2024. április 19. péntek

Napi válasz, VII.8.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 9.

felkialtojelA VII.8-án feltett kérdésünk és a helyes válasz.

Kérdés: Mióta érvényes, a szögletrúgásból érintés nélkül szerzett gól?

A helyes válasz: FIFA 1924. júniusi párizsi ülésén hozták a döntést.

A FIFA 1924. júniusi pá­rizsi ülésén több szabálymó­dosítás történt. A szabályok kimondták, hogy a bíró csak súlyos sérülés esetén szakít­hatja félbe a játékot, továbbá a játékosnak joga van ahhoz, hogy megkérdezze a bírót döntésének indokairól. A bí­róval való vitatkozást azon­ban továbbra is tiltották.

A legfontosabb szabály­változás, amit egyhangúlag el­fogadtak: ezentúl szögletrú­gásból érintés nélkül is lehet gólt rúgni. Kicsit későn hoz­ták az új szabályt, mert ha egy hónappal előbb életbe lép, érvényes lett volna az a szög­letből elért, érintésnélküli ma­gyar gól, amit játékosaink a párizsi olimpián az egyiptomi kapuba rúgtak.

“Amikor az új szabály életbe lépett az FTC Tóth Potyája jutott az eszünkbe. Az ő kornerei utolérhetetlenek voltak annak idején. Jobbról a ballal, balról a jobb lábbal csavarta a labdát halál­biztosan a kapura, s ha valaki érinteni tudta, kész volt a gól. De az érintés nehéz dolog, volt. A kapus a tumultusban inkább arra ügyelt, hogy ne érintse a labdát, semhogy fog­ta volna. Ez a passzív védeke­zés nem volt könnyű ugyan, mégis alapjában véve nagyon egyszerű volt. Most meg kell tanulni szélsőinknek a régi, Potya-szerű csavarást, ami ha sikerül, ezentúl valóban fél gólt jelent. Bizonyos, hogy a Potya iskola hamarosan tért hódít a szélsők körében!” (NS. 1924. szeptember 6.)

Mivel Tóth Potya hama­rosan edzőnk lett, egyáltalán nem csoda, hogy Kohut Vili szögletrúgásaitól a kapusok egyre inkább tartottak.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS