, a végéről elmaradt a kézimunkás befejezés.

A párhuzam azonban több, mint szembetűnő. Egy adott szituációban annak a csapatnak, amely a meccs előtt nyerésre volt ítélve, nem lehet jó döntést hozni. Rossz és még rosszabb közül választhat, utólag mindkettő miatt kikezdik.

Meggyőződésem, hogy jelenleg bármely magyar csapat, bármely edzővel beleléphet ugyanebbe a folyóba és ugyanígy meg is járja. Megfürdik a gyötrelemben, ahogy szombaton megfürdött a Fradi, csütörtök este pedig a Debrecen.

Mondják, olyan csillagállás, mint ami szombaton a Fradit sújtotta százévente van. Láttuk, hogy ha a véletlen vagy egy bíró úgy akarja, öt napon belül is ismétlődhet. Ezúttal a Debrecen volt a kárvallottja. Az újpestiek figyelmébe azt ajánlom, vegyék ezt is figyelembe az évszázaduk győzelmének értékelésétől. Az nem az ő játéktudásuknak, hanem annak a meccs közben kialakított medernek volt köszönhető, amelyben a folyó vígan és megállíthatatlanul hömpölygött tova. Legközelebb ők is megfürödhetnek. Nem kell más hozzá csak egy jókor elhelyezett bírói “felütés” úgy az első félidő vége felé, mikor az ellenfél már vezet. És milyen az élet? Száz év helyett öt nap után reprodukált. Kezeljük a helyén az eredményeket.

Mert a folyó az ő medrében nem hezitál, csak folyik, mégpedig megállíthatatlanul.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

14 hozzászólás

  1. eagleeye írta:

    Kedves Sándor! Most reggel olvastam a Loki eredményét és a történetét.Pontosan ugyanez jutott róla eszembe!Ezután felnéztem ide és itt volt ez a bejegyzés! Gratulálok hozzá, ehhez nincs is mit többet hozzátenni.

    Más történet az, hogy szomorúan olvastam, hogy egyes szurkolói csoportok határozatlan időre elfordulnak a csapattól.
    Ez borzasztóan fáj, mert úgy gondolom, bajban van a legnagyobb szükség az összetartásra, egységre! Nem is értem ezt a fajta hozzáállást, kicsit olyan ez, mintha úgy gondolnák egyesek, hogy a játékosok szándékosan, az ő bosszantásukra kaptak volna ki!
    Mindenkinek fáj a vereség, de a javításra mindenkinek meg kell adni a bizalmat!Ha pedig ott is látni, hogy nincs kint a szív a pályán, akkor lehetne esetleg felháborodni, de a bajban illik (és szerintem kell) összefogni.

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 11:21

  2. trebla77 írta:

    Egyetértve veletek, annyival egészíteném ki, hogy a külső körülmények a debrecent azért annyira nem sújtották mint minket.Viszont a játékvezető szerepe egyértelműen meghatározta a végkifejletet.
    Olyan világban élünk ahol ez a természetes, a pénz világa már csak ilyen.A kettős mérce behállózza egész európát az az az egész világot.Brüsszelből üzengetnek a független kormányunknak, miközben a franciák kijelentik, hogy nem kérnek a cigányokból.A kommunista kína az USA legnagyobb patrónusa lett, a drogüzlet legnagyobb ellátója afganisztán, ahol folyik a háború és véletlenül ott köt ki a legnagyobb terrorista vezér is az amerikai katonák mellett.
    A politika azt üzeni nekünk: légy demokrata szavazz négy évenként, ugyanakkor képtelen elviselni ha legalább a sportban valós eredmények születnek.
    Mi jobboldali Fradisták alig vártuk a jobboldal győzelmét, erre mit is kaptunk?
    Ugyan azokkal a módszerekkel szembesülünk amit a bolsevikok is megengedtek maguknak.Rendőrkordonok, rendőrkutyák,verőlegények, késelések, verekedések.Csaló bírók, mlsz büntetések, három kiemelt csapat erőn felüli támogatása mások rovására.
    A védekezés lehetőségének és képességének megvonása!
    Érdekes politikai egybeesés, hogy a három éves számüzetésünk idején a Fradipályánál minimum három négy vízágyú mindig volt, viszont a tv ostromakor már oda csak egy öreg, kivénhedt autó jutott. Ennyire fontosak vagyunk, ennyire MI vagyunk a fontosak a hatalomnak?
    A rendőrkordonoknál keményen beszóltam a rendőröknek, erre azt látom az arcokon, hogy félnek az emberek és elhúzódnak tőlem. Milyen világ ez? Ilyen országot akartunk magunknak?A tövénytelenséget a rendőrség hozza be a stadionokba!
    Jól eltértem a témátol, de minden összefügg mindennel.
    Emeld fel Magyar nép a fejedet!
    Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 12:06

  3. tibu1 írta:

    Trebla!

