2024. április 23. kedd

Nyáresti gondolatok …

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. június 13.

Több mint egy évszázada már annak, hogy emberek egy közös célért összefogva, egységbe kovácsolódtak és megalapították a Ferencvárost. Egymás kezét megfogva, az erőt egy közös cél irányába terelték és vállukon felépült a Ferencváros.

Évtizedekig élt az egyesület az összetartozás, az egység erején, aztán egy század lezárult és új szelek jöttek nem csak a Ferencváros, hanem nemzetünk életére is. Az erő háttere nem lehet más, csak az összefogás. Ez évezredek tanulsága, semmi újat nem találunk ki, mikor ezredszerre is leírjuk ezeket a sorokat. Mégsem tudjuk elégszer leírni, hiszen manapság másfelé halad a világ. A pillanatnyi örömök és a pillanatnyi dicsőség hamis fényei, a könnyen megszerezhető úttal kecsegtetve, szétrombolták az évszázados helyes út fogalmát. Megrészegítve nevelt egy nemzedék új korosztályokat abban a szellemiségben, hogy élj a mának és a holnap majd újból rád nevet.
Eljött a holnap és ma, mikor a tegnap holnapjában szembenézünk a várva várt nevető nappal, hideg fanyar hazug mosollyal találjuk szembe magunkat. Becsaptak a tegnap még boldog szavak. Becsaptak, mert nem tetszett a verejték sós maró jelenléte hétköznapjainkon, lenéztük ki kezébe téglát fogott.

Tanultunk hibáinkból? Úgy érzem, még nem jött el az a pillanat, hogy ezt bátran kijelenthetném. A romok között sokan még most sem a téglát és a maltert keressük, hanem messziről kiálltunk azokra, kik magukra vállalták az építéssel járó nehézségeket. Hagytuk szinte teljesen összeomlani apáinktól kapott örökségünket, most pedig ahelyett, hogy a Fradi alapítóitól tanulva vállvetve felépítenénk ismét a Ferencvárost, okoskodó elméletekkel szapuljuk az építőket. “- Az a tégla nem lesz jó!” “- Az pedig nem oda való!” kiáltjuk messziről. A romokon ülve nem lehet bekiabálásokkal, hitetlenül értéket építeni. Ezzel csak azt érjük el, hogy aki fárad az építkezés nehéz munkái miatt, az elismerés helyett csak ostorcsapásokban részesül a mi, igazságosztó kezeink által.

Nem véletlenül beszélek többes számban, mert mi gyakran hangoztatjuk, hogy a Fradi mi vagy manapság helytelenül, hogy én vagyok. Márpedig, ha a Fradi én vagy mi vagyunk, akkor igenis többet kell tennünk annál, hogy a romok tetejéről próbáljuk irányítani az építkezést, hiszen mi nem vagyunk megbízva az építkezés vezetésével, csupán egyszerű munkások vagyunk. Mikor több ezer torok külön vélekedéssel kiállt ellenkező véleményt, akkor nem lesz belőle buzdítás, csupán káosz és hangzavar. Itt tartunk ma. A káoszt csak akkor lehet legyőzni, ha egy embernek megadjuk a bizalmat, hogy irányítsa az építkezést. Mi ezt megadtuk jelenlegi szakmai igazgatónknak, mégis miután egységesen elfogadtuk őt „vezérünknek”, azonnal jöttek a negatív szavak.

Az átigazolási szezon javában zajlik, még nincs egyetlen kialakult keret sem az NB 1 széles skáláján. Mégis eluralkodott egy pesszimista hozzáállás, mely kétségbe vonja jövő évi szereplésünk sikerét úgy, hogy még nemhogy a mi, de ellenfeleink kerete sem alakult ki. Prukner László összefogást kért tőlünk és mi szurkolók nem is adhatunk többet neki, mint hitünket és bizalmunkat. Kérek mindenkit, hogy támogassuk őt a munkájában, hordjunk téglát és maltert ha kell, mert ezzel segítjük szeretett klubunk felépítését, nem pedig a romokról bekiáltott okoskodásainkkal. Ki szívében igazán Fradista, az tudja, hogy most nincs itt az ideje az ítélkezésnek. Épüljön fel a ház, s ha az épület alkalmatlannak találtatik, jogosak lesznek a bántó szavak.

Most viszont csendes, hívő munkásokra van szükség, kik bizalmukkal építhetik a jövő dicsőségeit. Fradista barátaim, legyünk minél többen, kik hittel áldozzuk erre verejtékeinket!

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

15 hozzászólás

  1. Franto írta:

    Tibu barátom, tökéletesen összefoglaltad!

    Hozzászólás ideje: 2010. június 14. 11:33

  2. Antanténusz írta:

    Több fórumot is olvasok de kommentelni csak erre az oldalra szoktam. Itt érzem azt, hogy őszinte Fradisták között, magas színvonalon lehet témákat megvitatni. A többi helyen azért vagyok hallgatag, mert sajnos eluralkodott a kommentelők között a harag és a megosztottság. Reménykedem benne, hogy az ezen az oldalon található szellemiség, egyszer még átterjed az összes Fradi szurkolóra!

    Hozzászólás ideje: 2010. június 14. 11:59

  3. Franto írta:

    Sajnos másütt a mennyiség a lényeg. Mindegy miről van szó, csak menjen a kattintás, meg a kommentelés. ha épp “áll”, akkor valamivel feldobják, ami tökéletesen visszatükröződik a minőségen…

    Hozzászólás ideje: 2010. június 14. 12:55

  4. jackie írta:

    Kedves Tibu !

    A Fradi az nem a Klub,nem a Labdarúgó Zrt,sőt még csak az aktuális focicsapat sem az.A Fradi Mi vagyunk a ,szurkolók…vagy a Te szavaiddal a malterhordók és a téglarakók…Abban is egyetértek,hogy egy sikeres építkezésnek alapvető feltétele,hogy az építésvezető szava a döntő és a malterhordók és téglarakók kötelesek az Ő utasításai szerint eljárni!
    DE! A sikeres építkezés alapfeltétele egy ELFOGADOTT ÉPÍTÉSI TERV amely bizony az ÉPÍTÉSVEZETŐRE IS KÖTELEZŐ !
    Sajnos a mai helyzetben azt tapasztalja velem együtt sok segédmunkás,hogy nagy a zűrzavar az építésvezetői irodában! Még az sem nyilvánvaló,hogy ki az építésvezető,ki a művezető,hogy a brigádvezetőkről ,a brigádok összetételéről már ne is beszéljek…
    Sőt,az embernek az az érzése,hogy az építési vállalkozó és az építési vezető nem egy kidolgozott terv alapján rakosgatta egymásra a téglákat,hanem ötletszerűen,pillanatnyi benyomásaitól vezetetten…s nagy a veszélye,hogy az így felépített építmény összeroskad és az új építési vállalkozónak megint romeltakarításhoz kell majd a mostani malterkeverők és téglahordók segítségét kérnie…De mi van ha azok -akik abban a hitben éltek,hogy palotaépítés részesei-
    nem elhordani,hanem dobálni kezdik a tégladarabokat?
    Talán ki kellene állnia a “melósok” elé a valódi építési vállalkozónak és bemutatva a tervrajzot és a kivitelezőket- az építésvezetőtől a művezetőn át a brigádokig -vállalva
    akár a az elkerülhetetlen visszabontásokat is újrakezdené az építkezést!
    Sajnos amíg ez nem következik be,addig egyre többen lesznek akik lassan meglendítik a markukban szorongatott tégladarabot…S ami szomorú,mára én is megértem őket…

    Hozzászólás ideje: 2010. június 15. 08:08

  5. tibu1 írta:

    Kedves Jackie!

