2019. augusztus 19. hétfő

Ötven éve történt

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. november 15.

Ötven év nagy idő, az ötven éve történtekre visszaemlékezni jó dolog. Különösen, ha ezek a történtek sikerek. Sport témájú oldal vagyunk, természetes, hogy a sikerek alatt sportsikereket értünk. Mi volt ötven éve? Egyebek mellett például a mexikói olimpia. Mivel a sporton belül nekünk a fradista vonatkozású sikerek a legkedvesebbek, ezért örömmel adunk helyt egy olyan megemlékezés tudósításának, amelyen fradisták vitték a prímet.

1968. október 12. és 27. között Mexikóvárosban rendezték meg a XIX. Nyári Olimpiai Játékokat. A magyar küldöttség a nemzetek rangsorában 10 arany, 10 ezüst és 12 bronzéremmel a negyedik helyen zárt.

A kilencedik aranyérmet a magyar labdarúgó válogatott szerezte október 26-án a bolgár válogatott 4:1-es legyőzésével. Takács Tibor, az Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, a rendezvény házigazdája üdvözölte az olimpiai bajnokcsapat megjelent játékosát, Juhász Istvánt. A döntő mérkőzésről szóló rövid összefoglaló film megtekintése után a népszerű „Juci” így emlékezett vissza a döntő mérkőzésre: „A mérkőzés előtt a bolgár vezetők megkeresték a magyar csapat vezetését azzal az ötlettel, hogy egyezzenek meg egy döntetlenben, és akkor mindkét csapat aranyérmet kap. A vezetőink a játékosokra bízták a döntést, s mi úgy határoztunk, hogy játsszunk tisztességesen és győzzön a jobbik. A bolgárok már a 20. percben 1:0-ra vezettek, de mi még az első félidőben megfordítottuk az eredményt. A bolgár játékosoknál elszakadt a cérna, durvulni kezdtek, melynek eredményeként még az első félidőben három játékosukat kiállította a bíró. A második félidőben tovább növeltük az előnyünket, a negyedik gólt én fejeltem. Sajnos a 85. percben a játékvezető egy kisebb, de szabálytalan lökésért engem is kiállított, de ez már nem befolyásolta a győzelmünket. Ahogy jöttem le a pályáról, Hoffer József újságíró lehordott, hogy szégyent hoztam a kiállításommal az országra. Nem akarom szó szerint idézni, hogy mit mondtam neki, aminek azután meg is lett a következménye. Amikor 1970-71-ben Hoffer lett a szövetségi kapitány, távol kerültem a válogatottságtól. Ezért vagyok csak 23-szoros válogatott.”

A magyar küldöttség tizedik aranyérmét Varga János kötöttfogású légsúlyú birkózó szerezte, akit a közelmúltban jelöltek a Nemzet Sportolói tagságra. Veterán olimpiai bajnokunkat, aki október 21-én ünnepelte 79. születésnapját, nagy tapssal köszöntöttek a jelenlevők. „Ramszesz” (Polyák Imrétől kapta ezt a becenevet) elmesélte, hogy „a birkózócsarnok a már aranyérmes labdarúgók buzdításától volt hangos, így muszáj volt nyernem.”

 Az olimpia után, 1968. november 6-án Rio de Janeiróban, a híres Maracana stadionban került sor a Brazília-Világválogatott mérkőzésre, a brazilok 1958-as vb-győzelmének tizedik évfordulója alkalmából. Erre emlékezve a gálameccsről szóló rövid összefoglaló filmet tekintették meg a jelenlevők. Takács Tibor kihangsúlyozta, hogy négy magyar játékos szerepelt a világválogatottban, Albert Flórián, Farkas János, Novák Dezső és Szűcs Lajos, és a 2:1-es brazil győzelemmel végződött találkozón a világválogatott gólját „Flóri” szerezte.

Ezzel nem ért véget az ötven évvel ezelőtti sikerek sora. 1968. december 15-én a Fradi labdarúgó csapata Győrben 3:1-re győzött az ETO ellen, ezzel 1967 után megnyerte az 1968. évi bajnokságot. Mindössze egy ponttal előzték meg az Újpesti Dózsát, amely 102:27 gólaránnyal zárt. Krónikásunk, Nagy Béla egyik könyvében így írt a bajnoki címről: „Nehezen kivívott bajnokság volt, elismerésre méltó tett. A csapat, különösen tavasszal, nemegyszer mérsékelten játszott. Az Újpesti Dózsa már-már behozhatatlannak látszó előnyre tett szert, ám a Fradi fokozatosan formába lendült, s különösen az olimpia után egységbe kovácsolódott.” Az 1968-as bajnokcsapat tagjai közül az ünnepségen dr. Fenyvesi Máté, Horváth László, Juhász István és Szőke István volt jelen.

Végül két volt ferencvárosi, kerek születésnapos labdarúgó köszöntésére került sor. Simon István nemrég töltötte be a 80., Németh Ferenc pedig a 70. születésnapját. Isten éltesse őket sokáig!

Tartalmas összejövetel volt. Jó volt emlékezni a sikerekre, azok főszereplőire.

SzB
2018. november 6.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  A Magyar Labdarúgás Napját ünnepeltük

  Bejegyzés ideje: 2017. november 29.
  Szerző: SzB

  A Fradi TV „különadása”

  Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 27.
  Szerző: SzB

  A Fradi dicső múltja, 54.rész – 1956

  Bejegyzés ideje: 2009. június 19.
  Szerző: Simon Sándor

  Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Szombathelyi Haladás

  Bejegyzés ideje: 2010. november 13.
  Szerző: Simon Sándor

  Magyar bajnoki múlt, 14.rész. Az első hetven év (összesítés)

  Bejegyzés ideje: 2009. december 3.
  Szerző: Simon Sándor