2024. március 19. kedd

Sporttörténet, olimpiai eszme

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. április 28.

Az FTC Baráti Kör (FTC BK) áprilisi összejövetele, sajnos, megint szomorú eseménnyel kezdődött. Dr. Springer Miklós elnök megemlékezett a közelmúltban elhunyt labdarúgónkról, Kelemen Gusztávról, valamint Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőről. A jelenlevők egyperces néma felállással adóztak a két kiváló sportember emlékének.

A meghívott vendég Kis János nagykanizsai sporttörténész volt. Kis János az Európai Sporthagyomány-őrző Egyesület, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány elnöke. Mindhárom funkciójában az olimpiai eszme és a sport népszerűsítését tartja legfőbb feladatának. Nemzetközi sporttörténeti konferenciákat, kiállításokat, sportvetélkedőket szervez mind az országon belül, mind a Kárpát-medencében. Kiemelt feladatként kezeli az egyetlen zalai olimpiai bajnok, dr. Mező Ferenc emlékének méltó megőrzését, aki Pölöskefőn született. Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt hónapban Kis János ott szervezett konferenciát. Az előadók között szerepelt az FTC BK főtitkára, Hélisz József, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője is, míg dr. Juhász István, olimpiai bajnok labdarúgónk – kérdésekre válaszolva – tartott élménybeszámolót.

Kis János 18 sporttörténeti könyv szerzője, és maga is kiváló „vetélkedő”. Több szellemi verseny nyertese, melynek jutalmaként két olimpián is jelen volt, valamint az olimpiák bölcsőjét jelentő görögországi úton is részt vehetett.

Kis János bevallotta, hogy ZTE drukker, de egyben Fradi szimpatizáns is. Előadása végén Hélisz Józseftől átvette az FTC BK jelvényét, Wlach László tagtársunktól pedig egy üveg etyeki bort.

Hélisz József főtitkár ismertette a következő időszak programjait:

  • Április 29. 10 óra: Kelemen Gusztáv búcsúztatása a Dembinszky utca 44 alatt található rendezvény teremben;
  • Május 3. 14 óra: Koszorúzás a Bakáts téren az FTC 118. születésnapja alkalmából;
  • Május 6. 11 óra: Koszorúzás Nagy Béla sírjánál a Farkasréti temetőben, krónikásunk 73. születésnapja alkalmából;
  • Május 10. 18 óra: Emléktábla avatás a IX. kerületi Hőgyes Endre utca 11 szám alatt levő ún. Springer háznál;
  • Május 13. 11 óra: FTC BK közgyűlés a Népligetben;
  • Május 30. 16 óra: FTC BK összejövetele.

Hajrá Fradi!

SzB
2017. április 25.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS