2024. március 19. kedd

Egy kicsit kézilabdáztunk…

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. március 29.

Az FTC Baráti Kör (FTC BK) márciusi összejövetelén a program a megszokottól eltérően alakult.

Először a kerek születésnapos, egykori zöld-fehér sportolókat köszöntöttük, a kézilabdázó ikont, Kökény Beatrixot az 50., a két labdarúgót, Rátkai Lászlót és Eipel Ferencet a 75., illetve a 70. születésnapja alkalmából. A három legendás sportolónk mellett két baráti kör tag is szerepelt az ünnepeltek között, a 75 éves dr. Horváth Ákos és a 35 éves Vincze József. Az FTC részéről Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök, az FTC BK nevében Kaszás Pál alelnök köszöntötte és ajándékozta meg a jubilálókat.

Az összejövetel meghívott előadója nem volt más, mint az egyik ünnepelt, Kökény Beatrix, a népszerű Köke. Pályafutásáról derűsen, őszintén számolt be a hallgatóság nagy örömre. Őszintén bevallotta, hogy a Pongrácz telepen nem tartozott a jó gyerekek közé, a szülői részről néha elcsattant egy-egy tasli. Kezdetben a fiús sportok, a foci és a karate érdekelte, végül 12 éves korában a kézilabdát választotta. A Bp. Építőkben Hajnal József volt a nevelőedzője, aki felismerve a tehetségét, mindig eggyel magasabb korosztályú csapatban szerepeltette. 19 éves korában már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. A Bp. Építőkkel (névváltozás után a Hargita KC-vel) három bajnoki címet szerzett. Ezt, miután 1992-ben átigazolt az FTC-be, további öt bajnoki aranyéremmel toldotta meg, amihez még hét MK-győzelem is párosult. 1988 és 2000 között 245-ször szerepelt a válogatottban, az eredmény igen gazdag: egy-egy olimpiai ezüst- és bronzérem, egy világbajnoki ezüst és egy-egy Európa-bajnoki arany- és bronzérem! A hallgatóságnak lehetősége volt kézbe venni a Sydneyben szerzett ezüst-, illetve az atlantai bronzérmet.

Elmondta, hogy életének, pályafutásának legszebb időszaka a Fradiban játékosként megélt idő. Az, hogy mit jelent a Fradi-családhoz tartozni, azt nehéz szavakba foglalni, át kell élni, érezni kell. Nagyon sok barátot, barátnőt szerzett, akikkel ma is élő a kapcsolata. Szerencsére a magánéletében is igazi fradis családot alkotnak. Férje, Imre Géza, kétszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, jóllehet a Bp. Honvédban vív és edzősködik, a labdarúgásban a Fradinak szurkol. Gyermekeik, Bence és Szofi, a Fradiban kézilabdáznak. Köke hosszú évek óta a női kézilabda-szakosztályban tevékenykedik különböző pozíciókban, azonban a férfi szakosztályt is figyelemmel kíséri, elsősorban a fia miatt. Nem kis anyai büszkeséggel említette, hogy a 16 és fél éves Bence már a felnőtt csapatban is bemutatkozott, a Vecsés elleni nyolc góljával letette a névjegyét.

Beszélt a női csapat szerepléséről, az alapvetően hazai és fiatal játékosokra épülő, a külföldiek számát korlátozó együttes sikereiről, Elek Gábor kitűnő munkájáról. A Fradi nagyon sokat tesz a magyar női kézilabdáért, elég ha csak a válogatott keret összetételét tekintjük.

A jelenlevők nagy szeretettel és tapssal hálálták meg a ragyogó élménybeszámolót, amelyet közös fotók készítése követett.

Az összejövetel végén a hirdetések között a következők hangzottak el:

  • április 9-én a Kövér Lajos utcai Varga Zoltán Sportpályán lesz az V. Varga Zoltán emléktorna, résztvevő csapatok: FTC, Budapest Honvéd, MTK, BVSC-Zugló U13-as együttesei. Megemlékezés a névadóról és az emléktáblájának koszorúzása 12:30-kor kezdődik, a labdarúgó mérkőzések 13 órakor kezdődnek, majd 18 órától az éremátadás fejezi be a programot.
  • – Kaszás Pál felhívta a figyelmet a tagdíjfizetési fegyelemre.
  • – A következő összejövetel időpontja: április 30., 17 óra.

 SzB
2019. március 26.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS