2024. április 24. szerda

Baráti Körben: 2010. július

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 27.

A nyári szünet után újra találkoztunk. Stílszerű ez a szünet, hiszen a bajnoki szezonhoz van igazítva, amely mint tudjuk számunkra pénteken kezdődik.

Azt is tudjuk, az utolsó találkozásunk óta sok változás történt kedvenc csapatunknál. Adta magát a lehetőség, hogy aktuális vendégeink az FTC labdarúgásának irányítói legyenek.

Elfogadta meghívásunkat és eljött közénk Berkes Zoltán az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Prukner László szakmai igazgató és Féderer Andrea kommunikációs igazgató. Eljöttek, hogy bemutatkozzanak, vázolják elképzeléseiket és válaszoljanak a kérdésekre.

Ezt megelőzően még köszöntöttük a közelmúltban kerek születésnapjukat ünneplő tagjainkat, így Kopeczky Lajost 75. és Rieb Györgyöt 55. születésnapja alkalmából. Az ünnepeltek Fradi-sálat is kaptak, hogy ne csak az edzőnknek legyen ilyen a mérkőzéseinken.

A köszöntők után Berkes Zoltán kapott szót, aki elmondta, hogy ifjúkorában Pécsett futballozott, ám ez a pályafutása gyorsan félbeszakadt, hogy kezdetét vegye az üzleti karrier. Az, amely az utóbbi időben az autóiparhoz kötötte. A mostani megbízatását is tudja egy cég irányításához hasonlítani, azzal együtt, hogy itt egészen más az eladandó portéka. Azt is tudja, a Fradi neve messze nem csillog olyan fényesen, mint kellene, de a munkatársaival együtt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez az állapot végre a múlté legyen, újra sikereknek tapsolhassunk.

Féderer Andrea elmondta, hogy őt is a nagy változások szele sodorta a Fradiba, ahol a változásokkal együtt sok újdonság bevezetését irányítja, mert rend a lelke mindennek. A rendpártiság szellemében szabályozták az újságírók munkáját, hogy azok a meghonosítandó sajtófélórák keretében tegyék fel a játékosoknak a kérdéseiket, ne pedig bárhol és bármikor. Ugyancsak ez vezényelte az edzések látogatottságának átszervezését, a nyílt edzésidőpontok kijelölését, amelyeken bármely szurkoló megtekintheti felkészülés közben is a csapatot. Kérdésre válaszolva egy premier részesei is lehettünk, hiszen már itt megtudtuk a csütörtöki szurkolói ankét idejét és helyszínét, amely azóta a hivatalos fórumokon is hozzáférhető.

A legnagyobb érdeklődés kétségkívül Prukner László szavait kísérte, aki őszintén elmondta, mit tapasztalt kívülről és messziről jött emberként, mikor először lépett be alkalmazottként a székházba. Mindent, csak nem azt, amit a három E betű jelez a Fradi címerében. Elkeserítette ez, de el nem rettentette. Munkatársaival azon dolgozik, hogy szisztematikusan visszahozza ezen három veretes E betű szellemiségét a csapat és a körülötte dolgozók életébe. Nem kell ecsetelni, hogy ezek a szavak milyen gyorsan bejutottak a hallgatóság szívébe, akik közül nem kevesen már hatvan évvel ezelőtt is látták és tapasztalták, mi is az igazi EEE. Beszélt arról, hogy az első csapat körüli munka valamennyiük idejét maximálisan kitölti, most nem tudnak még a különben nagyon fontosnak tartott utánpótlással foglalkozni. Rengeteg játékost meg kell nézniük, hogy közülük kiválaszthassák a csapat számára legmegfelelőbbet. Azért kell ez a rengeteg, mert az általuk ismert játékosok kivásárlására jelenleg nincs forrás, csak lejárt szerződésú labdarúgóban gondolkodhatnak. Zsákbamacskát viszont nem akarnak venni és hónapokig fizetni, ezért sziszifuszi munkával kell válogatni. Ez a munka még nincs kész, még mindig keresnek egy igazi befejező csatárt.

Kérdésre válaszolva Berkes Zoltán elmondta, miért kellett elengedni Megyeri Balázst, miért kapott szabad utat Balog Zoltán, habár az ő sorsa még nem tekinthető véglegesnek. Megyeri esetében olyan volt a szerződés, amelyből kibújni nem tudtak, Balog Zolinál pedig a Ferencvárosért tett érdemeit méltányolták, amikor ehhez a tárgyaláshoz hozzájárultak. Arra is válaszolt, hogy a Fradi sör eladásaiból a Zrt-hez befolyt pénzt az utánpótlásra fogják fordítani.

Prukner László beszélt arról, milyen munkát kell az öltözőben és azon kívül is végeznie. Mikor menedzser és mikor pedagógus, mert mindkét feladat elvégzésére szükség van. Nem győzte eleget hangsúlyozni, amit nyilván fog is még, hogy a már említett három E betű szellemiségének visszahozásához a szurkolókra is szükség van. Nekik is újra azonosulni kell ezekkel az eszmékkel és csak a csapattal törődni. Azzal a csapattal, amely most teljesen kicserélődött, nincs meg az a váz, aminek egy Fradi esetében meg kellene lenni. Az a stabil váz, amelyre nyugton lehet építkezni, egy-egy alkatrészt kicserélni, hogy a rendszer még jobban működjön. Nagy feladatuk újra megalkotni ezt a vázat, hogy a jövőben ne kerülhessen ilyen helyzetbe a Fradi. Nem gondolkodik, mint ahogyan sohasem gondolkodott helyezésben. Egyet azonban kijelentett, mindig a következő meccset akarja megnyerni és igenis sikeres edző akar lenni. Azt hiszem, egyetérthetünk vele, ha ezeket a célokat eléri, a helyezés sem lehet olyan rossz.

Reméljük, az ilyen jellegű eszmecseréknek lesz még folytatása, annál is inkább, mert a feszítő gondok miatt vendégeinknek egy óra múltán távozniuk kellett. Edzést vezetni, játékosokkal tárgyalni. Mert ugye az a következő meccs már nagyon közel van…

A Baráti Körből Simon Sándor tudósított

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS