2024. március 29. péntek

Ünnepi gondolatok

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2009. december 26.

unnep12Javában tartanak az ünnepek, a szeretet pedig összehozza a családokat és a barátokat. Nagyon fontos ez napjainkban, hiszen oly korban élünk, mikor a közösségek szerepe sajnos egyre kisebb és előtérbe kerül az egyén.

Manapság sajnos a fogyasztói társadalom miatt, a közösségek egyre kevesebb teret kapnak, sokkal manipulálhatóbb a társai által nem befolyásolható egyén. Így, hatalmi szempontból nézve, pont mint az egypártrendszer idején, az olyan közösség, mint a Fradista eszméket valló, Erkölcs, Erő, Egyetértés mellett fellépő egységes csoport, mérhetetlenül veszélyes. Pontosan ezért akarják megosztani kívülről és gyakran ezért nem tud egységesen fellépni.

Ahogy társadalmunkban, úgy szurkolóink között is felütötte fejét a depresszió és a negatív életérzés. Nincs ezen mit csodálkoznunk, a Fradi mindig is a Nemzet csapata volt, ezért teljesen természetes, hogy most is tökéletesen visszatükrözi társadalmunk jelenlegi állapotát. Elgondolkodtató, hogy mi lehet ennek az általánosan eluralkodott depresszív nézetnek a háttere. Fradista szempontból én úgy látom az egyik, értékeink nem ismerése. Pontosan ezért helyezünk nagy hangsúlyt a múlt ismertetésére, mert ezek nélkül az értékek nélkül, vagy ismeretük hiányában, egyenes út vezet az anómia felé. Aki nem ismeri múltját, annak értékeit, az tulajdonképpen alapok nélkül áll a közelgő árvíz elé, az pedig könyörtelenül mossa el az alappal nem rendelkező házakat. A múlt sikereinek ismerete pedig egységbe kovácsolja a ma embereit és hitet ad, hogy a jövő pont ennyire értékes és szép lehet, csak követnünk kell elődeink útját. Követni ezt az utat viszont csak úgy lehet, ha ismerjük és befogadjuk annak szellemiségét.

Nem elég csupán hangoztatnunk ezeket a szavakat, hogy Erkölcs, Erő, Egyetértés, hanem be kell fogadnunk ezeknek a szavaknak a valós tartalmát is szívünkbe. El kell változnunk elménknek a megújulása által és akkor elkezdődhet egy olyan megújulás, melynek elsőre közvetlen környezetünkben láthatjuk a pozitív gyümölcseit, majd később ez egyre nagyobb körben kimutatja az erejét.

Ne akarjunk ismeretlen szurkolók maradni, keressük egymást és egymás közösségét. Akkor tudunk tenni, ha a cselekvőképes és a jó célokért tenni is akaró emberek egyre inkább megtalálják egymást. Ezek után pedig egységbe kovácsolódva, mindenki a közösbe rakja saját karizmáit és múltunk értékeivel lerakjuk a jövő alapjait.

Így karácsonykor, mikor a családok is közelebb kerülnek szeretteikhez, és megélik az összetartozás erejét, merítsünk erőt ebből az összetartozásból. Építsük tovább az Erkölcs szárnyai alatt, az Erő dinamizmusával, közösségeinkben az Egyetértést. Elődeink ezen az úton építették fel azt a sok dicsőséget, melytől a Fradi még ma is kimagaslik a többi csapat közül. Ezért lehet nálunk Fradizmusról beszélni, más csapatnál pedig elő sem fordul az izmus szó használata. A Fradizmus viszont egy elterjedt, mindenki által ismert kifejezés.

Mi, akik a történelem jelenlegi időszakában élünk, felelőséggel tartozunk a Fradizmus megőrzésében, ehhez pedig felül kell emelkednünk az egyénen és közösségi emberekké kell változnunk, ami bár néha az egyén háttérbe szorításával jár, de a közösség sikere, felemeli az egyént is. Soraimat mi mással is zárhatnám, mint egy kiáltással, ami több ezer torokból összekovácsolódva válik egységgé, ezáltal pedig hatalmas erőforrássá:

HAJRÁ FRADI!

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Pilu írta:

    Barátok közt,milyen jó szlogen.Szinte nem is ismerlek titeket,de mindig jó szívvel jövök ide,barátok közé.
    Sajnos gyakran előfordul,hogy ez az oldal az egyetlen társam és vigaszom ebben a világban,de innen mindig könnyű szívvel megyek el.Öröm számomra,hogy van hol elfelejtenem a nyomorúságomat van hova menekülnöm a minden napok gondjai elöl.Jó,hogy vannak emberek akik képesek mások öröméért ilyen nagyszerű munkát végezni.Nem lehetek elég elég hálás Nektek azért a sok gondatlan percért amit ez az oldal ad nekem.
    Köszönöm

    Hozzászólás ideje: 2010. április 24. 01:00

  2. bockor írta:

    Drága Pilu barátom!

    Bár sajnálatomra személyesen még nem találkoztunk, tudom, hogy remek ember vagy. Biztos lehetsz benne, hogy hozzászólásaidat olvasva, rengeteg barátot szereztél.
    Szomorúan olvasom, hogy problémáid vannak. Ha bármiben segíteni tudok, tehetségemtől függően, szívesen megteszem.
    Hajrá Fradi!
    Fel a fejjel!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 24. 09:16

HOZZÁSZÓLÁS