2024. március 19. kedd

A 18. forduló után

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2015. március 3.

A szezon előtt a szerző már jelentkezett egy részletes esélylatolgatással, most, hogy útjára indult a labda, a fordulók után ír nekünk a történésekről.

Közel 3 hónap várakozás után túl vagyunk az élvonalbeli labdarúgó bajnokság első tavaszi fordulóján, a magyar emberek végre újra izgulhattak kedvenc csapataikért a hétvégén. Igaz, két együttes már egy héttel korábban érdekelt volt, lévén a Paks-Nyíregyháza mérkőzést nem tudták decemberben lejátszani, így az még a 17. fordulóból csúszott idén februárra. A sztori közismert: ha pár nappal később, az átigazolási időszak lezárulta után rendezik meg a meccset, akkor játszhattak volna az új szerzemények, azonban a Nyíregyháza minden erőfeszítése ellenére ez nem valósulhatott meg, így viszont csak azok léphettek pályára, akik már ősszel igazolt játékosai voltak a két csapatnak, és mivel a vendégek télen alaposan kicserélték keretüket, kénytelenek voltak csatárként bevetni 36 éves cserekapusukat, valamint szintén kezdőbe jelölni egy félig sérült ifista szélsőt, a kispadon pedig a fiatal harmadik számú hálóőr (akit végül szintén mezőnybe cseréltek be) mellett két további ifista kaphatott csak helyet. Az országos egyes papírforma ellenére végül 1-1-es döntetlen született, amiről azért nehéz véleményt alkotni, mert sajnos a televízió nem közvetítette az összecsapást, de a beszámolók szerint nem meglepő módon a paksiak voltak mezőnyfölényben, és bár hamar meg is szerezték a vezetést, pár perccel később egy szögletből érintés nélkül bekapott óriási potyagóllal egalizált a Szpari, onnantól kezdve pedig hősiesen tartották az egy pontot.

mtk-paksNem volt ez túl jó előjel a Paks számára, akik a 18. forduló nyitómérkőzésén is érdekeltek voltak, az MTK-hoz látogattak a kék-fehérek ideiglenes otthonába, a Bozsik Stadionba. Csakúgy mint a Nyíregyháza ellen, az előzetes várakozások ismét Csertői Aurél fiaira nézve voltak hízelgőbbek, hiszen a hazaiaknál rengeteg játékost nem vethetett be Garami mester: Kálnoki Kis Dávid március 9-ig eltiltás hatálya alatt áll, míg kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódik Hegedűs Lajos, Deutsch Bence, Kelemen Dávid, Hajdú Ádám, Poór Patrik, Torghelle Sándor és Vass Ádám is (utóbbi kettő legalább a kispadra le tudott ülni és néhány percre bevethető volt). A vendég zöld-fehérek ezzel szemben teljes kerettel érkeztek, és ez meg is látszott a játék képén: egyértelműen támadó szándékkal lépett fel a Paks, és elsősorban Bartha révén többször veszélyeztették a kaput is, jópárszor a szívükhöz kaphattak a hazai szimpatizánsok. Gólt azonban mégis az MTK lőtt egy védelmi hibát és egy szerencsés Kanta-labdaérintést követő ziccerből, ám ezt még ki tudták egyenlíteni a vendégek az első félidő lefújása előtt nem sokkal egy jogos 11-esből (ahol Vadnai könnyen megkaphatta volna második sárgáját, de megúszta). A második félidő kiegyenlítettebb játékot hozott, ahol aztán a kék-fehéreknek már helyzet sem kellett a gólhoz: egy legalább 35 méteres Pölöskei-szabadrúgást alaposan benézett Molnár kapus (aki egy héten belül kapott két méretes potyával könnyen lehet, hogy ki is védte magát a kapuból), innentől kezdve pedig a Paks már nem tudott újítani, sőt, a végén ők kaptak még egyet, így az MTK elmondhatja magáról, hogy 2 helyzetből lőtt 3 góllal nyert meg első olvasásra simán egy rangadót úgy, hogy valójában minimum döntetlenre rászolgált a Paks. Már nem az első ilyen győzelme ez ebben a szezonban a Hungária körútiaknak, de így egyelőre tovább várat magára az alighanem hosszú távon számukra elkerülhetetlen dobogóról való leszakadás.

342994_szombathelyi_swietelsky_haladas_dvtkA szombati napot egy izgalmasnak ígérkező Haladás-Diósgyőr nyitotta egy olyan talajú pályán, ahol egy gurított passz ha elérte a 10 méteres távolságot, akkor jó eséllyel legalább egyszer felpattant térdmagasságig… Ennek megfelelően kombinatív játék nem alakulhatott ki egyik fél részéről sem, de a hazaiakon érződött inkább, hogy támadólag próbálnak fellépni, bár nagy helyzetig nem jutottak el. Ezzel szemben a DVTK az első ígéretes kontrájából mindjárt gólt szerzett az új szerzemény, Krstić révén a 16. percben, és innentől kezdve akár a szája íze szerint is alakulhatott volna a mérkőzés. Egy ideig úgy tűnt, így is lesz, hiszen a Haladásból hiányzott az átütőerő, a vendégek azonban kétszer is közel álltak a második találathoz, az indiszponált Barczi révén azonban meghiúsult mindkettő: egyszer ő maga hagyott ki egy ordító gólhelyzetet, majd utána elrontott egy nem túl nehéznek tűnő ziccer-kulcspasszt, mindezekért a végén ország-világ nyilvánossága előtt meg is kapta a burkolt fejmosást Sivić mestertől a meccs végi nyilatkozatban. Aztán ahogy lenni szokott, a sors büntetett és a Hali egyenlíteni tudott a 2013-ban az NB1-be berobbanó, majd 2014-ben nagyon keveset látott Németh Márió révén, ezt követően pedig akár fordíthattak is volna, ám Radó óriási helyzetben kapufát fejelt, míg a végén egy tévesen beintett leshelyzet akadályozta meg őket abban, hogy 3-an vigyék rá 1 védőre a labdát. Az igazságosnak mondható döntetlen jól jött számunkra, hiszen megelőzhettük a Diósgyőrt, ám Szombathelyen nekünk sem lesz könnyű dolgunk áprilisban.

16 órakor aztán három mérkőzés vette kezdetét (ez tavaszi újítás, hogy eggyel kevesebb meccset láthatunk a élő tévéközvetítésben fordulónként, immáron 7 helyett csak 6-ot). A Nyíregyháza-Honvéd és a Kecskemét-Pápa meccseket csak a beszámolókból és az összefoglalóból ismerhetjük, a Puskás Akadémia-Debrecen összecsapást viszont figyelemmel követhettük a tévében. Kecskeméten óriási sárdagasztás közepette a második félidő elejére már 3-0-s előnyt szerzett a hazai csapat, így úgy tűnt, igazolódni látszik az a várakozás, hogy a Lombardot idén semmi sem mentheti majd meg a kieséstől, végül azonban nagy mentális erőről tanúbizonyságot téve 3-2-re feljöttek a sárga-kékek és komolyan ráijesztettek a lilákra, de nem tudtak kiegyenlíteni. A Szpari pedig immár az új igazolásokkal felvértezve sima 2-0-s győzelmet aratott a Honvéd ellen, ahol érdekesség, hogy a nagy reményekkel bejelentett 9 új külföldi igazolás közül 4 még a keretben sem volt, 2 végig padozott, 2 csereként beállt a második félidőben és mindössze a szerb balhátvéd, Josip Projić kezdett, őt viszont a 33. percben lecserélte Marco Rossi… A meccsnek külön pikantériát adott az előtte-utána lezajlott éles szóváltás a hazai vezetőedző, Mátyus János és a kispesti tulajdonos, George Hemingway között, így felettébb érdekesnek ígérkezik a két csapat Ligakupa-negyeddöntős párharca is.

DI_puskas-dvsc-81A DVSC felcsúti vendégjátéka nem hozott túl sok váratlant. Azt előre tudni lehetett, hogy a Puskás Akadémia nagyot húzott Kleinheisler László kölcsönvételével és stabilabbá vált a védekezésük Fiola Attila leigazolásával, de az is egyértelmű, hogy a Loki jelenleg erősebb csapat, így a kezébe is vette az irányítást és már az első félidőben vezetést szerezhetett volna, ha Tisza értékesíti a kissé jóindulatúan befújt 11-est, ám ezt még az újfent remek napot kifogó Danilović kapus megakadályozta, így az első félidő sokaknak inkább egy Tischler-szabadrúgásba nagyon csúnyán belenéző, majd eszméletét vesztő Lázár Pál esete miatt marad emlékezetes. A vendégeket azonban ez sem törte meg, Tisza a második félidő elején egy ziccert már kihasznált, ettől kezdve pedig magabiztosan őrizte az előnyt a Debrecen, a hazaiak mindössze egyszer tudtak gólhelyzetbe kerülni, ám ebből nem született gól, így megérdemelt 1-0-s győzelemmel rajtolt 2015-ben a Kondás-legénység.

ujpest-pecsA napot 18:30-as kezdettel az Újpest-Pécs meccs zárta. Ahogyan azt az évadváró cikkünkben is írtuk, ugyan az újpestiek kezdőcsapata egyben maradt (sőt, felépült a régóta maródi Kabát Péter is), ám a cserepad meglehetősen kiürült, messze nem minden posztra van versenyhelyzet a csapatba kerülésért, míg a PMFC erőteljesen sötét ló. Mindezek mellett az újpestieknél meglehetősen puskaporos a hangulat mostanság a szurkolók és a vezetőség között, aminek a mérkőzés alatt is tanúi lehettünk rigmusok és kisebb rendbontás formájában. Így tulajdonképpen nem is akkora meglepetés, hogy a lilákból erősen hiányzott az átütőerő, és mivel a vendégek egy szépen kijátszott ellentámadásból már a 12. percben előnyhöz jutottak, gond nélkül tudták játszani a stabil védekezésre épített kontrajátékot. A hazaiak ritkán alakítottak ki kapura veszélyes helyzeteket, aztán az 51. percben beszedett Nagy Gábor-kiállítással még kilátástalanabbá vált számukra a mérkőzés. Noha emberhátrányban sem adták fel, végül még Herist is kiállították tőlük, a Pécs pedig egy bődületes bombagóllal be is vitte a kegyelemdöfést. Bár egy meccsből nem szabad nagy következtetéseket levonni, az Újpest idén úgy tűnik, nem fog a dobogóért harcolni, a PMFC-nél pedig Jarni kétségtelenül magával hozta a fegyelmezett, harcos mentalitást, ám az továbbra is kérdés, hogy mire mennek majd akkor, ha olyan párharcokon kell begyűjteniük a három pontot, ahol nekik kéne támadólag fellépniük.

gyor_videotonVasárnapra maradt a Győr-Videoton szuperrangadó, majd a mi zárómeccsünk Dunaújvárosban. Bár a Vidi eltiltás miatt nélkülözte 3 kezdőjátékosát (Sándort, Stopirát és Viníciust), mégis kezdeményezőbben lépett fel a győri találkozón, ami előbb csak helyzetekben, majd 2 gólban is megmutatkozott és úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg őket. Miriuţă mester ellenben nem volt szívbajos, még az első félidőben kettőt cserélt, aminek még a szünet előtt meglett az eredménye egy talán jóindulatúan befújt büntetővel. A második játékrészben aztán mindent megtett a Győr az egyenlítés érdekében és rendkívül feszült is volt egyben a találkozó, összeszólalkozások, véleményes bírói ítéletek is tarkították az összecsapást, a Győr pedig kihagyta minden helyzetét, egészen a 91. percig, amikor Priskin egy szép egyéni megmozdulás végén egyenlíteni tudott. Bár a Vidi előnye még így is óriási az üldözőkhöz képest, azért ezzel az elhullajtott két ponttal talán egy minimális nyomás nehezedett rájuk a későbbiekre, mindenképpen érdekesnek ígérkezik a jövő héten a jól rajtoló Nyíregyháza elleni hazai, elviekben kötelezően megnyerendő mérkőzésük.

DPASE-FradiVégezetül 18:30-kor Solymosi Péter sípszavára mi is elkezdtük tavaszi szereplésünket. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a találkozó a második félidő legelejét leszámítva végig a mi elképzeléseink szerint zajlott, a hazaiak – bár látszott, hogy próbálkoznak – a legkisebb mértékben sem tudtak veszélyt jelenteni a kapunkra. Támadásban ugyan talán többet várhattunk a mieinktől, főleg úgy, hogy Gera és Hajnal egyszerre kapott szerepet a 4-1-4-1-es hadrendben, de így is voltak nagy helyzeteink, melyek közül egyet Lamah értékesített is, így bár a sok szurkolónk által remélt többgólos siker elmaradt, a megérdemelt és a magabiztos jelzők egyaránt jogosak győzelmünk jellemzésére. Ezen a héten két egészen másfajta erőpróba vár ránk hazai pályán: először szerdán az MK negyeddöntőjében hazai pályán egyértelműen a többgólos előny kiharcolása a cél az NB2-ben kiesőjelölt Csákvár ellenében, majd szombaton egy nehéznek ígérkező rangadón kell helytállnunk a Győri ETO ellen. Szombaton kicsit komplexebb képet kapunk tehát arról, hogy hol is tartunk, és ezt a Dunaújváros is elmondhatja, akikre egy rendkívül fontos kiesési rangadó vár idegenben Pápán.

Hétközben tehát negyeddöntős odavágók következnek a Magyar Kupában, péntektől vasárnapig pedig már az NB1 19. fordulóját élvezhetjük, ahol a fentebb említetteken kívül más-más okokból ugyan, de feltétlenül érdekesnek ígérkezik a Debrecen-Újpest és a Pécs-Haladás összecsapás is. Hajrá Fradi!

Simon József
2015.03.02.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS