2018. november 20. kedd

A Magyar Labdarúgás Napját ünnepeltük

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. november 29.

Az Aranycsapat 64 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3-ra legyőzte a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatottat. Az MLSZ 1993-ban a Magyar Labdarúgás Napjának nyilvánította november 25-ét.

Az Aranycsapat Alapítvány ebből az alkalomból megemlékezést tartott a Szent István-bazilika altemplomában, ahol az emlékezetes mérkőzés több résztvevőjének végső nyughelye található. Az ünnepségen az Aranycsapat Alapítvány (AA), a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (NBHE) és az FTC Baráti Kör (FTC BK) képviselői vettek részt, amelynek színvonalát a magyar labdarúgó válogatott új szövetségi kapitányának, Georges Leekensnek a jelenléte is emelte.

Az „évszázad mérkőzése” rangot kivívó hatalmas magyar labdarúgó sikert Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke méltatta. Hangsúlyozta a múlt eredményei tiszteletének fontosságát, ami erőt adhat a jövőhöz. Georges Leekens is elismerően nyilatkozott az Aranycsapat ragyogó eredményeiről, majd tréfásan megjegyezte, Kű Lajosnak és neki sem sikerült győztesen elhagyni a Wembley gyepét, mivel 1978-ban a BEK-döntőben 1:0-ra alulmaradt az FC Bruges a Liverpool ellen. Ezt lövetően Kű Lajos megkoszorúzta a csapatkapitány, Puskás Ferenc sírhelyét, virágot helyezett el Kocsis Sándor, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő sírjánál. Georges Leekens, hasonlóképpen, egy-egy szál virággal emlékezett a magyar kiválóságokra. A NBHE és az FTC BK képviseletében Takács Tibor elnök helyezett el egy-egy szál rózsát nem csak az Aranycsapat játékosainak, hanem – a magyar labdarúgás ünnepére tekintettel – Varga Zoltán és Novák Dezső sírjánál is. A megemlékezést a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalta méltó keretbe.

A meghitt ünneplés után a résztvevők átsétáltak a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületének dísztermébe. Tarlós István főpolgármester távollétében dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte a 6:3-as győzelem történelmi jelentőségét. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, elmesélte, hogy az Aranycsapat és Pécs kapcsolatának kutatása során fedezte fel, hogy Buzánszky Jenó, a pályafutásának kezdetén, a Pécsi VSK-ban futballozott.

A megemlékezés folytatásaként színes műsorra került sor, amelyet dr. Kőrösi Mária egyetemi docens irányított. Először a televíziós komolyzenei tehetségkutató verseny, a Virtuózok első győztese, Boros Misi zongorajátékában gyönyörködhettek a jelenlevők. Ezt követően a 100 tagú cigányzenekar elnök-menedzsere, Beke Farkas Nándor mutatta be a kilenc főből álló Sztárzenekart, akik zenélésükkel szintén elkápráztatták a megjelenteket. Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas művész Grosics Gyulával való személyes ismeretségére és tiszteletére utalva adta elő a Legyen úgy, mint régen volt című szerzeményét. Végezetül a Sztárzenekar kíséretével a jelenlévők, Kű Lajos vezetésével, elénekelték Puskás „Öcsi” kedvenc, a Nótás kedvű volt az apám kezdetű nótáját.

SzB
2017. november 27.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Az FTC Baráti Kör következő összejövetele 2018.11.27. 16 órakor lesz

  Bejegyzés ideje: 2018. november 7.
  Szerző: Simon Sándor

  Volt egy meccs (Újpest – FTC), volt egy edző (Détári Lajos)

  Bejegyzés ideje: 2012. augusztus 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Edzőink voltak: beszélgetés Csank Jánossal

  Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 6.
  Szerző: Simon Sándor

  Újoncok az öregfiúknál

  Bejegyzés ideje: 2014. május 15.
  Szerző: SzB

  Két vélemény a derbiről

  Bejegyzés ideje: 2010. május 2.
  Szerző: tibu1

  Megkérdeztük a díjazottakat

  Bejegyzés ideje: 2010. június 9.
  Szerző: tibu1