2024. április 19. péntek

A Fradi egykor volt szakosztályai, 4.rész: Evezés

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 16.

fradi_cimerevezesEVEZÉS: 1909-1988
Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

A sorozatban a sportágakat a fentebb idézett ünnepi beszéd elhangzási sorrendjében mutatjuk be, a lehetőségekhez mérten kiegészítve, további adatokkal, nevekkel, képekkel színesítve a szóban is elhangzottakat.

EVEZÉS: 1909-1988

Az evezéssel már a Ferencvárosi Torna Club 1899-es megalapításától kezdve foglalkoztak, csak éppen nem versenyszerűen. A hazai hagyományok és a fővárost átszelő Duna szinte predesztinálta erre az egyesületi tagokat.

A hivatalos szakosztály-alapítási év 1909. A megalakulást követő évben (a többi FTC szakosztályhoz hasonlóan) beléptek a sportági szakszövetségbe, jelesül a Magyar Evezős Szövetségbe. Előbb az óbudai Duna-parton rendeztek be hangulatos otthont, majd később 1937-ben a klub tagjai magánerőből építették fel a Latorca utcai evezős házat.

Az első jelentősebb eredményük 1914-ben született, amikor az FTC négypárevezőse Rákosi-díjat nyert. Az evezős szakosztály első valóban országos jelentőségű sikerét 1934-ben érte el, Szabó Gyula nagy fölénnyel nyerte az egypárevezős bajnokságot. Az a Szabó Gyula, aki később nagy sikerrel átvette a szakosztály irányítását.

1943-ban nagymértékben megerősödött a szakosztály, sikert sikerre halmoztak, szinte “meghódították a Dunát. A kétpárevezősben Bazsár Miklós ugyan még a BSZKRT versenyzőjével, Zimonyi Györggyel párban nyert, ám egy évvel később már klubtársával, Sándor Istvánnal aratott diadalt. 1944-ben a kormányos kétevezőst Nádas Tibor és Kovalovszky Pál nyerte, Kenyeres Béla kormányzásával. A kormányos négyes ugyancsak bajnok lett mind 1943-ban, mind 44-ben. Sőt, 1944-ben a “királyszám”, a nyolcasok bajnokságát is az FTC nyerte. Egy évtized alatt mindösszesen 44 bajnoki címet nyert az FTC evezős szakosztálya. Feltétlenül meg kell említeni ezen “aranyos” időszak vezetőedzőjét, dr. Török Zoltánt.

Kinizsi_1956Az ’50-es években az addig eredményesen szereplő versenyzők mellé ifjú tehetségek kerültek. De, szerepelhetett akár Kinizsi néven is az egyesület, az evezős bajnoki címek nem maradtak el.

1956-ban például a képen látható négyes (balról: Kávay, Riheczky, Kovács, Ütő) kormányos nélkül és kormányossal is bajnok lett.

Zorkoczy-MalinaA hatvanas évek elején ismét sajátnevelésű fiatalok öregbítették az egyesület hírnevét. Sarlós György a két EB-ezüst és mexikói olimpián szerzett második helyével (kormányos nélküli négyes) a szakosztály legeredményesebb versenyzője. A képen a Zorkóczy-Malina kettős evez valahol a Dunán.

A klubnak saját hajóépítő műhelye is volt, Kopsa János, majd Burghard Géza a korszak legjobb magyar hajóit építette. A szakosztályvezetés munkájában mindig lelkes és becsületes társadalmi munkások vetek részt. Bohn Ferenc, dr. Damásdi Miklós, Losonci Tibor, Kovács Tibor és a többiek.

Dr. Török Zoltán mesteredző halálával a szakosztály szellemi irányítása törést szenvedett, tiszteletére minden évben megrendezik a Dr. Török Zoltán emlékversenyt.

