2024. március 19. kedd

A zöldfehérek regényes históriája

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2020. december 20.

Az alábbiakban – fogjuk fel egyfajta karácsonyi ajándékként – egy dupla időutazást teszünk az FTC múltjába. Dupla, mert egy, a régmúltban megjelent írást idézünk, amely bemutatja az FTC múltját, avagy a zöldfehérek regényes históriáját.

 

 

Most lesz 77 esztendeje, amikor 1943. karácsonyán az akkori népszerű sportlap, a Sporthírlap hasábjain elkezdődött egy felettébb népszerűvé váló cikksorozat, amelyet Árpádfy Jenő írt és nem kevesebbre vállalkozott, minthogy 19 részen keresztül bemutatta a legnépszerűbb magyar sportegyesület, az FTC múltját. Párját ritkító írás volt, mert olvasmányos formában a tényeken túl valódi érdekességeket, kuriózumokat is közölt az akkori világból, hogyan működött akkor a klub, annak legnépszerűbb osztálya a labdarúgás. Hogyan lett világhírű, miképp dolgoztak éjt nappallá téve a háttérben, hogy naggyá tegyék az FTC-t. Egyebek közt leírja, miként figyeltek meg és igazoltak játékosokat, hogyan foglalkoztak velük.

Letöltöttük, egybeszerkesztettük a korabeli összes, azaz mind a 19 részt, amelyhez rendeltünk egy lapozható keretet, amelyet közzé is teszünk. A szerző így kezdi grandiózus írását:

“Kedves Olvasó! Akár fradista vagy, akár nem, bizonyára érdekelni fog a ferencvárosi zöld- fehérek regényes históriája. Talán nem is kell előtted bizonygatnunk, milyen eseményekben és dicsőségben gazdag utat futott be a világhírű zöld-fehér csapat a soroksári úti kispályától Uruguayig és onnan napjainkig, hogy mennyi babért raktak az elmúlt évtizedekben a ferencvárosi fejekre és mennyi „tömjént” füstöltek el fölöttük! Az öregek emlékezetében is meghalványultak már talán az emlékek, de a fiatalok már aligha ismerik a zöld-fehérek diadalokkal kikövezett útját. Most elkezdett cikksorozatunkban felelevenítjük ezt a dicső múltat.
A zöld-fehérek hatalmas tábora bizonyára hitet fog meríteni ebből a regényes históriából, maga a zöld-fehér csapat pedig erőt fog meríteni a jövő küzdelmeire, hogy a zöld-fehér színeket ismét a régi pompájában ragyogtassa. Regényes históriának nevezzük cikksorozatunkat és joggal, hiszen a zöldfehérek pályafutása valóságos regény.”

A fenti sorok 1943-ban íródtak. Az akkor halvány emlékek mára már nem is látszódnának, ha a múlt megsárgult lapjait nem tudnánk digitalizálni és újra frissé tenni. Kedves mai Olvasó! Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani és utána kedvedre lapozgatni és olvasni a múlt eme fradista gyöngyszemét. (Az írás a + gombra kattintva tetszés szerint nagyítható, a méretet mindenki a képernyő méretéhez szabhatja. Hogy az újságolvasás illúziója is meglegyen, a sarkokon keresztül húzva lapozhatunk a “könyvben”, ahol minden oldal a korabeli lapszámnak a vonatkozó oldala.)

http://www.ftcbaratikor.hu/wp-content/uploads/2020/12/Flipbook/index.html

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

3 hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Nagyon köszönöm a honlap szerkesztőjének, Simon Sándornak, hogy ilyen karácsonyi ajándékkal lepte meg a Baráti Kör tagságát.
    Én még középiskolásként olvastam ezt a cikksorozatot egy könyvtár hírlaptárában. Jó most újra elolvasni.
    Most is igaz, amit a szerző cikksorozatának végén ír:
    ” a Ferencváros, a IX. kerület sporteszméje örökké élni fog.”

    Hozzászólás ideje: 2020. december 22. 21:13

  2. Prohászka János írta:

    Áldott, békés, boldog és egészséges Karácsonyt kívánok a Baráti Kör és a teljes Fradi család minden tagjának!

    Prohi

    Hozzászólás ideje: 2020. december 24. 17:28

  3. Gabrovitz Zoltán írta:

    Nem elkapkodva de végig olvastam a 19 részt, ami 21 év történeseit írja meg. Sok történetet lehet megismerni a múltból, ami sokunk számára ismeretlen legalábbis ilyen részletességében. Az kiolvasható, hogy mennyire fontos a klub és az egymás iránti szeretet és tisztelet. A mai életben ezek már kevésbé ismerhetők fel.
    Egy tévedése azért van a cikk szerzőjének mégpedig az első oldal harmadik oszlopában az –FTC!–rész alatt.
    Valószínűleg téves információ miatt, mégpedig, hogy Weiss István szülte ezt a tündöklő gyermeket, a FERENCVÁROST.
    Minden a kezdetekről írott és ismert adatok szerint a Ferencváros létrejöttének gondolata az kizárólag GABRVITZ KORNÉL ötlete volt, vagyis a tündöklő gyermek az
    Ő szülötte.
    Hozzátartozik, hogy Weiss István tényleg ott volt a kezdetektől fogva–az író stílusában–bába szerepben,mert nagyon jó szervezői képességeinek köszönhetően, először a Gebauer Kávéházi alakuló ülést és később a Bakáts téri közgyűlést is Ő készítette elő.
    Ez egy nagyon kerek és hasznos olvasmány, persze türelem kell a végig olvasásához.
    GABROVITZ ZOLTÁN

    Hozzászólás ideje: 2021. március 6. 11:27

HOZZÁSZÓLÁS