2024. április 25. csütörtök

Deák Ferenc emlékét is ápoljuk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2013. január 17.

Deák Ferenc életét két klub határozta meg igazán, a SZAC és az FTC. Mi sem természetesebb, hogy születésének évfordulója alkalmából a Farkasréti temetőben, a legendás gólkirály sírjánál e két klub nevében helyezték el koszorúikat a jelenlevők. Az FTC Baráti Kört Rudas Ferenc elnök és dr. Springer Miklós alelnök képviselte.

Deák-Szac-2013

Az eseményről a SZAC honlapja részletesen is beszámolt, íme:

A szertartáson részt vettek: a Ferencváros Baráti Kör részéről dr.Springer Miklós alelnök, Rudas Ferenc elnök, úgyis mint egykori játékostárs, a SZAC részéről Pintér Béla elnök, Muraközy Tibor tiszteletbeli elnök, úgyis mint egykori játékostárs, Földes Sándor elnökségi tag, Pelsőczi Sándor technikai vezető, Gendúr Pál tag, Pozsgai Miklós adminisztátor, elektronikus szerkesztő-riporter, Abonyi Péter játékos, a felnőtt csapat képviseletében, valamint a XVIII.kerület Városkép újságjának riportere, Nemes Jenő egykori SZAC játékos, valamint érdeklődők.

Muraközy Tibor tiszteletbeli elnök rövid beszédében kitért Deák Ferenc játékosmúltjának egy-két jelentős eseményére, kiemelve a második világháború utáni legendás SZAC idők egyes epizódjait, méltatva az egykori elnök, id.Árky Nándor szerepét, akinek fia dr.Árky Nándor, a Sportkórház kiváló sebésze, nyugalmazott főigazgatója, egykori SZAC játékos, kinek szintén ezen a napon volt a 84. születésnapja, de sajnos betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen. Emellett külön kihangsúlyozva az 1946. májusi, pestszentlőrinci Keglevich (ma Gerely) utcai SZAC pályán, itt soha nem látott tömeg, 7000 néző előtt lejátszott legendás mérkőzés eseményeit, ahol a “nagy” Ferencvárost a “kis” SZAC 7:3 arányban legyőzte, mikor is Deák Feri 5 gólt rúgott, a válogatottakkal teletűzdelt Ferencváros, szintén válogatott Csikós Gyula által őrzött hálójába, megalapozva ezzel a következő években a Ferencváros aranycsapatában való részvételét. Ezen a mérkőzésen a sokszoros válogatott Rudas Ferenc is játszott, gólt is szerzett, hátvéd létére a SZAC ellen. Ekkor még a Fradiban játszott a későbbi katalán-spanyol legendává vált Kubala László is. Majd történelmi tényekre alapozva rögzítette, hogy Deák az 1947/48-as NB I bajnokságát óriási fölénnyel, 140:36-os gólarányával megnyerő, Ferencváros csapatában, világcsúcsot jelentő 59 gólt (30 mérkőzésen) ért el, egyébként az egész szezonban különböző díjmérkőzéseken összesen 56 mérkőzésen 101 gólt szerzett, ez a teljesítmény jobb, mint a mostani, argentin Messi 91 gólos eredméye a Barcelona színeiben. Kuriózumként pedig a szintén ebben a bajnoki kiírásban, egy Újpest-SZAC mérkőzésről szólt, ahol Deák kapusként szerepelt és ifj. Árky Nándor is játszott, csatárt, fölényes Újpest győzelem mellett.

A beszéd után a megemlékezés koszorúit elhelyezték a síron: az FTC részéről dr.Spriger Miklós és Rudas Ferenc, a SZAC részéről Pintér Béla és Földes Sándor.

Megjegyezni kívánom, hogy a Deák család részéről, betegségek miatt senki nem tudott részt venni a megemlékezésen, ezért az ünnepség után Pozsgai Miklós szerkesztő-riporter felkereste özv.Deákné Iluskát a lakásán és riportot készített vele, mely megtekinthető a www.1908SZAC.hu honlapon, és a pár nap múlva, a következő rendszeresen megjelenő SZAC Híradóban. Muraközy Tibor beszédének írott dokumentumait átadta az illetékeseknek, azaz Rudas Ferencnek, Pintér Bélának a SZAC részére, a Deák családnak Pozsgai Miklós riporter vitte el, dr.Árky Nándor pedig postán fogja megkapni az Őt illető pédányt, melyből egy példány másolatot Hélisz József, az FTC Baráti Kör példányát kapja meg a Baráti Kör összejövetelén.

Muraközy Tibor tiszteletbeli elnök

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS