2024. március 29. péntek

Utánpótlás Híradó 1.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. augusztus 21.

Nagy fába vágjuk a fejszénket. A jövőben rendszeresen tudósítani kívánunk a Fradi-utánpótlás életéről. Hetente jelentkező rovatunkban lesz szó felkészülésről, meccsekről, játékosokról, edzőkről. Ahogy egy híradóban illik.

Régen természetes volt, hogy a Fradi egyik legnagyobb értéke a saját utánpótlása. Évről évre képes volt az első csapatig eljuttatni a legtehetségesebb, legjobb gyerekeket, akik akár már 17-18 évesen bemutatkozhattak a nagycsapatban. Egy ideje ez a folyamat megakadt. Nincsenek tehetségek? Rossz a szakmai munka? Egyik sem. A tény az, hogy a Fradi utánpótlását öt évvel ezelőtt szétverték, elvitték. Az ok is egyszerű, 2006-ban a Fradit igazságtalan és jogtalan módon kizárták az élvonalból. Ez és a pénztelenség nemcsak az első csapatot nyomta a víz alá. Megrekedt a játékosok felfelé áramlásának a folyama. Az első csapat alatt megszűnt a junior, mert az NB II-ben versengő csapatoknak nem írtak ki ilyen bajnokságot. A 2006-ban az első csapat környékén kopogtató fiataloknak így útilaput kötöttek a talpára, hogy egyáltalán futballozhassanak. A junior alatti ifi korosztályoknak egyrészt elsötétült a jövőképe, hogy ők válthatják meg a Ferencvárost, másrészt “szétvásárolták” őket. Igen, szétvásárolták, hiszen belőlük erősödött meg több úgynevezett akadémia. Az NB II-ben töltött minden hónap mélyítette az utánpótlás válságát, hiszen a legtehetségesebb gyerekek sorra más akadémiákon kötöttek ki, majd felnőve más egyesületekben kamatoztathatták képességeiket.

A Fradi 2009-ben visszajutott az NB I-be, elvileg újra számíthatott volna az utánpótlására. Ám az az utánpótlás addigra romokban hevert, mondjuk ki, olyan szinten volt, mint a másodosztályú csapatoké. Ha ez erős is, semmi esetre sem olyanon, ami a Fradinál az elmúlt évtizedekben természetes volt. Ebből az utánpótlásból nem jöttek Albertek, Vargák, Nyilasik, Ebedlik, Lisztesek, de még Laczkók, Barthák sem. A felsoroltak játéktudása között óriási különbség volt, de egyben hasonlítottak, mindannyian jóval a huszadik életévük betöltése előtt épültek be a Fradi első csapatába. Ha nem jöhettek ifjú tehetségek, jöttek a külső igazolások, elsősorban a külföldiek. Látjuk, ez a folyamat még ma is tart. Sokan a fiatalokat követelik, ám úgy tűnik, nincsenek tisztában azzal, ma nincsenek azonnal bevethető fiatalok. A Fradi vezetése azon dolgozik, hogy újra legyenek. Az egyik legfontosabb feladatuk, hogy gátat vessenek az értékek elrablásának, a tehetségek a Fradiban forrják ki a tehetségüket. Nem kis feladat akkor, amikor az anyagiak állandó problémát jelentenek az egyesület gazdálkodásában.

A feladat tehát nem kicsi, mondhatjuk, embert próbáló. Minden tiszteletünk azoké, akik ezt végzik. Az utóbbi években nem az állandóság jellemezte az utánpótlás irányítását. Ifj. Albert Flórián, Rakonczay András, Ron Reid, ifj. Tajti József. Ők azok, akik az elmúlt években az utánpótlás élén álltak. Volt, ki néhány hónapig, volt ki valamivel tovább, de semmi esetre sem annyi ideig, amennyi alatt egy általuk elképzelt folyamatot végig lehetett volna vinni. Úgy tűnik nem csak a Fradi edzői kispadja forró, az utánpótlás vezetése sem leányálom. Ma két régi, ős-fradistára vár a feladat, Keller Józsefre és Dragóner Attilára. Előbbi a szakmai munkát fogja össze, utóbbi az ügyvitelt, amibe rengeteg dolog beletartozik. Reméljük, ők ketten ahogy a pályán, úgy itt is megküzdenek a feladattal és sikereket érnek el. Az ő leendő sikereik a Fradi jövőjét jelenthetik. Szurkoljunk nekik!

Híradónk első számában nézzük az első forduló eredményeit.

U19

Ez a régen csak ifi-A-nak nevezett korosztály, az utolsó olyan, amelyet még az U betűvel illetnek, azaz az utánpótláshoz tartozik. A tehetségesebbnek innen először az NB II-ben játszó második csapatunkba kell beépülnie, a valóban legjobbaknak onnan nyílhat meg az út az első csapat öltözője felé. A csapat az MLSZ által szervezett országos bajnokságban játszik, ellenfelei közt az összes jegyzett akadémia megtalálható. A csapat edzője Dejan Milovanovic. Az első fordulóban Debrecenbe ment a csapat, és sajnos kikapott.

DVSC – FTC 5-3 (3-1)

Összeállításunk: Rácz Gergő – Lipcsei Viktor (Gebei Richárd), Girán Máté, Schön Olivér, Mile Dániel – Erdei Gábor, Sinka Rajmund (Harsányi Barna), Bilacsics Ádám –  Gyürki Gergő – László Tamás (Mohácsi Péter), Bokányi Richárd

Góllövőink: Gyürki, Mohácsi, Sinka

Gólgazdag meccs, sajnos pont nélkül. Reméljük, a folytatásban a három szerzetrt gól elég lesz a győzelmekhez.

U18

Nagy és jelentős változás az idei szezontól, hogy ez a korosztály is országos bajnokságban indul, hiszen az MLSZ itt is elindította. A csapat Deszatnik Péter irányításával készül és a rajtot nagyon jól kapta el.

FTC – Paks 4-0 (1-0)

Összeállításunk: Ordasi Gergő – Korkut Kendál, Erdei Vince, Szabó Márton (Lázár Benedek), Kapcsos Norbert – Herczeg Mór (Csepura Zsolt), Horváth Ákos, Lepkó Norbert –  Lanczkor Gábor – Lendvai Kornél, Bartha Roland (Nagy Kristóf)

Góllövőink: Erdei, Korkut, Kapcsos, Horváth

Szép volt fiúk!

U17

Az ifi-A-val párhuzamban játszó korosztály. Ugyanazon ellenfelekkel, ugyanolyan országos bajnokságban. A csapat edzője Dukon Béla. Az említett párhuzamosság okán ez a csapat is Debrecenben kezdett. Szerencsére az eredmény más lett.

DVSC – FTC 0-1 (0-0)

Összeállításunk: Dániel Csaba – Lakatos István (Zsivoczky Péter), Kovács Bence, Szpirulisz Markosz, Fekete Csaba – Tóth Gergő, Kárász Krisztián, Csilus Tamás, Jánvári Krisztián – Kokenszky Norbert, Makk Levente (Kollár Bence)

Góllövőnk: Kárász

Lehet nyerni Debrecenben is! Így tovább fiúk!

U16

Az U18-as korosztály “párja”, ugyancsak idéntől országos bajnokságban méretik meg magukat. Természetesen, ellenfeleik is azonosak, mint a két évvel idősebbeknek. A csapatot Sütő Szilárd edzi. Az U18-hoz hasonlóan ők is jól rajtoltak.

FTC – Paks 3-0 (2-0)

Összeállításunk: Udvardi András – Túri Zoltán, Gál Szabolcs (Haris Attila), Vörös Ferenc, Gaál-Szabó Krisztián – Murai Márk (Szabó Ádám), Orlik Krisztofer, Csilus Ádám –  Kovács Krisztián – Pozsonyi Tamás (Breuer András), Maka Alex (Fehér Imre)

Góllövőink: Murai, Kovács, Breuer

Várjuk a folytatást!

U15

Ez a korosztály, csakúgy ahogy tavaly, országos bajnokságban játszik, mégpedig a keleti csoportban. Változás tavalyhoz képest, hogy a budapesti csapatokat megosztották a két csoport között. A mi csoportunkban a Vasas és a REAC maradt, az MTK, a Honvéd és az Újpest nyugatra került. Ebből adódóan ezek a fiúk az idén nem játszhatnak miniderbit. Ám ettől még elvárjuk a jó szereplést. A csapat edzője Orenstein József.

Nyírsuli – FTC 1-0 (0-0)

Összeállításunk: Molnár László – Patik Márton (Bárányos Renátó), Haris Attila, Fehér Imre, Kutai Dániel – Szedlacsek Bence, Popov Patrik (Stranyóczky László), Horváth Tibor (Jánvári Szabolcs), Minárik Gábor (Nagy Gergő) – Széplaki József, Sebestyén Balázs

Nyíregyháza nem hozott szerencsét, egy gól mindent eldöntött. Lehet javítani!

U13

Az U15-ös korosztály párja, ugyanazon csoportbeosztással, ugyanazon ellenfelekkel.A csapatot Farkas Gábor irányítja.

Nyírsuli – FTC 0-1 (0-0)

Összeállításunk: Bese Balázs – Nádudvari Péter (Deutsch László), Katona Balázs, Koltai Barnabás (Pongó Mihály), Babinszky Bence – Csala Dávid, Gyöngyösi Krisztián, Pfeiffer Barna, Kővári Bence – Láng Márton, Lakatos István (Szakolczi Richárd)

Góllövőnk: Katona

Itt is csak egy gól. Mégis mennyire másképp néz ki? Szép volt gyerekek!

Két korosztályról nem esett szó, az U14-ről és az U12-ről. Ennek oka, hogy ők később kezdenek. Az első mérkőzésüket a Vasas hasonló csapatai ellen játsszák le VIII.24-én. Ezek a korosztályok nem országos bajnokságban játszanak, ám ennek ellenére jó erőfelmérő nekik is a bajnokság. Hiszen a csoportjukban van az összes budapesti csapat, rajtuk kívül pedig a Videoton és a Felcsút is. Reméljük, az eredményeik a régi Fradi sikereket fogják idézni.

Frissítés: íme az eredmények

U14

FTC – Vasas 1-1 (1-0)

Összeállításunk: Késmárky Bence – Kercsó Bence, Lipcsei Krisztián (Odrobina Norbert), Csákó Dániel – Csiszár Zsolt, Hegedűs Márk, Tóth-Ilkó Áron (Nagy Gábor), Derekas Zoltán (Tajti Mátyás) – Dragóner Filip, Suscsák Máté (Pfeiffer Vince), Olaj György (Horváth Zsombor)

Góllövőnk: Suscsák

Edző: Gyémesi Árpád

U12

FTC – Vasas 3-0 (1-0)

Összeállításunk: Borsiczki Marcell – Uhlár Máté, Molnár Máté, Fekete Márk – Sápi Dániel, Bene Zsombor, Fekete Olivér (Vörös Tamás (Horváth Olivér)), Mándoki László – Rutterschmid Robin (Májer Dominik), Csibi Áron, Hidvégi Georg (Sznopka János)

Góllövőink: Hidvégi, Sznopka, Uhlár

Edző: Munkácsi Dávid

Folytatása következik …

Összeállította: Simon Sándor

(A felhasznált kép forrása az 1998-as születésű korosztály, azaz a jelenlegi U14-es csapat honlapja – www.u98.hu – )

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Rozika írta:

    Az U15 korosztályban Szedlacsek János Bence focizik, és a Szedlacsek Bencét használja névként. Kérem javítsák ki.

    Hozzászólás ideje: 2011. szeptember 6. 13:51

HOZZÁSZÓLÁS