2017. április 30. vasárnap

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: ZTE FC

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. november 5.

Szombaton Zalaegerszegen vizitál a csapatunk, 17:30-kor kezdődik a 13. forduló soros bajnoki mérkőzése. Szinte napra pontosan nyolc hónapja tettük ugyanezt. Már akkor is bemutattuk az ellenfelet, most felfrissítjük ezt az ismeretanyagot.

A futball, mint játék 1912-ben mutatkozott be Zalaegerszegen, jóval a klubszerűen megszervezett sportélet előtt. Történt ugyanis, hogy egy helyi, alkalmi csapat a Vasvár ellen mérkőzött és 4:2 arányban vesztett. Valamivel később, a zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a csáktornyai ellenfelükkel szemben is alulmaradtak (2:1). Az eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla-réten, amely játszadozásnak az I. világháború vetett véget.

1920-ban, főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével, Vadász József szervező munkájának eredményeként alakult meg a Zalaegerszegi Torna Egylet, mindössze egyetlen – mondhatni, természetesen – a futball szakosztállyal. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották. Eleinte létesítmény valamint alapszabály nélkül működtek. Mérkőzéseiket a ZSE pályáján játszották.

Ennek a pályának a használati jogát egy barátságos mérkőzés előtt, 1921. augusztus 20-án vonták meg a ZTE labdarúgóitól. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát újra a Vizsla-réten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a pályát mintegy 2000 néző állta körül.

A ZTE bajnoki pályafutása a Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában, 1924-ben kezdődött. Első mérkőzésükön a Kámoni AC vendégeként értek el 2:2 arányú döntetlent.

Később jöttek a győzelmek is, majd a sikerek nyomán egymásra találtak a játékosok és a szurkolók. Olyannyira, hogy saját erőből pályát építettek. A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934/35-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek, a következő évben azonban a kiesés sorsára jutottak, bár három csapatot is maguk mögé utasítottak a bajnoki táblázaton. 1939-ben hatósági intézkedés nyomán a klub felszerelését és pályáját elvették, ezzel a további működését lehetetlenné tették, átmenetileg megszűntek.

A II. világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. E célból jött létre 1957 elején egy új klub, a Zalaegerszegi Dózsa és Petőfi egyesüléséből, ami azonban rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. További kísérletezésként 1957. június 6-án a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A név a régi maradt, ám a színek zöld-fehérre változtak.

A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I B-be az akkor még zöld-fehér csapat, amely nem sokkal ezután színt váltott és felvette mai kék-fehér színeit.

Az első szezonjuk az NB I-ben 1972-ben volt, még a régi címerük alatt. Első győzelmüket a legmagasabb osztályban 1972 október 1-jén a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4-0 jelentette.

A következő majd két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a csapat. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben és 1986-ban – a negyedik helyig jutott.

NB I-es tagságukat 1989. június 10-ig őrizték, akkor utolsó helyezettként kiestek a legmagasabb bajnoki osztályból. Másodszor 1992-ben estek ki, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak. Akkor a Siófok ellen az osztályozó első meccsén idegenben 4-3-as vereséget szenvedtek, de a hazai visszavágón fölényes, 6-0-s győzelemmel harcolták ki a feljutást. A csapat azóta folyamatosan az NB I-es mezőny tagja.

A ZTE egyszeres magyar bajnok, amelyet 2001-2002-ben értek el Bozsik Péter irányításával. Igazán emlékezetes számukra az ezt követő nemzetközi szereplés, ahol a BL selejtezők során először az NK Zagreb csapatán jutottak túl (1:0, 1:2 idegenben lőtt góllal), majd következett Koplárovics Béla “mennybemenetele”, akinek góljával 1:0-ra legyőzték a Puskás Ferenc Stadionban a Manchester Unitedet. A visszavágón persze már nem volt kegyelem, de az emlék így is a klub történelemkönyvének aranyoldalán van.

Mérkőzéseit a ZTE Arénában játssza, amely 2002-ben elnyert bajnoki cím után kezdődött átépítés során kapta ezt a nevet. Korábban egyszerűen csak ZTE stadion volt, amelyet a csapat 1972-ben vett birtokba, akkor 18.000-es befogadóképességgel, ám nem ritkán 20.000 néző is bepréselődött. Az átépítés után a nézőszám először 14.000-re csökkent, majd azonban 2008-tól ez tovább csökkent 9300-ra, mivel az átépítés idején az északi tribünt nem fejezték be, azt le kellett zárni, lévén balesetveszélyes lett.

Néhány szót érdemes ejteni azokról, akik mindkét csapatban játszottak vagy éppen a kispadon ültek. Kezdjük az utóbbiakkal: Gellei Imrét a történelmi bemutatóban is említettük, de a ZTE mai edzője, Csank János sem ismeretlen a számunkra. És a játékosok? Telek András, Vincze Ottó, Topor Antal, Lendvai Miklós vagy éppen Ferenczi István neve kell, hogy beugorjon.

És ha már Csank Jánost említettük. A nagy taktikus Zalaegerszegen is felépítette a rendkívül stabil, minden csapat számára rendkívül veszélyes csapatát. A legutóbbi bajnokságban az ötödik helyen végeztek, a kupában pedig ezüstérmesek lettek. Ez utóbbi nemzetközi szereplést ért a számukra, hiszen a bajnok és a kupagyőztes egyazon csapat, a DVSC volt. Ez a szereplés nem sikerült túl hosszúra, amit talán a rutintalansággal indokoltak. Ez a bajnokság nem indult túl jól a számukra, ráadásul a legjobbjukat (Rudnevs) el kellett adniuk. Csank János azonban tud építkezni, összeszedte a csapatát, amely a 12. forduló után egy ponttal megelőzve a Fradit a második helyen áll.

Mai csapatuk:

Minden adott tehát egy nagyszerű rangadóhoz. Halkan tesszük csak hozzá, reméljük ezúttal az a pályán, valós körülmények között fog eldőlni.

Győzzön a jobb. Reméljük, ez a Fradi lesz!

Az összeállítást a ZTE hivatalos honlapjának (www.ztefc.hu), a http://hu.wikipedia.org/wiki/Zalaegerszegi_TE_FC és a http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/1 és címerek bejegyzések felhasználásával készítette:
Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           In memoriam Dr. Trethon Ferenc

           Bejegyzés ideje: 2012. október 8.
           Szerző: Simon Sándor

           Beszélgetés Bali Péterrel

           Bejegyzés ideje: 2010. október 15.
           Szerző: tibu1

           Múlt és jelen, jelen és jövő

           Bejegyzés ideje: 2009. október 25.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 03.27. – 03.28.

           Bejegyzés ideje: 2010. március 27.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 63.rész – 1965

           Bejegyzés ideje: 2009. július 20.
           Szerző: Simon Sándor