2017. április 24. hétfő

Fradi-naptár: 03.23. – 03.24.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 23.

hetikoszonto_0323-0324
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg a hét következő két napján?

2010. március 23-tól 24-ig

2010. március 23. kedd:

Ezen a napon tölti be 69. születésnapját Verebes József, aki a nyolcvanas évektől Mágusként híresült el, valóban emlékezetes tetteket vitt végbe a kispadokon. Valahogy a Fradi kispadja mindig kimaradt. Pedig Verebes József a Fradiban kezdett el futballozni. 1960. augusztus 31-én jött el számára játékosként a nagy nap, amikor először felölthette a Fradi címeres mezét. A Népstadionban történt, a Dinamo Berlin elleni barátságos mérkőzésen. Az eredmény is nevezetes, még ha erről nem is ez a mérkőzés ugrik be a futballt szerető közvéleménynek, 6-3 ide. Közel egy esztendeig, 1961. július 6-ig játszott a Fradiban, amely idő alatt 8 mérkőzés jutott neki (3 bajnoki és 5 nemzetközi), egyetlen gólját első bajnoki mérkőzésén az SBTC ellen szerezte. Ígéretes tehetségű játékosnak tartották, a csatársor bármely posztján bevethető volt, kedveskedésül a Didi becenévvel illették. Távozásában közrejátszottak a sérülései, no meg az is, hogy nem tudott stabil helyet kiverekedni magának. Amit azonban nem tudott elérni játékosként, bőséggel elérte edzőként. Videoton, Győr, MTK, Honvéd voltak sikereinek állomásai, természetesen a teljesség igénye nélküli felsorolásban. No meg kétszer is volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Mester, ugye a Fradi azért még mindig a Fradi? Boldog születésnapot!

Ezen a napon lesz 44 esztendős Répási László, aki Verebes Józsefhez hasonlóan a Fradiban kezdett, ám ugyancsak nem itt érte el legnagyobb sikereit. Mindenesetre 1984.02.09. és 1989.07.13. között 33 mérkőzést játszott (20 bajnoki, 9 nemzetközi, 4 hazai díj), amelyeken 11 gólt szerzett (egyet sem bajnokin). Miután a Fradit elhagyta, Csank János kezei alatt megtáltosodott, a Vác aranycsapatának erőssége lett, 1993-ban gólkirály, 1994-ben bajnok. Ekkor elhagyta Vácot, Csepelre, majd az MTK-hoz igazolt, kevés sikerrel, aztán elkezdte a légióséletet. Játszott Portugáliában, Malajziában és Finnországban is. Érdekesség, hogy 1997-ben maláj gólkirály is lett. Jelenleg alsóbb osztályokban edzősködik.

Boldog születésnapot kívánunk!

Ahogy az előző napon, most is három születésnapost köszönthetünk. Répási Lászlónál egy évvel fiatalabb, a 43. évét tölti be Zoran Kuntics, aki 1995 őszén örökre beírta magát a Fradi történelemkönyvébe azzal a bizonyos Brüsszelben lőtt góllal, amely a BL-ig repítette a csapatot. Pedig nem sokat, mindössze egyetlen évet játszott a Fradiban, 1995.07.20. és 1996.06.17. között. Nem csak a BL-szereplést, hanem a bajnoki címben történt aktív közreműködést is köszönjük neki. Összesen 50-szer (27 bajnoki, 16 nemzetközi, 7 hazai díj) élvezhettük a játékát, no meg a 12 gólját (5 bajnoki, 5 nemzetközi, 2 hazai egyéb). A szurkolók számára máig érthetetlen körülmények között 1996 nyarán Ciprusra távozott, onnan hazatérve a Vasasban játszott még egy keveset. Edzőként a Fradiban kezdett dolgozni, az utánpótlással szép sikereket ért el. 2007. tavaszán az első csapat kispadjára is leülhetett, összesen 9 mérkőzésre, ám az áhított célt, a feljutást az első NB II-es szezonból, nem tudta teljesíteni, így távozásra kényszerült.

Azért hisszük még, lesznek közös sikereink. Boldog születésnapot!

2010. március 24. szerda:

32 esztendeje ezen a napon született Füzi Ákos, aki azóta már dr. Füzi Ákos. 1995-ben Győrben mutatkozott be az NB I-ben, majd egy év múltán a BVSC igazolta le. Az itt eltöltött két esztendő után következtek a ferencvárosi évek, szám szerint újabb kettő. Majd MTK, Admira Wacker, Újpest, Vasas voltak az állomáshelyek. A Fradiban 54 bajnokit játszott, 3 gólt szerzett. Érdekesség, hogy ugyanezek a számok Újpesten 25 és 1. Hogy miért érdekes? Mert az időközben jogászdoktorrá lett Füzi Ákos vezetőként az Újpest szolgálatába állt. Fradista szívvel ezt nehéz követni.

A nálunk töltött idejét elismervén azonban boldog születésnapot kívánunk neki is!

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Verebes József
Kép és adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3. (2002)

Répási László
Kép: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1991)
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1997) és Répási László wikipedia bejegyzése

Zoran Kuntic
Kép: www.pepsifoci.hu
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1997) és Zoran Kuntic wikipedia bejegyzése

Füzi Ákos
Kép: www.pepsifoci.hu
Adatok: Füzi Ákos wikipedia bejegyzése

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Nyereményjáték’2010: 5. (utolsó) forduló

           Bejegyzés ideje: 2010. október 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Kedvenceink voltak: beszélgetés Nyilasi Tiborral

           Bejegyzés ideje: 2009. január 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Ez volt a hét, ez lesz a hét. 2011.05.22.

           Bejegyzés ideje: 2011. május 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Búcsú Megyesi Istvántól

           Bejegyzés ideje: 2016. augusztus 10.
           Szerző: SzB

           Az elmúlt hét (augusztus 2 – 8.) eredményei

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 10.
           Szerző: Simon Sándor