    Azt mondod, hogy a Fradi az nem a klub, nem a Zrt, de még csak nem is a foci csapat, hanem mi a szurkolók vagyunk a Fradi.
    Ezzel nem értek egyet. A Fradi, ennek az egésze. Velünk szurkolókkal, csapattal Zrt-vel együtt. Ez így egy nagy család. Persze ennek egy “állandó” része van, a szurkoló. A többi folyamatos változásban van, vezetők jönnek mennek, a játékosok is, de a szurkoló marad míg él. Ettől viszont még a vezetők és a játékosok is a család részei!
    Most valóban történtek változások a Fradi vezetésében, de bizalomra adhat okot, hogy a szakmai munka olyan vezető kezébe került, aki képes fényes palotát építeni, “olcsóbb” alapanyagokból is.
    Azt mondod, hogy az embernek most az az érzése, hogy az építési vállalkozó és az építés vezető nem egy kidolgozott terv alapján rakosgatta egymásra a téglákat és ennek nagy veszélye, hogy összedől az építmény.
    Jól fogalmaztál. Valóban egy érzés amiről írsz, az érzéseinket pedig sokszor a romokról be kiabáló “okosok” befolyásolják. Ettől függetlenül, valóban úgy láthatta az építés “megrendelője”, hogy valami nem stimmel, mert ellenkező esetben nem hozott volna személyi kérdésekben változásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy dől az épület.
    A téglahordók feladata, a tégla hordása, nem pedig annak dobálása. Aki nem bízik az építőben, az rakja le a téglát és álljon ki a munkából, ha nincs már hite, mert elvették azt tőle a bekiabálók, de semmiképpen ne dobálózzon vele!
    Ezért én nem tudom megérteni a téglával dobálózókat, inkább buzdítom Fradista barátaimat, hogy álljunk be Prukner László mögé és segítsünk neki, vagy ha már segíteni nem tudunk, ne hátráltassuk. Tőled sem kérek mást, ne hagyd, hogy a pesszimista érzésvilág eluralkodjon rajtad, hiszen az egy belső rombolás, ami végül kifelé is meghozza gyümölcseit!
    Mindenki azt enged be a lelkébe, amit csak akar. A lélek olyan mint egy barlang. Bekiabálsz a barlangba és az felnagyítva visszhangozza amit bekiabáltak. Legyen az akár pozitív, akár negatív kiáltás. Te viszont ott állsz a barlang előtt és eldöntheted, kit engedsz a bejárat elé. Így kiválaszthatod azt is, milyen hangokat nagyítasz fel és milyen kiáltásokat engedsz be a lelkedbe.
    Úgy érzem, ha már megérted a tégladobálókat, akkor sok negatív hang került a lelkedbe, ideje lenne bizalommal feltölteni azt.
    Ezt persze csak barátilag tanácsolom, mert én mint fiatalabb, tisztellek annyira, hogy nem próbálok okosabb lenni nálad, nem ez a célom. Fogadd ezt tőlem baráti tanácsként, hiszen annak is szántam.

    Hozzászólás ideje: 2010. június 15. 09:42

  6. jackie írta:

    Kedves Tibu !

    Ha nem haragszol,akkor elhagyom a képes beszédet.Prukner László iránt töretlen a bizalmam-de nem tudom függetleníteni magam attól ami a bemutatásakor,még inkább nem attól, ami azóta történt…Csak egy példa: Prukner úr a bemutatkozásakor vázolta a felkészülés menetét-középpontjában egy USA túrával-gondolom a felkészülés olyan fajsúlyos kérdés,amiben a szakmának van döntő szerepe.Majd Igaz András közli,elmarad a túra….nos,akkor Valaki megvezette Pruknert…s ki biztosította Őt arról,hogy nincs több ilyen akna?
    Ki az,aki jelenleg aláírási joggal dönt a Zrt ügyeiről,ki a szerződő fél képviselője: Igaz,Szász vagy Gerstl,vagy valaki más?
    Miért nem áll ki Mccabe és önt tiszta vizet a pohárba?
    Hogy Megyeri körüli történetet már ne is említsem!

    Kedves Tibu! Ezek TÉNYEK,VALÓS ESEMÉNYEK amelyek egyre növelik bennem a kétségeket! Egyetértek Veled,nem csak a félelem,de a gyanakvás is megöli a lelket,de ennek a tiszta,őszinte beszéd az ellenszere,ezt várom el-legelőször a Fradi sorsát alapvetően meghatározó személyektől,mindenekelőtt a Tulajdonostól !
    Ahogyan Jézus Urunk mondta: ” Legyen a Ti beszédetek úgy,úgy,nem ,nem: ami pedig ezeken felül vagyon,a gonosztól vagyon.”(Mt.5,37)

    A lelkemben egyébként béke honol, a régi barátsággal üdvözöllek.

    Hozzászólás ideje: 2010. június 15. 10:53

  7. tibu1 írta:

    Jackie, köszönjük őszinte soraidat, kérdéseiddel mi is foglalkozni fogunk oldalunkon.
    Remélem továbbra is megtisztelsz minket jelenléteddel!

