2024. március 19. kedd

Az örökrangadók története képekben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. február 17.

A magyar labdarúgó bajnokságok 119 éves történelmének két kiemelkedő szereplője az FTC és az MTK. 1903 és 1929 között csak ez a két csapat nyert bajnokságot. A párviadalt az 1929/30-as bajnoki évben az Újpest szakította meg. A mai napig is az FTC és az MTK áll a bajnoki címek ranglistájának első két helyén, az FTC 30, az MTK 23 győzelemmel. A Fradi-MTK mérkőzéseket a 30-as évektől nevezik örökrangadónak. Az örökrangadók története elevenedik meg a MetróArt kiállítás 36 tablóképén, amelynek sajtóbemutatójára február 14-én került sor. A MetróArt kiállítás azt jelenti, hogy a tablóképek egy hónapon keresztül lesznek láthatóak a 2-es, a 3-as és a 4-es metró vonalán.

A kiállítás ötlete az MTK-tól származik, amelyet az FTC vezetősége támogatott. A Fradi Múzeum vezetője, Tobak Csaba elmondta, hogy történetekkel, sztorikkal és fényképekkel segítették a tárlat létrejöttét, amelynek szöveges részét két sporttörténész, Szegedi Péter és Dénes Tamás, írta meg.

A sajtóbemutatón az MTK részéről Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, beszéde kezdetén eltért az összejövetel témájától. Megemlékezett a 72 éves korában elhunyt kenukirályról, Wichmann Tamásról, aki az MTK, de az egész magyar sportvilág, kimagasló, népszerű alakja volt. A kiállítás kapcsán elmondta, hogy az FTC és az MTK a magyar labdarúgás két legmeghatározóbb klubja, és reményét fejezte ki, hogy a következő bajnokságban ismét örökrangadókon szurkolhat a két csapat tábora. Hangsúlyozta, hogy a 2020-as év az európai és a magyar labdarúgás ünnepe, mivel hazánk is az egyik házigazdája az Európa-bajnokságnak.

Az FTC részéről Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója mondott beszédet. Elmondta, hogy a két klub között rengeteg kapcsolódási pont van, sok edző és játékos mindkét csapatban szerepelt. Édesapja játékos pályafutásában is emlékezetes események voltak az örökrangadók, az azokon szerzett góljai. Kiemelte, hogy a két klub tradicionális rivalizálása nagyon fontos része a hazai labdarúgásnak, ezért sok sikert kívánt az NBI-be való visszatéréshez.

A sajtóbemutatón az FTC, a Fradi Múzeum és az FTC Baráti Kör jelentős létszámmal volt jelen, az örökrangadók egykori játékosait a fradista Mucha József képviselte.

SzB
2020. február 14.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS