2024. március 19. kedd

Suttyó, a Császár

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. március 3.

Turay József, a magyar futball egyik legmarkánsabb alakja, 1905. március 1-jén született. Születésének 115. évfordulója alkalmából az FTC Baráti Kör (FTC BK) és a Fradi Múzeum megemlékezést tartott a Groupama Arénában, a róla elnevezett 1-es skybox-nál. Az összejövetelt jelenlétével megtisztelte a legendás labdarúgónk fia, ifj. Turay József.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, az FTC BK főtitkára ismertette Turay József pályafutását. 1927 és 1933 között volt a Ferencváros labdarúgója, 281 mérkőzésen lépett pályára, 198 gólt lőtt. A zöld-fehér színekben háromszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes lett, tagja volt az 1928-ban Közép-európai Kupát nyerő csapatnak. Részese volt a 100 százalékos bajnoki cím elnyerésének, amely során a híres T-betűs csatársor, Táncos, Takács II, Turay, Toldi, Kohut, 105 gólt szerzett. Hogy mennyire kedvelték a szurkolók, az bizonyítja, hogy két beceneve is volt. Játékostársai között nagy tetszést váltott ki, amikor elmesélte, hogy Angyalföldön a rendőr neve Suttyó. Obitz javaslatára lett Józsiból Suttyó. A Császár nevet a nézőktől kapta, amikor egy Bástya elleni mérkőzésen egymás után lőtte a szebbnél szebb gólokat.

A sikeres ferencvárosi szereplés ellenére 1933-ban átigazolt a rivális Hungáriához. Úgy érezte, hogy a Fradinál méltatlanul bántak vele, amikor elutasították kölcsönkérelmét, amire családi házának befejezéséhez lett volna szüksége. Brüll Alfréd elnök örömmel nyújtott segítő kezet a kiváló labdarúgónak, aki a Hungáriával még két bajnoki címet szerzett.

A magyar válogatott mezét 48-szor húzta magára. Az 1938-as franciaországi világbajnokságon a döntő kivételével minden mérkőzésen szerepelt, így ő is vb-ezüstérmes lett.

Ifj. Turay József mesélt gyermekkori emlékeiről, találkozásairól Tóth-Potyával, Schlosserrel, Sebessel, Puskással, Kocsissal és más híres játékossal. Édesapja fiatalon, 58 évesen, komoly gyomorbetegség következtében hunyt el, amikor ő még csak 17 éves volt. Nehéz évek következtek a család életében, a beígért segítségek elmaradtak… Megköszönte, hogy az FTC BK nem feledkezett meg édesapja születésnapjáról, és örömmel látta, hogy az FTC sem, mert az 1-es számú skybox Turay József nevét viseli.

SzB
2020. március 2.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS