2024. március 19. kedd

Kerek születésnapok jegyében

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. október 31.

Az előzetesen meghirdetett program eredményeként a korábbiaknál nagyobb létszámban jelentek meg az FTC Baráti Kör (FTC BK) tagjai az októberi összejövetelen. (Remélhetőleg, nem az előzetesen beharangozott terített asztal okozta a nagyobb érdeklődést.)

A találkozó első felében születésnapi köszöntésekre került sor.

Friedmanszky Zoltán 2019. október 22-én ünnepelte 85. születésnapját. 157 mérkőzésen szerepelt az FTC csatársorában, kétszer volt bajnokcsapat, egyszer MNK-győztes csapat tagja, és részt vállalt a VVK-győzelemben is. Az 1957/58-as bajnoki év társ-gólkirálya volt 16 góllal. Edzőként 134 alkalommal ült a zöld-fehér csapat kispadján, irányításával bajnoki ezüstérmet szerzett a gárda.

Pogány László 2019. október 23-án töltötte be 65. életévét. Közel 400 mérkőzésen játszott a Fradiban, gólerős szélsőként 156 góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. Egy-egy bajnoki arany és MNK-győzelem színesíti gazdag pályafutását.

Az ünnepelteket először az FTC nevében Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök köszöntötte és adta át a nevükkel és életkorukkal ellátott „három csillagos” bajnoki mezt. Az FTC BK jókívánságait és ajándékait Bálint László elnök nyújtotta át a jubiláló születésnaposoknak.

Egy váratlan köszöntésre is sor került. Friedmanszky Zoltán annak idején a gólkirályi címéért semmilyen elismerésben, ajándékban nem részesült. Ezért a Fradi Gólkirályai című időszakos kiállítás anyagához emléktárggyal nem tudott hozzájárulni. Most utólag, 61 év után, az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő adott át Zoli bácsinak egy emléktáblát a következő szöveggel: : „A Magyar Labdarúgó Szövetség köszönti a 85 éves Friedmanszky Zoltánt, az 1957/58-as bajnokság gólkirályát.”

A harmadik ünnepelt Vépi Péter lett volna, aki 2019. október 20-án lett 70 éves. Sajnos, betegsége miatt, nem tudott részt venni az összejövetelen. Ezúton is gratulálunk születésnapja alkalmából, és mielőbbi felgyógyulást kívánunk neki.

A rendezvény meghívott vendége Varga Zsolt, az FTC-Telekom vízilabdacsapatának vezetőedzője volt. Hamar beigazolódott, hogy nem csak kitűnő edző, hanem nagyszerű előadó is. Elmesélte sportág választásának történetét, hogyan döntött – szerencsénkre – a vízilabda mellett a birkózással és az úszással szemben. A KSI-ben kezdett el vízilabdázni, Kőnigh György volt a nevelőedzője. Mivel édesapja nagy Fradi-drukker volt, neki is az volt az álma, hogy a zöld-fehéreknél játszhasson. Szinte minden évben megpróbálkozott az átigazolással, de nem járt sikerrel. Hazai és külföldi szereplés után végül 38 évesen teljesült a vágya, amikor Ambrus Tamás hívására hazatért Olaszországból, két évig volt a Fradi játékosa. Beszélt a sportolói és az edzői pályafutásának mélypontjairól, sikereiről. Játékos karrierjének csúcsa a Sydney-ben szerzett olimpiai aranyérem. Edzői munkáját az utánpótlásban kezdte, majd sokat tanult Horkai Györgytől és Gerendás Györgytől a mellettük eltöltött években. 2013-tól a Fradi edzőjeként a kiesési helyosztótól jutott el napjaink kimagasló eredményeihez, a bajnoki győzelmekig, a nemzetközi kupasikerekig. Bevallotta, hogy volt olyan időszak, amikor abba akarta hagyni az edzősködést, nem érezte munkája hatékonyságát. Mivel a klub biztosította a lehetőségeket, a megfelelő háttért, maradt a pályán. Ma már büszke arra, hogy sikerült a csapatépítés, a hazai és külföldi egyéniségek mellett két saját nevelésű játékos és több „felépített” fiatal hazai tehetség is szerepel a csapatban. Kérdésekre válaszolva beszélt magánéletéről, vízilabdázó gyermekeiről, az idő hiányában kissé elhanyagolt hobbijáról, a festésről, a vízilabda szabályok változásairól. Varga Zsolt beszámolóját nagy tapssal köszönte meg a hallgatóság.

A hivatalos program végén Bálint László ismertette a következő összejövetel időpontját:

2019. november 26.

Terített asztal mellett, finom ételek, italok fogyasztása közben folytatódott a baráti összejövetel, beszélgetés.

SzB
2019. október 29.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS