2024. március 19. kedd

Csabai József 85 éves

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. március 7.

Csabai József 1932. március 7-én Sátoraljaújhelyen született, s állítólag előbb rúgott labdába, mint ahogy járni tudott volna. A tíz évvel idősebb bátyja ösztönzésére, szülei támogatásával kezdett el futballozni a helyi csapatban.

Tehetségére hamar fény derült, már ifistaként bemutatkozott az NB II-ben. Érettségi után felvették a Testnevelési Főiskolára, így a főiskolai gárdában folytatta pályafutását, együtt játszott – többek között – Friedmanszky Zoltánnal. Érdekes, hogy az akkori időben Bp. Kinizsi névre hallgató FTC-nek mindkettőjük tehetsége feltűnt, de átigazolásuknak az akkori szabályok gátat vetettek, csak a diploma megszerzése után igazolhattak át az Üllői útra. Így Csabai József álma 1955-ben, Friedmanszky Zoltáné 1957-ben válhatott valóra.

Csabai József az 1956-os bajnokságban játszott az Üllői úti csapatban. 1956. március 18-án mutatkozott be az NBI-ben, Csepelen a Csepeli Vasas elleni 2:2-re végződött mérkőzésen. A csapat összeállítása a következő volt: Gulyás – Ombódi, Mátrai, Dalnoki – Szabó L., Dékány – Kertész, Csabai, Láng, Vilezsál, Fenyvesi.

A számára legemlékezetesebb bajnoki mérkőzésére 1956. május 13-án a Népstadionban került sor. A Tatabányai Bányászt 3:2-re győzték le. Láng két gólt lőtt, ő egyet. Góljának értékét növeli, hogy a Tatabánya kapuját Grosics Gyula védte. 2:2-es állásnál szabadrúgáshoz jutott a Fradi. Grosics még állítgatta a sorfalat, Mátrai pedig készülődött a rúgásra. A sípszó elhangzott, Csabai váratlanul lőtt, a labda a hálóban landolt. Nagy csel volt!

Utolsó bajnoki szereplése Szombathelyen volt 1956. augusztus 25-én. A búcsú nem jól sikerült, a Szombathelyi Törekvés 2:1-re nyert. Emlékeztetőül a csapat összeállítása: Gulyás – Mátrai, Henni II, Dalnoki – Ombódi, Dékány – Kertész, Vilezsál, Orosz, Csabai, Fenyvesi. Akkor már a kedvenc posztján, balösszekötőben játszott, 10-es mezben.

Sikeresen induló magyarországi élvonalbeli karrierje rövid lett, mindössze öt-öt bajnoki és nemzetközi mérkőzésen lépett pályára. A forradalom leverése után elhagyta az országot, azonban ez a rövid időszak is mély nyomot hagyott életében. Ma is szeretettel gondol egykori csapattársaira, kiemelten Kispéter Mihályra, valamint „balszélsőjére”, Fenyvesi Mátéra.

Csabai József útja Ausztrián keresztül Spanyolországba vezetett. Az Atletico Madridba szeretett volna leszerződni, de a csapat kerete telített volt, nem volt szabad hely. Így a másodosztályú Recreativo de Huelva-ba igazolt, és az 1957/58-as bajnokságban 18 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Azt követően 1958 és 1961 között a Real Zaragoza játékosa volt, 14 első osztályú meccsen 6 gólt lőtt. Profi pályafutásának egy súlyos sérülés, bokatörés vetett véget.

Mivel mindig vonzódott a sportorvosi pálya iránt, úgy döntött, hogy saját, spórolt pénzén New Yorkba megy és beiratkozik az egyetemre. Chiropractor, magyarul csontkovács, képesítést szerzett. A tanulmányai mellett futballozott is a New York Hungária csapatában. 45 éven keresztül dolgozott csontkovácsként Vancouverben és környékén. Páciensei között sok kiváló amerikai futballista és jégkorong játékos volt, a leghíresebb talán Lui Passaglia, amerikaifutball-játékos.

1965-ben a Fradi New York-i turnéja alatt Csabai József találkozhatott a csapattal, egykori játékostársaival, így Mátrai Sándorral, Dalnoki Jenővel, Orosz Pállal, Vilezsál Oszkárral, Fenyvesi Mátéval, erről egy közös csapatkép is tanúskodik.

Dr. Joe Csabai (Kanadában így ismerik) Puskás Ferenccel nagyon jó baráti kapcsolatot ápolt. 1967 decemberében az ő kezdeményezésére kezdett felderítő munkát az akkortájt szerveződő kanadai labdarúgásban (soccer). Így lett 1968-ban a Vancouver Royalsnál Puskás segédedzője. (Érdekesség, hogy ezzel egyidőben a Toronto Falcons edzője pedig Kubala László volt.) Közös szereplésük nem sokáig tartott, mert Puskás a szezon végén összepakolt és visszament Spanyolországba. Barátságuk azonban nem ért véget, Puskás haláláig tartott. Ennek köszönhető, hogy a Puskás Ferenc emlékének ápolására 2015-ben létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumának tagja lett.

Csabai József 1967 decembere óta többnyire Vancouverben él. Csontkovácsi munkáját az idősebbik fia, Chris folytatja, míg a sport terén a fiatalabbik fia, Rob, követte, aki futballozott, s jelenleg a kanadai futball egyik aktív vezetője.

Dr. Csabai József 2014-ig szinte minden évben hazalátogatott. Azóta, egy nem tökéletes csípőműtét utóhatásai miatt, nem volt Magyarországon. Nagyon reméli, hogy idén nem lesz akadálya a hazautazásának. Szeretne találkozni a még élő játékostársaival, szeretné meglátogatni a Fradi új stadionját, a Fradi Múzeumot, de a Puskás Akadémiát is, ahol már többször járt.

Dr. Csabai József! Isten éltesse 85. születésnapján! Jó egészséget kívánunk!

SzB

 

U.i.: Az írás létrejöttéhez nyújtott segítséget és az exkluzív fotókat ezúton is köszönöm Vancouverben élő Zoli barátomnak!

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

3 hozzászólás

  1. Egy 1974 óta bérletes írta:

    Nagyon örültem, amikor olvastam a cikket.

    Ugyanis láttam Csabai Józsefet a forradalom elött játszani. Reménykedtem és többen is reménykedtünk, hogy rövidesen meghatározó játékosa lehet csapatunknak. Aztán a történelem – sajnos – közbeszólt.

    Gratulálok a honlap cikkírójának, hogy felderítette az egykori Kinizsi akkor fiatal játékosát a messzi távolban és tudósított róla.

    Hozzászólás ideje: 2017. március 7. 18:29

  2. Egy 1974 óta bérletes írta:

    Remélem , hogy Csabai Jóskának sikerül az idén hazalátogatnia és akkor ismét összeállhat a Csabai-Fenyvesi balszárny egy baráti köri összejövetelen.

    Hozzászólás ideje: 2017. március 8. 19:19

  3. Leonardo írta:

    Hála a Vancouverben élő magyarok segítőkészségének, Csabai József, akinek nincs számítógépe, kinyomtatva megkapta a születésnapi jókívánságokat. Nagyon boldog volt, minden fradistát szeretettel üdvözöl.

    Hozzászólás ideje: 2017. március 16. 13:19

HOZZÁSZÓLÁS