    Sokat nem tennék hozzá az eszmefuttatásodhoz, csak annyit, szeretem olvasgatni a kommentjeidet! 😉

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 14:25

  4. zöldi írta:

    Sokkal jobban elcsalták a mi meccsünket, de a azért látok én is párhuzamot. Hajrá Fradi

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 14:36

  5. bockor írta:

    Sanyi bátyám! 🙂

    Veszem a bátorságot és vitatkozom Veled .-) Bár valóban van hasonlóság a két mérkőzés között, mégis teljesen más a két történet. A Debrecen egy nála sokkal jobb csapattól szenvedett megalázó vereséget, míg minket a nálunk biztosan nem erőssebb dózsa vert meg.
    Míg minket Prukner mester öngyilkos taktikája és összezavarodott játékosaink remegő lába vitt a kés alá, addig a Debrecen 3 lövésből kapott gólt a 2. félidőben, miközben semmiféle ukrán dominanciáról nem beszélhetünk. Yannickot váltotta Coullibally, így érdemi változás nem volt a taktikában szünet után. A Debrecen masszív védekezésből próbált gólt szerezni, leginkább Coulibally harcosságában és Czvitkovics rugótechnikájában bízva.
    Sajnos mi szurkolók elhittük a Győr elleni meccs után, hogy sebezhetetlenek vagyunk, ami még nem is lett volna hiba, de sajnos a mesterünk is elhitte. Egyedül talán a kis Mészöly látta ezt máshogy.
    Láthatóan képesek vagyunk mérkőzések irányítására, de a traumákat nem tudjuk kezelni.
    Solymosi “érdemei” elvitathatatlanok, de ez maximum 3-0-ig magyarázza az eseményeket.
    Fel fogunk állni, ebben biztos vagyok!
    Hajrá Fradi!

    Ui.: Trebla, kíváncsi vagyok a két meccset illetően a véleményedre, mert azt ügyesen kikerülted 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 17:40

  6. Simon Sándor írta:

    Bockor öcsém! 🙂

    Vitatkozz csak. Én csak a tendenciára kívántam rámutatni. Amit a mai nap történései is aláhúznak. Ma ugyanis olvastam a nyilatkozatokat, a magyarázatokat. Mi lett volna, ha nincs kiállítás? Mentünk, de megtörtünk! Nem így képzeltük! Ez bizony ugyanolyan folyómeder, mint szombaton és a folyó is úgy folyik benne. Ettől még a folyó lehet más színű, mondhatnám zavarosabb, hisz nem minden oly szép zöld… 🙂

    Üdvözlettel

    Sanyi bátyád 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 17. 20:05

  7. bockor írta:

    Sanyi bátyám! 🙂

    Vitatkozom én, jó dolog az érvek ütköztetése. Persze csak a megfelelő mederben 🙂
    Ha van rá módod, olvasd el Ranilovic nyilatkozatát a sportban. Ő nem keres mentséget, pusztán elnézést kér ezért a borzalomért. Sok játékos számára lenne ez követendő. Főleg az ilyen Kabát féléknek 🙂

    bockor öcséd 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 18. 12:52

  8. Simon Sándor írta:

    Bockor öcsém!

    Én nagyon szeretek érveket ütköztetni, azaz vitatkozni. Ám az sem árt, ha ugyanarról vitatkozunk. 🙂

    Abban nincs vita, hogy a játékosok is egészen másképp reagálhatták volna le a történteket az összeomlás helyett. Ha valaki összeomlik a teher alatt, annak lehet is miért bocsánatot kérni. Mert borzalm és szörnyűség az volt, nem is kicsi!

    Abban sincs vita, hogy az Újpest messze nem egy erős csapat, pláne, nem erősebb, mint a miénk. Szemben az ukránok csapatával a Lokihoz képest, ahol klassziskülönbség van.

    Szándékaim szerint a cikk folyómedre azokat a körülményeket jelentené, amelyek a meccs hevében, az ellenfél játéka és a bíró közreműködése folytán kialakulnak. Erre pedig számora úgy tűnt hasonlóképp reagált a két vesztes csapat, értsd úgy összeomlott, azaz a folyó ugyanúgy folyt végig a kialakult mederben. Sem a Fradi, sem a Loki nem változtatott az első félideji taktikáján, ez lett mindkettőnek az eredménye.

    Most jó a vita folyójának medre?

    Sanyi bátyád

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 18. 14:08

  9. bockor írta:

    Sanyi bátyám!

    Rendben, értem a medredet. Van is benne igazság 🙂
    Csak ezután nem az volt a nemzeti sport vezércikke, hogy CIKISVÁROS…

    bockor öcséd

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 19:48

  10. tibu1 írta:

    Bockor!

    A SZÉGYENLAPRÓL beszélsz? Az őket minősíti…

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 19. 20:01

  11. bockor írta:

    Szia Tibu!

    Igen arról a sz@rról beszélek, amit már nagyon régóta nem veszek a kezembe. Rólunk címlap született egy Siófok elleni vereség után “szégyenváros” néven, míg a Debrecen megaláztatása csak sajnálatot szült.
    Remélem egyszer minden Fradista rájön országszerte, hogy nem szabad megvenni ezt a lapot.
    Értem Sanyi bátyám cikkét, sok igazság van benne, de arra rá kell jönnünk, hogy 15 csapat vize folyik egy mederben, a mi medrünk sokkal mélyebb, sokkal szélesebb, a víz benne sok ember szomját oltja, de többen is hugyoznak bele. Remélem ezeket szép lassan elnyeli…

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 22:28

  12. Simon Sándor írta:

    Bockor öcsém!

    Az utolsó hozzászólásodért Tiéd a pont! Frappáns, telibetalálta a szöget. 🙂

    Elismerésem.

    Sanyi bátyád

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 22:47

  13. tibu1 írta:

    Na ehhez én sem tudok többet hozzátenni, Bockor barátom borított mindent rendesen. 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 20. 23:13

  14. bockor írta:

    Szerénységem tiltja, hogy az utolsó hozzászólásaitokra érdemben reagáljak! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 21. 10:41

HOZZÁSZÓLÁS