2024. március 19. kedd

Tóth Potya Istvánra és Táncos Mihályra emlékeztünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. február 10.

Február 6-án volt 75 éve, hogy egykori kiváló játékosunkat és edzőnket a nyilasok kivégezték. Ez a szomorú évforduló tette igazán aktuálissá, hogy a Fradi Múzeum tulajdonába 2016-ban került Tóth Potya István edzésnaplóinak legérdekesebb, figyelem felkeltő részeit könyv alakjában is kiadják, és egy sajtótájékoztató keretében bemutassák. Az FTC és a Budapest Főváros Levéltára (BFL) jóvoltából 300 példányban megjelent könyv a már említett edzésnaplókon kívül Tóth Potya István életrajzát és három, a korszak (az 1920-as évek) futballtörténetével foglalkozó tanulmányt is tartalmaz. Büszkék vagyunk arra, hogy a kiváló kötet megírásában és szerkesztésében a Fradi Múzeum két munkatársa, Tobak Csaba és Vincze József is részt vett. A nagy érdeklődés mellett lezajlott sajtótájékoztatón dr. Kenyeres István, a BFL főigazgatója, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője és dr. Rácz Attila, a BFL főosztályvezetője, a kötet szerkesztője és írója mondott beszédet.

A Tóth Potya István halálának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés másnap, az FTC Baráti Kör szervezésében, a Groupama Aréna róla elnevezett skybox-ánál folytatódott. Tobak Csaba ismertette „Potya” eredményes labdarúgói és edzői pályafutását.

Ez az összejövetel adott alkalmat arra is, hogy megemlékezzünk a 115 évvel ezelőtt, 1905. február 7-én született Táncos Mihályról, aki a Tóth Potya István által irányított Fradi játékosa is volt, az emlékezetes dél-amerikai túrán debütált a zöld-fehér klub színeiben, s tagja volt a híres T-betűs, Táncos, Takács II, Turay, Toldi, Kohut csatársornak. Az erdélyi származású, viharos életű labdarúgónk pályafutását, a róla elnevezett skybox előtt, Tobak Csaba méltatta.

SzB
2020. február 9.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS