2017. április 26. szerda

Az ősz mérkőzései a számok tükrében – összesítő

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. december 18.

Itt, az FTC Baráti kör oldalán hétről-hétre készítettem egyéni statisztikáimat a játékosaink bajnoki teljesítményéről. Gondoltam egy merészet és összegyúrtam ezeket az egyéni számokat csapatszintű számokká, amelyek tükrében visszaidézem az őszi mérkőzéseket…

A számok a mérkőzések felvételének visszanézése alapján készültek.

Igyekeztem mindezt hibátlanul vagy a legkevesebb hibával elvégezni, úgy érzem,  sikerült is. A honlapon a “statisztika” menüpontban visszanézhetők a jelen munka forrásai, a fordulónkénti egyéni táblázatok.


Úgy gondoltam, a téli szünetben, a focimentes időkben ezen néhány adat egymás mellé állításával egy kicsit feleleveníthetjük az ősz mérkőzéseit, ellenőrizhetjük, hogy emlékeink szinkronban vannak-e a számokkal, azaz a számok, amelyek most már a csapat teljesítményét mutatják, azt mutatják-e, amit a meccset élőben látva éreztünk.

Ha az olvasónak kedve van, tartson velem egy kis böngészésre!

Először nézzük az átadásokat, melyik mérkőzésen, mennyi jó és rossz passz volt:

Lehet, hogy kicsit túlszíneztem ezt a táblát, de úgy gondoltam, mégis így hagyom.

Mint látható, a legtöbb átadást (és a legtöbb átadást!) az FTC – Szolnok mérkőzésen produkálta csapatunk. Igaz, hogy a pontatlan passzok tekintetében is ezen a mérkőzésen jártak élen a játékosaink, mégis a passzok száma olyan magas, hogy ez a relatív kicsi előny e tekintetben elhanyagolható a többi mérkőzéshez képest. Ez a mérkőzés emlékezetem szerint elég nagy fölényben voltunk (a labdabirtoklásban mindenképp) és habár nem brillírozott csapatunk, Pisanjukék alig-alig okoztak veszélyt (azt is főként az elején)  illetve keveset birtokolták a labdát.

Jó átadások tekintetében igen magas szám volt az FTC-Honvéd mérkőzésen, amelyet bár elveszítettünk, de emlékezhetünk, hogy igen komoly nyomás alá helyeztük a Honvédot az első félidő végén illetve a második félidő első felében, a 60 perc tájékáig. Ez volt az a mérkőzés (nem feledem, mert máig bosszant), amelyen a Honvéd szó szerint három támadást vezetett és ezzel nyert.

Szembetűnő még a magas értékeknél maradva – de ez már negatív képet ad – a DVSC-FTC mérkőzés elég magas (kategóriájában a legmagasabb) rossz átadási statisztikája. Összes passzok tekintetében ez a mérkőzés az ötödik helyen végzett, ami annyira nem rossz szám (emlékezhetünk, többnyire partiban voltunk a Lokival a mérkőzésen, főleg a második félidőben, bátrabb végjátékkal nyerhettünk is volna akár?!), de a rossz passzok tekintetében itt végeztünk az élen, talán ezért is lett vereség a vége?

Nézzük most a másik végéről, negatív oldalról a számokat.

Legkevesebb összes passz szám + legkevesebb jó passz :  Videoton – FTC. Prukner úr háromvédős rendszert játszatott, először a bajnokságban, a kontrákra, kevés húzással játszottunk. Úgy gondolom, a számok is ezt igazolják.

Pozitív töltetű legalacsonyabb érték a rossz passzok esetében:  FTC – MTK és Pápa-FTC. Az eredményeket mindenki ismeri, két elsöprő siker, 3-0 és 0-5! Érdekes egybeesés.

Második legalacsonyabb összes átadás és jó passz: UTE-FTC. Várható volt, hogy ilyen téren ez a mérkőzés a „top”-ban lesz ebben a kategóriában, bár a Vidi meccsünk „megelőzte”…

Alacsony összes passz tekintetében említést érdemel az e tekintetben dobogós mérkőzés, az FTC-Kaposvár. Emlékezhetünk, nagyon megszenvedtünk a szervezett Kaposvárral hazai pályán, ezt ez a szám is mutatja.

Még talán az Vasas-FTC alacsony rossz passz száma említésre méltó, majd fele annyi, mint a legtöbbet produkált mérkőzésünkön.

Nézzük az összjátékot középpályásaink és védőink összprodukciója alapján:

Ebben a táblázatban játékosaink közül védőnek kizárólag a védőinket számoltam be, azon középpályásainkat, akik esetleg az adott meccsen esetenként egész a védővonalig léptek vissza, a középpályás statisztikába számoltam. A csatáraink összjátékát itt nem vettem figyelembe.

Látható, hogy az FTC-Szolnok meccsen a kimagasló számokból mindkét csapategység kivette a részét.

Középpályásaink az FTC-Haladás mérkőzésen produkálták az ősz második legjobb átadás statisztikáját.

Védőink az FTC-Honvéd mérkőzésen járatták a legtöbbet a labdát. Emlékezhetünk, a Honvéd szinte az egész mérkőzésen beszorult, körbe adogattuk őket még emberhátrányban is, amelyből védőink nagy arányban vették ki részüket – az ellenfélen nem találtunk fogást, feltolt védőink sokat kényszerültek oldalpasszokra illetve támadásaink meddősége miatt sokat járatták ők a labdát – támadóinkat lefogták.

legkevesebb rossz középpályás passz: Pápa-FTC.

legkevesebb védő átadás:  Videoton-FTC. Sokszor átfutottak minket a középpályán, védőink viszonylag keveset adogattak, passzaik általában nem egymáshoz, hanem előre irányultak (kontrák).

Nézzük a védekezés adatait:

szerelés, tisztázás: csapatszintű, labdaszerzéssel kiegészített szerelés statisztika. v. szerelés: védőink szerelése, tisztázása. kp.szerelés: középpályásaink szerelése, tisztázása.

Kecskemét-FTC: főként a védőink szereltek, a Kecskemét keményen kontrázott, a középpályánkat átjátszották gyorsan, sok íveléssel.

Videoton-FTC: sok szerelés, mindkét csapatrész önmagához képest magas számot produkált.

Ami érdekesség lehet, hogy majd minden mérkőzésünkön a védelem nagyobb arányban „dolgozott”, mint a középpálya, ez alól kivétel a Paks-FTC mérkőzés, ahol középpályásaink összesítve nagyobb arányban vették ki részüket a védőmunkából – talán az irreális talaj hatása miatt?! A középpályások az MTK elleni mérkőzésen és a Kaposvár elleni meccsen szintén sokat besegítettek a védőmunkába.

Nézzük a labdaszerzés, a labdavesztés számait:

A Haladás elleni meccsen csak átadás statisztika készült, ezért ez hiányzik.

LABDAVESZTÉS

UTE-FTC: a legtöbb labdavesztés.

Debrecen és Paks idegenben: szintén magas számok. Mindhárom vereség, sőt a Siófok elleni hazai meccsünk a következő a sorban. Őket már győztes mérkőzés követi, de négy vereség e tekintetben az élen áll.

LABDASZERZÉS

FTC-MTK a csúcson! A Videoton mérkőzés a második. Úgy látszik, kellett a bravúrdöntetlenhez a meglepő, agresszív stílusunkból fakadó labdaszerzés.

A Honvéd ellen volt a legkevesebb labdaszerzés. Talán mert a labda szinte végig nálunk volt?!

A Haladás elleni meccset ebből a szempontból nem figyeltem. A két utolsó mérkőzés üres mezői szintén ezen okból hiányosak. (Azért remélem így is érdemes áttekinteni.

A szélen az FTC-MTK mérkőzésen próbálkoztunk a legtöbbet. Érdekes, hogy két gólunk (öngólok) a szélről beadásból születtek illetve a harmadik gól szögletből. Mondhatjuk, itt nyertük meg a meccset?!

A Vasas és az MTK mérkőzésen íveltük előre a 16-osra a legkevesebbet a labdát.

A legtöbbször a Siófok ellen próbálkoztunk így, rettenetesen erőlködtünk, hogy megnyerjük azt a mérkőzést, nem volt türelmünk kijátszani az ellenfelet.

A Paks elleni irreális talajon íveltük előre a mezőnyben a legtöbbet a labdát.

A ZTE meccs volt e téren az első. Sajnos itt kísérleteink jó része vagy blokkolt volt, vagy fölé és mellé ment…

A Paks elleni nyitómeccsen volt a legkevesebb kísérletünk, mégis győztünk. Emlékszem, aggódtunk is, hogy kevés a gólhelyzet, mi lesz így a csapattal?

Azért nem sikerült olyan rosszra az ősz, sőt!

Remélem, a számok segítségével valamelyest sikerült felelevenítenem az ősz mérkőzéseit.

Köszönöm a figyelmet!

Sinka András

(eagleeye)

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

11 hozzászólás

 1. Simon Sándor írta:

  András!

  Azt hiszem, sokak nevében írhatom, nagyon köszönjük páratlan munkádat, amellyel az egész szezonban megörvendeztettél minket. Köszönjük, mert tudjuk, egy-egy ilyen összeállítás elkészítése kemény munka, amelynek időszükséglete sem akármilyen. Köszönjük, mert általa sokan visszajelzést kapunk az adott meccs élőben tapasztalt megérzéseire.

  Jövőre várjuk a folytatást! Az egyre jobb hangulatú folytatást, ami azt jelenti, hogy csapatunk töretlenül fog fejlődni, úgy a játékban, mint a helyezésben. Magam hiszem, hogy rövidesen újra meg fogja hódítani a csúcsokat, tömegesen vissza fogja csalogatni a nézőket a lelátóra.

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 13:23

 2. eagleeye írta:

  Kedves Sanyi!

  Köszönöm szépen a bíztatást 🙂

  Nagy tavasz elé nézünk, sok hazai rangadóval.Bízom benne, hogy sikerül még jobban összeállnia idei csapatunknak!A váz mára kialakult, nem kell majd a nulláról kezdeni, ennyivel pedig már előnyben leszünk az őszhöz képest, úgyhogy van remény magasabb szintre lépni 🙂

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 14:44

 3. Franto írta:

  Csak csatlakozni tudok Sanyihoz. Hatalmas gratuláció és minden elismerésem a munkádért! Csak így tovább!

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:00

 4. tibu1 írta:

  András!

  Munkáddal valóban sokunknak okoztál örömet, magam is sokszor vettem hasznát a játékosokkal történő beszélgetésim során.
  Rajtam kívül azonban elég szép “rajongó táborod” is alakult, akik hétről-hétre várták a statisztikáidat.
  Köszönjük az áldozatkész munkádat!

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:15

 5. eagleeye1899 írta:

  Ohh, köszönöm, de ne engem dicsérjétek és bíztassatok, hanem a csapatot inkább! 🙂 Bár tudom, hogy Ti ezt teszitek és nem kell ezt nektek mondani, hehe.

  (De azért jól esik nekem is a dicséret, köszi :-))

  Aranyosak vagytok.Mindjárt jön bockor, és visszaránt a valóságba, az éles szemével kiszúr valami hibát, de köszönöm neki is, hogy általában olvassa és kommentálja is a táblákat 🙂

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:52

 6. tibu1 írta:

  Bockor a kegyetlen! 😀 😀 😀

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 16:53

 7. trebla77 írta:

  Mint ahogyan beszéltünk is róla a számok nem hazudnak!
  Szép munka, köszönjük!
  Az összesítésből még egy adat kiderül, hogy a végére az utolsó meccsekre mintha romlott volna a statisztika is. Lehet, hogy kondíció terén is kell keresgélni?
  Szép tavaszt nekünk, hogy megkönnyítsék a munkát neked is:)

  Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 19:38

 8. bockor írta:

  Szia Eagle!

  Látom már hiányoztam 🙂 Természetesen hozzászólok, mint mindig és azzal kell kezdenem, hogy gratulálok a munkádhoz! Ahhoz a munkádhoz, amit olyan jól végeztél, hogy vagy egyáltalán nem, vagy csak elenyészően kevés helyen tudtam belekötni. Pedig rajta voltam! 🙂
  Most is nagyon kellett figyelnem, hogy kötekedhessek, de azért találtam valamit 🙂 A Videoton ellen az első félidőben nem kontráztunk, hanem sokszor a térfelükön tartottuk a labdát, szerintem ekkor fölényben is voltunk. A második félidőre, vagy rossz felfogásban jöttünk ki, vagy a fehérváriak kényszerítették ránk az akaratukat és akkor már valóban csak kontrákra futotta az erőnkből. Most csak ennyi sikerült 🙂
  Továbbra is maradok hűséges olvasód!

  Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 10:46

 9. eagleeye írta:

  Szia bockor!

  Már vártalak, örülök, hogy jöttél 🙂 Nélküled nincs is statisztika!Köszönöm, hogy segítettél szezon közben, hogy mik az érdekes szempontok, stb.
  A vidivel kapcsolatban egyetértek Veled, voltak periódusok, mikor tartottuk a labdát, ez igaz.Viszont nem adogathattunk sokáig, mert támadtak a Vidisek erőszakosan, mint ahogy sokszor mi is őket.Szerintem ezért volt alacsony a passz számunk ezen a meccsen.
  Azért a gólunk és Schembri helyzete(i) szerintem a kontra kategóriájába tartoznak, a Vidi akcióinál többször volt átlövés, feljöttek ránk, de ezen nem veszünk össze 🙂
  Köszönöm, hogy mindig átnézed, mit “alkotok” és segítesz vagy javítasz!
  Remélem Treblának és Sanyinak igaza lesz, jók leszünk tavasszal, akkor tényleg könnyebb nekem is ráfordítani az időt a dolgokra 🙂

  Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 12:29

 10. Franzstadt.tk írta:

  Kedves András!
  Remek munkát végzett, figyelemreméltó a statisztika.
  Az a kérdésem,hogy átvehetem-e a honlapra(www.franzstadt.tk) a cikket,természetesen név- és forrásmegjelöléssel?

  Hozzászólás ideje: 2011. január 1. 15:27

 11. eagleeye írta:

  Kedves Franzstadt.tk!

  Köszönöm a dicséretet, forrásmegjelöléssel bármi átvehető az oldalról, úgyhogy csak bátran, hajrá (Fradi)! 🙂

  Üdvözlettel:

  András

  Hozzászólás ideje: 2011. január 1. 16:31

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Edzőink voltak: beszélgetés László Csabával

           Bejegyzés ideje: 2009. június 5.
           Szerző: Simon Sándor

           Születésnapi beszélgetés Kökény Beával

           Bejegyzés ideje: 2010. március 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Albert Flórián 75. születésnapján

           Bejegyzés ideje: 2016. szeptember 16.
           Szerző: SzB

           A Fradi, mint ajándék …

           Bejegyzés ideje: 2009. december 17.
           Szerző: Simon Sándor