2024. április 25. csütörtök

Kivel is játszunk ma? NK Nafta Lendava

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 8.

Ma délután hat órakor csapatunk Szlovéniában játszik, Lendván. Nem volt ez mindig így… Nézzük, hogy is volt?

1903. május 11-én Alsó-Lendván összejöttek az urak és football egyletet alapítottak.

Íme az erről tudósító újságcikk.

Az első barátságos mérkőzésüket augusztus 3-án játszották a Csáktornya ellen, ahol 2-1-re vereséget szenvedtek.

Az I. világháború visszavetette a fejlődést, a háború után betiltották a sporttevékenységet, amely időszak a trianoni diktátum elfogadásáig tartott. Az újraindult sportéletben első meccsüket Muraszombaton játszották, ahol legyőzték a helyi csapatot.

Nagyon amatőr szinten, alsóbb osztályokban játszottak. Az első komolyabb eredményt 1935-ben jegyezték fel, amikor bejutottak a ljubljanai labdarúgó alszövetség II. osztályába, ahol a maribori körzetbe osztották be őket. A II. világháborúig ebben az osztályban játszottak, általában a harmadik helyen végeztek a Gradjanski és Mura mögött. Ekkor építették meg első önálló pályájukat. A háború megint kényszerszünetet hozott. Jugoszlávia kapitulációja után a Muravidéket visszacsatolták Magyarországhoz, Lendván 1941-ig megszűnt a labdarúgás.

1941-ben azonban újraéledt, 1944-ig a szombathelyi alosztályban játszottak. Itt érték el addigi legnagyobb sikerüket, 1942-ben a második helyen végeztek.

1944-ben újabb szünet, majd újra a magyar határokon kívül, újra a maribori körzet következett. 1946-ban lettek először bajnokok ebben a körzetben, ami feljogosította őket arra, hogy selejtezőt játsszanak a Szlovén Labdarúgó Ligába jutásért a Gorenjska körzet bajnokával, a Kranjjal. A Lendva mindkét mérkőzést 1-0-ra megnyerte és bejutott a Szlovén Labdarúgó Ligába. És még itt sem volt vége a diadalútnak, később a szlovén döntőben is győztek és országos bajnokok lettek. Ezzel jutottak be a szövetségi ligába, ekkor vették fel az NK Nafta nevet.

Lendva történetének nagy csapata 1946-ból:

A szövetségi ligában is jól kezdtek, három győztes mérkőzéssel, ám pénzhiány miatt nem tudták folyatni a bajnokságot és visszaléptek a szlovén ligába. Itt sem sokáig játszottak, de ez ezúttal átszervezésnek volt köszönhető, ugyanis megalakították a horvát-szlovén ligát. Ez a közös liga volt a lendvaiak terepe egészen 1970-ig. Ebben az esztendőben másodikok lettek, aminek révén az NK Nafta elindulhatott a Jugoszláv Amatőr Bajnokságban, Odžakban (Bosznia és Hercegovinában).

1979-ben újólag átszervezték a szlovén labdarúgóéletet. Az NK Nafta bejutott az úgynevezett Szuperligába, ahol hat csapat között a negyedik helyen végzett. Itt játszottak 1983-ig, amikoris a regionális szlovén keleti ligába estek vissza. Ezt 1990-ben nyerték meg, így jutottak vissza a szlovén ligába.

Ekkor újra nagy változás állt be az ország életében, Szlovénia önállósodott. A futballban 1991-ben alapították meg az 1. nemzeti ligát. 21 csapattal, köztük természetesen az NK Naftával.

21 csapat egy kicsit sok volt, ezért csökkentették a létszámot, ami azt jelentette, hogy az NK Nafta a 17. helyével kiesett.

1993 és 2003 között a 2. szlovén ligában szerepeltek, amikor onnan is kiestek. Egy év után azonban visszajutottak a 3. szlovén ligából. Ez a harmadik ligás bajnoki cím akkora lendületet adott nekik, hogy egy évvel később a második ligából is feljutottak, 2005-ben újra első ligások lettek. Azóta is ott játszanak, sorban a 7. 8. 7. majd újra 7. helyen, középcsapatként végezve.

Mai csapatuk:

A Lendvahegy alatt áll az új Nafta stadion (Športni Park), amelyet egy teljes felújítás után a jelen állapotában 2005-ben adtak át. A főtribün földszintjén találhatók az öltözők, a toalett helyiségek és mosdók, az elsősegély szoba, a játékvezetők öltözője, a doppingvizsgálatra, a sajtótájékoztatóra, az akkreditációk kiadására és a delegátusok számára kijelölt helyiségek, a mosoda, a kellékraktár és a rekreálásra kijelölt helyiség. Az első emeleten vannak a klubhelyiségek, a VIP meghívottak számára kijelölt helyiségek, míg a második emeleten pedig a média (a riporterek, a TV és a sajtó) és az operatőrök számára kijelölt helyiségeket találhatók. A stadion maximum 3000 látogatót fogadhat (1260 ülőhely a főtribünön, 760 ülőhely a nyílt tribünön, és állóhelyek).

Az összeállítást a lendvaiak hivatalos honlapját (http://www.nknafta.si) felhasználva Simon Sándor készítette.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. zöldi írta:

    Kikaptunk egy góllal, de ebből még nagy következtetéseket nem lehet levonni. Természetes, hogy még nem készült el a csapat, mert most készítik. Kell egy kapus és csatárok is még. Lajosnak örülnék.

    Hozzászólás ideje: 2010. július 8. 20:12

HOZZÁSZÓLÁS