A hetvenes évek nem a korábban “megszokott” sikereket hozták, ám később, 1981-től megint nem volt olyan év, hogy a Fradi evezősei ne nyertek volna bajnoki címet. Egészen 1988-ig, akkor ugyanis “léket kapott a szakosztály hajója”. Az FTC akkori vezetése a tradíciókat figyelmen kívül hagyva, kizárólag pénzügyi okokra tekintettel, a szakosztály működését megszüntette.

Ezt követően, 1989-től a szakosztályt szerető sportolók, több szponzor támogatásával új egyesületet hoztak létre Ferencvárosi Evezős Club néven.

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben

http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

http://www.ftc.hu/index.php?action=main&nid=12068&sact=news

Ferencvárosi Evezős Club honlapja

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

5 hozzászólás

  1. Grivant Zsolt írta:

    Tisztelt szerkesztők,

    Érdeklődni szeretnék, miért nincs feltüntetve a Ferencváros Kajak-Kenu szakosztálya?
    Én gyerek fejjel itt kezdtem sport pályafutásomat.Talán 1983 Körül…
    Országos harmadik helyezett is voltam velük kajak négyesben.Űttörő korcsoportban.
    Zala György nálunk kezdte el kenus pájafutását.
    A szakosztály a Latorca utcában működött.Az elektromos pálya mellett.
    Ponotsan nem emlékszem mikor, de a nyári szünet után egyszer csak lehúzták a rolót.Ez 1987 körül lehetett…
    Az edzőm Képes Géza volt.
    Ma a Latorca utcában a Magyar Kajak-Kenu szövetség központja található azt hiszem, mert amikor megszűnt működni a szakosztály Ők költöztek oda.

    Remélem levelemmel nem zavartam Önöket.

    Tisztelettel:
    Grivant Zsolt

    HAJRÁ FRADI!

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 11. 09:24

  2. Simon Sándor írta:

    Kedves Zsolt!

    A hozzászólást nagyon szépen köszönjük. A Kajak-kenu szakosztályról is fogunk írni a közeljövőben, szerencsére már nem az egykor volt rovatban, hiszen újjáéledőben van.

    Üdvözlettel

    Simon Sándor

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 11. 10:35

  3. Grivant Zsolt írta:

    Kedves Sándor,

    Köszönöm válaszát.
    Én nagyon sok szép emléket köszönhetek az ott töltött éveknek.
    És tényleg elmondhatom: Edzömtől megtanultan a három E betüt.
    Mert Ő minket az ERKÖLCSRE az ERŐRE és az EGYETÉRTÉSRE nevelt.
    Ennél szebb hírt nem is kaphattam volna, minthogy a szakosztály újra éled!
    BIztos vagyok benne, ha a hamarosan születendő kisfiam abba a korba ér, hogy már elkezdhet majd sportolni a Kajak szakosztály előnyt fog élvezni!

    Üdvözlettel:
    Grivant Zsolt

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 11. 20:59

  4. Dávid Imre írta:

    Tisztelt Simon Sándor!
    Most és véletlenül “akadtam rá” a Fradi volt szakosztályainak összeállítására, ami önmagában dicséretes dolog. DE az evezés rész meglehetősen szegényes, hiányos és aránytalan!
    Részemről kész vagyok közreműködni a teljesebbé tételében!
    Sportbaráti üdvözlettel DÁVID IMRE a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a MOB Felügyelő Bizottságának elnöke, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke.
    Az FTC nyolcszoros magyar bajnoka, Nyílt Európa Bajnoki IV., Olimpiai és Világbajnoki VII.helyezett, többszörös veterán világbajnok, az evezős szakosztály volt vezetője, az FTC Számvizsgáló Bizottságának volt elnöke.

    Hozzászólás ideje: 2016. január 25. 16:23

  5. Simon Sándor írta:

    Tisztelt Dávid Úr!
    Köszönöm hozzászólását, felajánlását, örömmel élek vele. Küldtem egy e-mailt a hozzászólásakor megadott címre. Kérem, az abban megadott számon hívjon fel.
    Üdvözlettel,
    Simon Sándor

    Hozzászólás ideje: 2016. január 28. 22:10

HOZZÁSZÓLÁS