    Hozzászólás ideje: 2010. június 15. 11:56

  8. Herkules írta:

    Jó lett ez tibu, de nem értem hol vannak a székház dolgozói? Mindenki fradista volt, amíg jött a suska. elfogyott a lé, a másik tehén jobban tejel?

    Hozzászólás ideje: 2010. június 16. 23:49

  9. Én írta:

    Miért bántjátok üllői129 honlap íróit??????????

    Hozzászólás ideje: 2010. június 17. 13:24

  10. bockor írta:

    Én a mai napon megjelent Üllői129-es cikkre reagálnék.
    Mindkét oldalon remek embereket ismertem meg, mindig megpróbáltam kimaradni a sárdobálásból. Továbbra is szeretném tartani Veletek a kapcsolatot, de a köztetek zajló eseményekből szeretnék kimaradni. Nemhogy beszélgetni, de hallani sem akarok erről az egészről!!!
    Természetesen a Ferencvárosról, – és az ominózus témán kívül mindenről – továbbra is örömmel beszélgetek Veletek.

    Maradok barátsággal! Bokor

    Hozzászólás ideje: 2010. június 17. 13:31

  11. 4everftc írta:

    En is az Ulloi 129-es cikkre reagalnek:

    szamomra minel tobb szurkoloi oldal uzemel a neten annal jobb – ezert koszonet mindenki munkajaert – sajnalatos az oldal szerkesztoi kozott letrejott nezetelteres
    remelem ez a jovoben normalizalodik – Maradok tovabbra is “rajongotok”

    Koszonettel Imre

    Hozzászólás ideje: 2010. június 18. 04:57

  12. fradista666 írta:

    Én nem értem, miért dobálták a sarat rátok? Ha meg bajuk van, miért nem beszélik meg veletek személyesen??? ti is a fradiért tesztek, ők is, hogy lesz ebből egységes ferencváros?

    Hozzászólás ideje: 2010. június 18. 21:02

  13. Herkules írta:

    Szeva mindenkinek!! Nem sokára kezdődik a szezon, és sehol senki,. és akkor még benneteket is betámadnak. Most az a céljuk, hogy tönkretegyenek benneteket? szép lenne, megszünne az egyik legnormálisabb honlap. Gyertek vissza, csináljátok tovább, egy nagy múltú klub ezt nem engedheti meg magának.

    Hozzászólás ideje: 2010. június 19. 12:38

  14. Antanténusz írta:

    Nem szoktam egy bizonyos szint alatti oldalakat olvasgatni, nekem az nem pálya. Most viszont kivételt tettem, hisz látom betámadtak benneteket. Az ottani kommentelőket nem minősítem, hiszen ők saját magukat minősítik, de az oldal szerkesztői, hát nagyon durva… Azt tanácsolom, ne is törődjetek velük, nem szabad arra a szintre lezuhannotok! További sok sikert a munkátokhoz!

    Hozzászólás ideje: 2010. június 19. 20:12

  15. Szlavicsek Béla írta:

    Kérem én 25 évig voltam terményfeldolgozónál üzemvezető. A Ferencvárosért abban az időben is meg kellett vívni a csatáinkat. Voltak harcaim, de kitartottam a csapat mellett. Az igaz ember az egyenes úton jár, nem tér le soha. Most nyugdíjas éveimet töltöm, elvileg semmilyen konfrontálódó helyzetnek nem kéne lennie az életemben, mégis volt egy procedúrám egy közigazgatási szervvel. Nyugodt ember vagyok mégis kihoztak a sodromból. Nekem volt igazam, mégis ők vádaskodtak. Szembe kell nézni azzal, hogy nem mindenki egyenes, őszinte és igazságszerető. Meg kell tanulni helyükön kezelni ezeket a helyzeteket. Várom, hogy újabb cikkekkel jelentkezzetek. Sándor neked külön fel a fejjel! Nagyon jót álmodtál meg! Barátsággal üdvözöllek benneteket a következő személyes találkozó reményében. Előre a Ferencvárosért!
    Szlavicsek Béla

    Hozzászólás ideje: 2010. június 22. 12:29

HOZZÁSZÓLÁS