2024. március 19. kedd

Ötven éve történt

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. március 17.

1969. március 16-a vasárnapra esett. Az NB I harmadik fordulójában a Ferencváros a Szombathelyi Haladást látta vendégül a Népstadionban, ami abban az időben a hazai pályát jelentette.

Hideg, esős időben, mintegy 8000 néző előtt az FTC 2:0-s félidő után 6:1-re győzött. Emlékeztetőül a két csapat összeállítása és a góllövők:

Ferencváros: Géczi – Novák, Páncsics, Havasi – Juhász, Szűcs – Szőke, Branikovits (Németh M.), Albert, Rákosi, Katona. Edző: dr. Lakat Károly

Szombathely: Szarka – Pék, Szántai, Horváth L. – Németh, Halmosi – Gyarmati, Rátkai, Szabó S., Iszak, Gangl (Homolya). Edző: Albert József

Góllövők: Novák (11-esből), Branikovits, Albert (2), Németh M. (2), illetve Szabó S.

Az 50 évvel ezelőtti eseményre Takács Tibor, az FTC Baráti Kör elnökségi tagja hívta fel a figyelmet, és a 2019. március 16-án, szombaton sorra kerülő Ferencváros – Haladás meccset követően megemlékezést szervezett a Fradi Múzeumba.

A mérkőzésre a csodálatos Groupama Arénában, 7865 néző előtt került sor. A 30. bajnoki címére pályázó Fradi és a kiesés ellen küzdő Haladás izgalmas csatát vívott. Végül 0:0-s félidő után a budapesti zöld-fehérek Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid góljával 2:0-ra győztek.

A találkozót követően lelkes kis társaság gyűlt össze a Fradi Múzeumban. A házigazda, Tobak Csaba, a múzeum vezetője üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót az összejövetel ötletgazdájának, Takács Tibornak. Személyes élményei alapján emlékezett vissza az ötven évvel ezelőtti mérkőzésre, majd hangsúlyozta a Ferencváros és a Haladás sportbaráti kapcsolatát, amely a játékosok cseréjében, vándorlásában is megmutatkozott. A 6:1-re végződött mérkőzésen a Fradi első gólját a volt szombathelyi Novák Dezső szerezte, míg a Haladásban szerepelt a két volt fradista, Horváth „Api” László és Rátkai László. A mostani összejövetelen az akkori Fradiból jelen volt Szőke István és Németh Miklós, a Haladásból pedig Halmosi Zoltán és Horváth „Api” László.

Németh Miklós számolt be a mérkőzéssel kapcsolatos élményeiről. Az 1969-es bajnokságban volt először lehetőség cserére a bajnoki mérkőzéseken. Ennek köszönhetően dr. Lakat Károly a 60. percben Branikovits helyére beállította, ezzel mintegy elismerve a barátságos és a tartalékbajnoki mérkőzéseken bizonyított gólképességét. „Combi” ezt a gesztust gyorsan meghálálta. A 75. percben, miután Szőke beadását Albert átlépte, a labdát belőtte a kapu jobb oldalába. Ezt követően egy újabb Szőke beadást a kapufára küldött, mire Flóri megjegyezte: „Nem tudsz célozni?”. A „javításra” sem kellett sokáig várni, mert a befejezés előtt öt perccel Szőke Pista ismét jól megtalálta Mikit, aki 5 méterről a kapuba emelt.

A baráti találkozón a korábbi játékosok közül még jelen volt dr. Fenyvesi Máté, Fenyvesi II József, Mucha József és Szokolai László is.

Befejezésül elhangzott, hogy az 1969. évi bajnokság végeredménye csak a Haladás szempontjából lenne jó, mivel a tizenhat csapatos NB I-ben elért 11. hely a bennmaradást eredményezte, mi fradisták viszont nem tudnánk elfogadni a 3. helyet. Irány a 30. bajnoki cím! Hajrá Fradi!

SzB
2019. március 16.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS