2024. március 19. kedd

Szomorú és örömteli évfordulók

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2019. július 25.

Előzetes hirdetményünknek megfelelően az FTC Baráti Kör (FTC BK) megemlékezett Kocsis Sándor halálának 40. és Schlosser Imre elhunytának 60. évfordulójáról a Groupama Arénában, a két legendás labdarúgóról elnevezett sky boxoknál.

Tobak Csaba, az Fradi Múzeum vezetője, az FTC BK főtitkára ismertette „Kocka” és „Slózi” gazdag pályafutását, Fradi-kötődését. A jelenlevők egyperces néma vigyázzállással tisztelegtek a Ferencváros és a magyar labdarúgás két felejthetetlen csatára előtt.

Ezt követően a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (NBHE) rendezvényére került sor. Az ünnepi eseményen az FTC labdarúgóinak világraszóló diadaláról, a kétszeres olimpiai bajnok (és ezáltal világbajnokként jegyzett) Uruguay válogatottjának legyőzésének 90. évfordulójáról emlékeztek meg. A klub történetének első tengerentúli túrája keretében 1929. július 21-én Montevideoban az Amsel – Hungler II, Papp – Fuhrmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Takács II, Turay, Toldi, Kohut összeállítású csapat 3:2-re diadalmaskodott. A Fradi már a 23. percben 3:0-ra vezetett Rázsó egy és Takács II két góljával, a hazai játékvezető jóvoltából, aki mindent elkövetett az eredmény kozmetikázása érdekében, izgalmasan fejeződött be. Az abban az időben még nem szokásos hatperces hosszabbításban két vitatható góllal alakította 3:2-re az eredményt… A jogtalan 11-est a Fradi edzője, Tóth-Potya István, szerint nyolc méterről rúgta be az ellenfél játékosa.

A világszenzációt jelentő eseményről elsőként Takács Tibor, a NBHE elnöke, az FTC BK elnökségi tagja emlékezett meg. Emlékeztetett arra, hogy ezen a dél-amerikai túrán állt össze először a híres T-betűs, Táncos, Takács II, Turay, Toldi, Kohut csatársor, amely számos sikert ért el.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke a 90 évvel ezelőtti uruguayi siker, valamint Kocsis Sándor halálának 40. évfordulója alkalmából az 1954. évi világbajnokság elődöntőjét említette meg, amelyen az Aranycsapat Uruguay ellen 4:2-re győzött, mégpedig Kocsis két, a hosszabbításban elért fejesgóljával.

Az összejövetelen a későbbi játékos generációkat dr. Fenyvesi Máté, Horváth László, Karába János és Mucha József képviselte. Dr. Fenyvesi Máté Kocsis Sándorral való kapcsolatáról beszélt, elmondta, hogy újonc válogatott kerettag korában, hogyan vette pártfogásba „Kocka” és választotta állandó szobatársává.

Tobak Csaba beszámolt arról, hogy milyen nagy élmény volt számára ez év februárjában azokon a helyeken járni, ahol 90 évvel ezelőtt a Fradi portyázott. A Budapest Napok keretében a River Plate stadionjában létrehozott Fradi-kiállításon képviselte a klubot. Megtekinthette a River Plate – Racing rangadót is. (Ezt a két argentin csapatot 1929-ben a Fradi legyőzte, a River Plate-et 4:3-ra, a Racingot kétszer 2:1-re.) Argentína után átruccant Uruguayba is, a nagy ferencvárosi siker földjére.

Az összejövetelen meg lehetett tekinteni a 90 évvel ezelőtti nagy diadal uruguayi és hazai sajtóvisszhangjának írásait, fotóit.

SzB
2019. július 22.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS