2017. április 28. péntek

Kivel is játszunk ma? NK Nafta Lendava

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 8.

Ma délután hat órakor csapatunk Szlovéniában játszik, Lendván. Nem volt ez mindig így… Nézzük, hogy is volt?

1903. május 11-én Alsó-Lendván összejöttek az urak és football egyletet alapítottak.

Íme az erről tudósító újságcikk.

Az első barátságos mérkőzésüket augusztus 3-án játszották a Csáktornya ellen, ahol 2-1-re vereséget szenvedtek.

Az I. világháború visszavetette a fejlődést, a háború után betiltották a sporttevékenységet, amely időszak a trianoni diktátum elfogadásáig tartott. Az újraindult sportéletben első meccsüket Muraszombaton játszották, ahol legyőzték a helyi csapatot.

Nagyon amatőr szinten, alsóbb osztályokban játszottak. Az első komolyabb eredményt 1935-ben jegyezték fel, amikor bejutottak a ljubljanai labdarúgó alszövetség II. osztályába, ahol a maribori körzetbe osztották be őket. A II. világháborúig ebben az osztályban játszottak, általában a harmadik helyen végeztek a Gradjanski és Mura mögött. Ekkor építették meg első önálló pályájukat. A háború megint kényszerszünetet hozott. Jugoszlávia kapitulációja után a Muravidéket visszacsatolták Magyarországhoz, Lendván 1941-ig megszűnt a labdarúgás.

1941-ben azonban újraéledt, 1944-ig a szombathelyi alosztályban játszottak. Itt érték el addigi legnagyobb sikerüket, 1942-ben a második helyen végeztek.

1944-ben újabb szünet, majd újra a magyar határokon kívül, újra a maribori körzet következett. 1946-ban lettek először bajnokok ebben a körzetben, ami feljogosította őket arra, hogy selejtezőt játsszanak a Szlovén Labdarúgó Ligába jutásért a Gorenjska körzet bajnokával, a Kranjjal. A Lendva mindkét mérkőzést 1-0-ra megnyerte és bejutott a Szlovén Labdarúgó Ligába. És még itt sem volt vége a diadalútnak, később a szlovén döntőben is győztek és országos bajnokok lettek. Ezzel jutottak be a szövetségi ligába, ekkor vették fel az NK Nafta nevet.

Lendva történetének nagy csapata 1946-ból:

A szövetségi ligában is jól kezdtek, három győztes mérkőzéssel, ám pénzhiány miatt nem tudták folyatni a bajnokságot és visszaléptek a szlovén ligába. Itt sem sokáig játszottak, de ez ezúttal átszervezésnek volt köszönhető, ugyanis megalakították a horvát-szlovén ligát. Ez a közös liga volt a lendvaiak terepe egészen 1970-ig. Ebben az esztendőben másodikok lettek, aminek révén az NK Nafta elindulhatott a Jugoszláv Amatőr Bajnokságban, Odžakban (Bosznia és Hercegovinában).

1979-ben újólag átszervezték a szlovén labdarúgóéletet. Az NK Nafta bejutott az úgynevezett Szuperligába, ahol hat csapat között a negyedik helyen végzett. Itt játszottak 1983-ig, amikoris a regionális szlovén keleti ligába estek vissza. Ezt 1990-ben nyerték meg, így jutottak vissza a szlovén ligába.

Ekkor újra nagy változás állt be az ország életében, Szlovénia önállósodott. A futballban 1991-ben alapították meg az 1. nemzeti ligát. 21 csapattal, köztük természetesen az NK Naftával.

21 csapat egy kicsit sok volt, ezért csökkentették a létszámot, ami azt jelentette, hogy az NK Nafta a 17. helyével kiesett.

1993 és 2003 között a 2. szlovén ligában szerepeltek, amikor onnan is kiestek. Egy év után azonban visszajutottak a 3. szlovén ligából. Ez a harmadik ligás bajnoki cím akkora lendületet adott nekik, hogy egy évvel később a második ligából is feljutottak, 2005-ben újra első ligások lettek. Azóta is ott játszanak, sorban a 7. 8. 7. majd újra 7. helyen, középcsapatként végezve.

Mai csapatuk:

A Lendvahegy alatt áll az új Nafta stadion (Športni Park), amelyet egy teljes felújítás után a jelen állapotában 2005-ben adtak át. A főtribün földszintjén találhatók az öltözők, a toalett helyiségek és mosdók, az elsősegély szoba, a játékvezetők öltözője, a doppingvizsgálatra, a sajtótájékoztatóra, az akkreditációk kiadására és a delegátusok számára kijelölt helyiségek, a mosoda, a kellékraktár és a rekreálásra kijelölt helyiség. Az első emeleten vannak a klubhelyiségek, a VIP meghívottak számára kijelölt helyiségek, míg a második emeleten pedig a média (a riporterek, a TV és a sajtó) és az operatőrök számára kijelölt helyiségeket találhatók. A stadion maximum 3000 látogatót fogadhat (1260 ülőhely a főtribünön, 760 ülőhely a nyílt tribünön, és állóhelyek).

Az összeállítást a lendvaiak hivatalos honlapját (http://www.nknafta.si) felhasználva Simon Sándor készítette.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

 1. zöldi írta:

  Kikaptunk egy góllal, de ebből még nagy következtetéseket nem lehet levonni. Természetes, hogy még nem készült el a csapat, mert most készítik. Kell egy kapus és csatárok is még. Lajosnak örülnék.

  Hozzászólás ideje: 2010. július 8. 20:12

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Hélisz József: 50

           Bejegyzés ideje: 2009. október 2.
           Szerző: Simon Sándor

           Kedvenceink voltak: beszélgetés Keller Józseffel

           Bejegyzés ideje: 2009. január 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Budapesten az Albert Flórián emlékkiállítás

           Bejegyzés ideje: 2013. március 16.
           Szerző: Simon Sándor

           Nyereményjáték, 6.forduló

           Bejegyzés ideje: 2009. március 3.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 01.07. – 01.10.

           Bejegyzés ideje: 2010. január 7.
           Szerző: Simon Sándor