2017. április 28. péntek

FTC-Kaposvár után – rekorderek

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. november 21.

Csapatunk vasárnap egymás után második alkalommal játszott hazai pályán 0-0-s döntetlent egy olyan mérkőzésen, ahol az előzetes esélylatolgatások és bukmékeri szorzók szerint esélyesnek számított. Ezzel továbbra is tagjai vagyunk a 4 pontnyi távolságon belül tömörödő, héttagú hátsó régiónak, mely együttesek közül 1 (vagy 2, függően attól, hogy az eddig lefelé kilógó ZTE tavasszal feltámad-e, vagy sem) el fog búcsúzni az élvonaltól.

A mérkőzésről sok szót nem szeretnék ejteni, mert rendkívül bosszantó, hogy betömörülő csapatok ellen gyakorlatilag még mindig képtelenek vagyunk kreatívan játszani, még emberelőnyben is. Ráadásul visszatért a szezon elején tapasztalható balszerencse-sorozatunk: a paksi és a kaposvári kapus is csúcsformában védett, ráadásul a kapufáról ismét kifelé pattan a labda, vagy centiken múlik egy-egy gólunk, mégsem jön össze. Az egymás után megszerzett 3 bajnoki győzelem után megvolt az esélyünk arra, hogy két hazai sikerrel és egy diósgyőri bravúrral máris felzárkózzunk a középmezőnybe, egy huszáros tavaszi hajrával pedig akár újra megcélozhassuk a dobogót, ám ezzel a 4 elvesztett ponttal alighanem az utolsó utáni halvány ilyen irányú reményünk is elszállt, mostantól tényleg 100 %-os erőbedobással a Magyar Kupára kell koncentrálnunk, ha jövőre is az EL-ben szeretnénk indulni. Erre a jó sorsolásunk egyelőre adott, bízzunk benne, hogy sikerül célba érnünk!

Ha a meccsről nehéz is jókat írni, én mindig megpróbálok keresni valami pozitívumot, és ha közvetetten is, de találtam. A Kaposvári Rákóczi ugyanis idén olyan (pozitívnak és kétesnek is megítélhető) bravúrt vitt véghez, amit eddig még soha senki a hárompontos rendszer bevezetése óta: az első 16 meccséből 11-szer döntetlent játszott! Ennek pedig szerves részei lettünk azzal, hogy két remivel járultunk hozzá ehhez a statisztikához (2-2 az 1. fordulóban és 0-0 tegnap). Ez már önmagában, ránézésre is rekordgyanús, de bizony ha belemélyedünk a számokba, még inkább átérezhetjük, hogy ilyesmi több évtizedenként egyszer fordul elő.

A hárompontos rendszert az 1994/1995-ös évadban vezették be Magyarországon, előtte a kézilabdához hasonlóan 2 pont járt a győzelmekért. Ez a változtatás természetesen alaposan leértékelte a döntetlent, így a csapatoknak kevésbé lett érdeke arra játszani. Azóta az idei a 18. szezon, és az eddigi rekord az első 16 fordulóban elért ikszek számában 9 volt, ezt az azóta már megboldogult Stadler FC tartotta az 1995/96-os idényből. Még olyan is mindössze 4-szer fordult elő az elmúlt 17,5 évben, hogy valaki az első 16 találkozóján 8-szor osztozkodjon meg a pontokon: a már szintén nem létező Gázszer FC az 1997/98-as, a DVSC a 2002/03-as, az Újpest a 2003/04-es szezonban, a Vasas pedig idén érte ezt el. Még egyszer: a Kaposvár jelenleg 11-nél tart! Ez a 11 iksz 5 alkalommal még a bajnokság befejeztével (négy esetben 30, egy ízben 34 fordulós volt az élvonal ezek közül) is elég volt arra, hogy az adott csapat az idény legtöbbet remiző gárdája legyen (a 2005/06-os évadban éppen mi birtokoltuk ezt a címet).

 

Szóval a Rákóczi elriaszthatatlanul halad egy olyan úton, melynek újbóli bejárására vélhetően évek tucatjait kell várnunk. Éppen a hárompontos rendszer hátulütője, hogy ez könnyen kieséshez vezethet annak ellenére, hogy – beleszámítva az 1 győzelmüket is – mérkőzéseik háromnegyedén nem kaptak ki. Ehhez az eredménysorhoz a Ferencváros tehát 2 döntetlennel járult hozzá. Minden fradista nevében őszintén reménykedem benne, hogy valamikor jövő májusban elmondhatjuk: nem ez volt csapatunk számára a szezon fénypontja.

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Micsoda különbség! Óévbúcsúztató az Üllői úton

           Bejegyzés ideje: 2012. január 1.
           Szerző: SzB

           Balogh "Torony" Gábor ma 45 éves

           Bejegyzés ideje: 2009. október 29.
           Szerző: Simon Sándor

           Beszélgetés Zsinka Jánossal

           Bejegyzés ideje: 2010. november 13.
           Szerző: tibu1

           Bemutatjuk következő ellenfelünket: Paksi FC

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Meccshiány

           Bejegyzés ideje: 2009. október 17.
           Szerző: Limpi