2024. március 29. péntek

A hetedik

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. május 26.

A Ferencváros három év száműzetés után, az első osztályú bajnokságban, a hetedik helyet érte el.

„Fölsír a hat, de mire mégy?
A hetedik te magad légy!”

A számok világában eltéved, aki nem ismeri annak törvényeit. A számok beszédesebbek a betűknél is. Nem hazudnak, mondják sokan. Valóban nem hazudnak? Határozottan kijelenthetem, nem! A számok nem hazudnak! Hazudhatnak viszont az elemzők, akik a számokat értékelik. Egy tizenhármas szám például lehet jelképe a szerencsétlenségnek, mások számára viszont pont ez a szám jelképezi a szerencsét. A számok racionálisan bemutatják a valóságot, de annak elemzői, már a számoktól elrugaszkodva, különböző szilánkok megtört, megvariált szemüvegén szemlélve, eljuthatnak akár egyedi nézetekhez is. Valójában a kérdés csak az, hogy a számok által bemutatott tényeket szeretném szemléltetni vagy pedig csak a számokat szeretném felhasználni, saját véleményem igazolására?

„csellel, gánccsal mind nem elég, –
a hetedik te magad légy!”

Vágyaink gyakran háttérbe szorítják racionális látásunkat, ez pedig különösen igaz ránk, akik a Ferencváros csapatáért szurkolunk. Úgy vágtunk bele három év után az első osztályú bajnokságba, hogy akár a klub pályamunkásaival is bajnokságot nyerhetünk, mert ide nekünk az oroszlánt is, hiszen mi a kőfalon is átugrunk! Aztán jött a szomorú felismerés. A tűzoltók és a postások után a labdarúgó szakma munkásaival kellett farkasszemet néznünk. Ez viszont mind semmi volt, hiszen nem csak ezzel a ténnyel kellett megbirkóznunk, hanem észre kellett vennünk, hogy az NB 2 után, az első osztályban is mindenki minket akart megverni. Volt ki gáncsot, volt ki cselt használt, a lényeg számukra az volt, hogy a Ferencváros nevét legyőzöttként tűzhessék a skalpjaik mellé.

„dongják körül, mint húst a légy!
A hetedik te magad légy.”

Mérkőzéseink még mindig a legnagyobb nézőszámot produkálják az első osztályban is. Hihetetlen népszerűségnek örvend ez a klub, mely népszerűségét, mindannyian tudjuk, nem ebben az évben vívta ki önmagának. A Ferencváros egy történelmi kuriózum és bár a jelen nem pont rólunk szól, múltunk miatt még ma is átszakítunk minden gátat az érdektelenség szürke falán. Míg más klubok csak rangadókkal tudnak nézőket csalogatni a lelátóikra, addig mi rendre kicsalogatjuk ellenfeleink otthonába is a lelátók népét. Körüldongtak minket, mint húst a légy.

„Kettő vitéz és tudós négy, –
a hetedik te magad légy.”

Ezen soroknál, úgy gondolom, beillesztek még egy idézetet a versből.

„Ha költenél s van rá költség,
azt a verset heten költsék.”

A Fradi, mint országunk legnépszerűbb klubja, méltán rendelkezik a költők legnagyobb „hadával”. Ír itt mindenki, akár hivatalosan, akár csak úgy szimplán. Ezzel semmi baj, ettől Fradi a Fradi. Megmozgat mindenkit, hiszen a legnagyobb érdeklődés erre a klubra van kiélezve. Érthető, hogy egy költő tolla egy ekkora feladathoz kevés. Ezt a verset heten költsék! Nem számolom, hogy hányan is írják ezt a verset, de van közte olyan, aki márványból rak falut. Olyan is akad, aki mikor szülték, aludt. Természetesen eget mérő és bólintó is akad. Van a költők között olyan, kit a szó nevén szólít, és akad a színes palettán lelkét nyélbe ütő versíró is. Az Üllői úti verselők között sajnos akad patkányt boncoló is, de sokak számára ettől lesz teljes a kör, hiszen a boncolással kellő ismeretekhez juthatunk el. Az apró baki csupán a végeredménnyel adódik. Az élve boncolás sajnos a mai orvostudomány mellett is halálhoz vezet.

„Világ sírköve alatt mégy!
A hetedik te magad légy.”

Nem lehet a vége a halál. Szerencsére a Ferencváros életében nem is lesz az, bár sokan ezt a hetedik helyet nem előrelépésnek, hanem kudarcnak értékelik. Nem túlzok. Vannak, kik számára ez a hetedik hely maga a halál, nem pedig egy út elért mérföldköve.

Ezt a publicisztikámat sokan sokféleképpen fogják értelmezni.

Egynek, talán tetszeni fog.
Egy magára veszi.
Egy elgondolkozik rajta.
Egy el sem olvassa.
Egy nem érti meg.
Egy inkább bele sem gondol.

„A HETEDIK TE MAGAD LÉGY!”

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

14 hozzászólás

  1. Herkules írta:

    fantasztikusan jó lett Tibu, gratulálok!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 09:16

  2. trebla77 írta:

    Ha beilleszthető a hetdeik hely egy fejlődési folyamatba, akkor semmi gond.
    Most nyáron kiderül, hogy üzlet vagyunk, vagy púp a háton.
    Ha lennének szúrkolók soha sem félteném a Fradit.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 18:05

  3. Balázska írta:

    NA EZ A HETEDIK ÓRIÁSI LETT!!! TIBUKÁM CSAK ÍGY TOVÁBB, BARÁTOOOOOOM!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 19:20

  4. Franto írta:

    Ezt a verset mint ha külön felkérésre költötte volna József Attila.

    A publicisztika nagyon tetszik, elgondolkodtam rajta, de aztán rá kellett jönnöm, hogy jobb nem belegondolni…

    és bizony sokan sok féle képpen értelmezik majd ezt a publicisztikát. szívesen olvasnék minden, a szerző álltal felsorolt csoportból egy-egy véleményt, reakciót…

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 22:38

  5. eagleeye írta:

    Sokan vízválasztónak szánják a most nyarat, pedig nem biztos, hogy most jön el az idő…Ha McCabe valóban lenyilatkozta, amit a szájába adtak, akkor valóban most eldőlnek a dolgok.
    Ha nem azt mondta, akkor még mindig van egy kis idő a “kánaánig”.
    Magyar bajnokcsapatot 1 szezon alatt is lehet csinálni.BL csapat szintre pedig a bajnoki cím birtokában is egy nyár alatt fel lehet egy csapatot erősíteni.
    Nem előre felmentésként mondom, ez szubjektív vélemény, mert még mindig úgy gondolom, hogy nem kell a mai magyar focit túlmisztifikálni.
    Egy defenzív, az esetek többségében támadni nem tudó csapat majdnem tavaszi dobogós lett – elképesztő ellenszélben, bírói támogatás nélkül, szétvert szurkolótáborral.

    A pocsék ősz nélkül ez lehet, hogy dobogót ért volna még így is – én ebből indulok ki.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 22:50

  6. eagleeye írta:

    Ellenben az aggaszt, hogy (bárhogy is fáj kimondani, de ) alapembereket is el akarnak zavarni illetve el is küldenek, és megint teljesen új csapatot építenének.Na ehhez nincs idő – és ez megint pocsék őszhöz vezethet.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 26. 22:52

  7. tibu1 írta:

    Eagleeye !

    Az angolok öt évre terveztek előre. Az első évben a feljutás volt a cél, ami teljesült. A második évben, nem a dobogó volt a cél, hanem hogy “megszokjuk” az NB1-et. Ezzel a hetedik hellyel, azt hiszem ebből a szempontból akár még elégedettek is lehetünk. A következő évben, már a dobogóért kell küzdenie a csapatnak, ami nem túl gyors, ellenben folyamatos előrelépés. Mivel eddig amit ígértek az angolok, azt be is tartották, én nem kételkedem a jövőben sem.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 27. 00:06

  8. eagleeye írta:

    Tibu, amit leírsz, az valóban egyfajta fejlődés és ezzel nincs is gond.Az eddig eltelt időszakban valóban folyamatosan erősebbek lettünk.Az eszköz mindegy, hogy ehhez új játékos kellett vagy új edző vagy új elnök(ség) vagy mind a három.A lényeg, erősödtünk.
    A 7 hely tudatában is valóban, most mindenki a dobogóért való harcot várja a csapattól, mint következő szint.
    Ez viszont, be kell látnunk, csak úgy lehetséges, ha egy komoly tudással rendelkező, végső megoldásnak (is) szánt, hosszú távra “igazolt” szakvezető érkezik.
    Véleményem szerint ez a kulcsa a jövő évi szezonbeli szereplésnek.

    Ráadásul könnyebb dolga lenne, ha nem kellene alapjaiból újra építenie a csapatot, bár ahogy hallani, sokan maradnak, kérdés, az eddig a számok alapján sem igazán villogók tudnak e meghatározók lenni.

    Engem konkrétan az zavar, hogy a középpálya közepén, akikre épült a csapat, ők távoznak.Fél évig építgettük/építettük a csapatot olyanokra, akiket végül elküldünk.Ők játszottak szinte folyamatosan (így utólag látva,ha valóban távoznak mások elől csak foglalták a helyet)

    Szóval kétkedni nem kétkedek viszont picit aggódom, hogy sikerül e a várakozásoknak megfelelni, mert ez nem tűnik majd könnyű feladatnak.Reméljük azonban a háttérben tényleg készült vezetésünk erre és ez most nem egy váratlan, hirtelen megoldandó feladat.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 27. 06:55

  9. tibu1 írta:

    Eagleeye, azt mondod elküldjük a középpályánkat.
    Én eddig a középpályáról, Lipcsei visszavonulásáról tudok. Őt nem elküldtük, hanem befejezte a pályafutását.
    Pletykákat persze én is olvasok, de a véleményemet nem ezekre építem.
    Ráadásul az általad említett középpálya volt a többség szerint, csapatunk leghalványabb része.
    Szerintem várjuk meg az új edző személyét és utána valószínű, hogy mi is jobban fogunk látni.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 27. 08:05

  10. eagleeye írta:

    Tibu!
    Igazad van, valóban nem tudunk eddig csak Péter visszavonulásáról.:-)

    Korábbi bejegyzésemet akkor úgy módosítanám, hogy örülnék, ha azok is maradnának, akik többször nyújtottak az átlagnál jobb teljesítményt.
    Aztán, ha esetleg jönnek náluk jobbak, legalább nyugodt lennék, hogy a padon (is) van kikhez nyúlni.
    Konkrétan Morrison távozását sajnálnám elsősorban, de igazad van, majd meglátjuk, az új “főnök” majd eldönti. 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. május 27. 12:52

  11. Roland írta:

    Elöszőr legyen újra jó a Magyar foci,hogy tudjunk miről beszélni,mert a mostani szerintem elég cinkes!A kézi és vizilabda világversenyeken az élbolyban van a foci meg agonizál.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 28. 17:48

  12. trebla77 írta:

    Kedves Tibu!Kedves szúrkoló társak!
    A szokottnál többen néztük meg a második csapatunk feljutását az nbIi-be.
    Néha néha még szúrkoltunk is!
    Hogy ez most, hogyan is jön ide? Tibu líraisága elindított bennem egy gondolatot, ami összekapcsolódik a második csapatunk szereplésével.Szinte minden hazai meccsünkön ott voltam, így volt szerencsém látni a fejlődésüket.Bevallom szívesebben nézem őket mint az első csapatunkat. Én ezeken a meccseken megtaláltam azt a fradit ami valamikor volt, lehetett a Ferencváros.ezeken a meccseken beszélgetnek az emberek egymással, ismeretlenül is ismerjük egymást. Ilyenkor mindig kiderül, hogy mennyire közösek a gondolataink az érzéseink.Ilyen kor egy nagy család vagyunk, mert a sok kijáró szülővel és baráttal egyet tudunk érteni, ugyanazt érezni.
    Persze ilyenkor is van aki a csapatot szidja, mert a reflexek erősek, ezeket az első csapat reagálásaiból hozzák magukkal, nem is értik milyen komoly fájdalmat okoznak evvel a szülők és barátok között, nem gondolnak bele, hogy a mi fiaink sértegetése mennyire fájó a Fradi családnak!
    Ez a csapat tudásban még nem, de hozzáállásban igazi Fradista csapat.
    Ne várjunk csodállatos megmozdulásokat, de kűzdeni tudást igen.
    Ellenünk minden csapat beáll védekezni, de ezek a fiúk feltörték az ellenfél védelmét, megoldották ezeket a feladatokat.Pedig egyesek szerint szomorú az utánpótlásunk.
    Itt komoly ellentmondás van, hiszen a gyengébb képességekkel is sikerült szép eredményeket elérniük. Nagyon nagy dolog ez! És nem csak a játékosok oldaláról nézve, hanem szeretett klubunk jövőjét nézve is!
    Óriási, sőt a legszebb dolog ami velünk az utóbbi években történt, hiszen evvel megnyílik a lehetőség az utánpótlásunk színvonalának magasabbra emelésére.Nem kell már a legtehetségesebbeket kölcsönadni, hanem előttünk játszhatnak hétről-hétre, így senki el nem kallódhat és a jó teljesítmény ösztönző lehet a majdani edzőnk számára is.
    Ez a csapt visszahozta számunkra a kristálytiszta Fradizmust!
    Köszönöm nekik ezt a boldogságot!
    És végül sajnálom azokat akik nem élhették át a helyszínen ezt az érzést, akik lebecsülték ezt a nagyszerű eredményt!
    Itt találkozik Tibu nagyszerű lírája a gyakorlatban a remek sportsikerrel!
    “Még nem nagy az ember(Fradi) de képzeli”

    Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 09:46

  13. trebla77 írta:

    A hibákért elnézést, de most a gondolat volt a fontosabb.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 09:51

  14. Salinger írta:

    Egyetértek, Trebla!

    Második csapatunk a döcögős kezdés ellenére hozta aztán azt, amire vágytunk.Néha könnyen, sokszor nehezebben, de megtették.
    Nagyon fontos, hogy nb2-ben lesz jövőre a Fradi 2.
    A Fejlődésnek mindenképp.

    Hozzászólás ideje: 2010. június 4. 02:56

HOZZÁSZÓLÁS