2024. március 19. kedd

Bálint László az FTC Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. december 1.

A novemberi találkozót a betegeskedő dr. Springer Miklós elnök távollétében Takács Tibor alelnök nyitotta meg.

 

 

 

 

 

 

Az összejövetel szomorú bejelentéssel kezdődött. A legutóbbi találkozásunk óta három régi FTC Baráti Kör (FTC BK) tag hunyt el, névszerint:

Falk György 89,

 

Schiktancz Béla 72 és

Sánta Sándor (Sanci) 66 éves korában.

 

 

 

 

 

Aczél László, az FTC volt bajnok kapusa, 20 évvel ezelőtt 1997. november 23-án halt meg.

Barátaink emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtünk.

 

 

 

 

Ezután derűsebb pillanatok következtek. Takács Tibor Köszöntötte a 80 éves Laczkovics Józsefet és a 40 éves Hubert Szebasztiánt.

Isten éltesse mindkettőjüket erőben, egészségben!

 

 

 

 

A találkozó meghívott előadója Bálint László volt. A saját nevelésű, itthon csak az FTC-ben szereplő, kétszeres bajnok, négyszeres kupagyőztes, KEK-döntős, 76-szoros válogatott, olimpiai ezüstérmes legendás labdarúgó nagyon érdekes összefoglaló ismertetést tartott pályafutásáról. A teljesség igénye nélkül csak néhány gondolatot emelnék ki az elmondottakból.

  • 10 évesen jelentkezett a Fradi játékos toborzóján. Több száz gyerek szeretett volna felvételt nyerni, így a kiválasztás két napig tartott. Boldog volt, hogy bekerült Agárdi Feri bácsi és Száger Misi bácsi noteszába, a kiválasztottak közé. Ismeri a mai helyzetet, amikor szinte lasszóval kell fogni a gyerekeket az ország legnépszerűbb csapatába.
  • Végigjárta a ranglétrát a serdülőben és az ifiben. Az ifiből kiöregedve a tartalékcsapatból nehéz volt bekerülni az első csapatba. Mátrai Sándor és Páncsics Miklós volt előtte a posztján. Csanádi Ferenc biztatására, tanácsára türelmes és elszánt volt. Mátrai távozása után a Fradi átállt a két belső védős rendszerre, Páncsics párja lett. 11 évig játszott a Fradiban.
  • 1979-ben nagy lehetőséget kapott, ő lett a második világháború után az első hivatalosan külföldre szerződött játékos. „Úttörőként” készítette elő a terepet a többi magyar labdarúgó előtt. Két évet játszott a belga FC Bruges-ben, belga bajnok és kétszeres belga kupagyőztes lett, majd a francia Toulouse játékosa lett, két évig az első-, egy évig a másodosztályban. Szorgalmasan tanulmányozta mindkét országban az egyesületek felépítését, az edzésprogramokat, az utánpótlásképzést, hogy majd hazatérve azokat itthon hasznosítsa.
  • A Fradinál nem tartottak rá igényt, így az egykori játékostársa, Martos Győző által vezetett Volán SC-nél helyezkedett el, először pályaedzőként, majd vezetőedzőként.
  • 39 évesen, véleménye szerint túl korán, a magyar válogatott technikai igazgatójának nevezték ki, ami több volt, mint a szövetségi kapitányság, mivel a szövetségi struktúráért felelt az utánpótlástól a felnőttekig. Hat alkalommal ült a válogatott kispadján (3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség). Az osztrákoktól hazai pályán elszenvedett 4:0-s vereség után, amikor az őt kinevező MLSZ elnök, Somogyi Jenő lemondott, ő is követte, önként távozott a posztjáról.
  • Elmondta, hogy a jelenlevő egykori játékostársaival, Martos Győzővel, Mucha Józseffel és Szokolai Lászlóval szívesen segítenének az utánpótlás nevelésben, minden ellenszolgáltatás nélkül, ha igény lenne rá. A gyerekeknek biztos sokat jelentene, ha volt válogatott labdarúgók is foglalkoznának velük, tanítanák meg nekik a labdarúgás mesterségét.

Ezekbe a gondolatokba igyekeztem belefoglalni a kérdésekre adott válaszokat is. Takács Tibor megköszönte az értékes beszámolót.

 Végezetül Wlach László tagtársunk egy üveg borral ajándékozta meg Bálint Lászlót.

Szokolai László elnökségi tag tájékoztatást adott arról, hogy a Fradi 8 éves úszója, Patlók Olivér gyűjtést szervezett beteg kis barátjának, Szabó Csabinak külföldi gyógykezeléséhez. Kérte, hogy aki teheti, csatlakozzon az adománygyűjtéshez. (Szerkesztői megjegyzés: Patlók Olivér e tettéért az összejövetelünk után két nappal elsőként kapta meg a Fradi Fair Play Díjat, lett Igazi Zöld-Fehér Hős.)

Ezt követően a decemberi programok ismertetésére került sor.

  • Martos Győző alelnök meghívta az FTC BK tagjait december 29-én 14 órára egy évzáró baráti beszélgetésre a Népligetbe, a Liget Hotel tanácstermébe.
  • Takács Tibor a december 2-i programokra hívta fel a figyelmet. 11 órakor a Rudas-rend tagjai találkoznak a Népligetben, a múzeumi teremben. A Fradi labdarúgó szakosztályának születésnapján 12 óra 30 perckor a Soroksári úti emlékműnél, majd 14 órakor a Bakáts téren lesz koszorúzás. Ezt követően a meghívottak a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület Bécsi utcai székhelyén találkoznak. Este fél 8-kor pedig következik a szurkolás a Groupama Arénában a Fradi-Videoton rangadón.
  • December 11-én 14 órakor az Albert Flórián Utánpótlás és Sportalapítvány 50 ÉVES AZ ARANYLABDA jubileumi kiállításának megnyitóját tartja a Bálna Budapest üzletközpontban. A meghívottaknak 3 nappal korábban kell regisztrálniuk.

 

Hajrá Fradi!

SzB (2017. november 28.)

 

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

7 hozzászólás

  1. Kerényi László írta:

    Üdvözlöm a Fradi család minden tagját!

    Ami rég óta foglalkoztat, hogy hol lehet olvasni, Aczél Lászlóról. Az internet segítségét is bevetettem, de nem találtam szinte semmit róla. Mi lett vele az után, hogy elkerült a Fradiból, miért “tűnt” el olyan hirtelen és miért.?
    Válaszukat előre is köszönöm:
    Kerényi László

    HAJRÁ FRADI!!!

    Hozzászólás ideje: 2017. december 4. 18:34

  2. Leonardo írta:

    Tisztelt Kerényi László!

    A Tempó Fradi honlapján (www.tempofradi.hu), ha a keresőbe beüti az Aczél László nevet, talál több írást.

    Üdvözlettel, hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2017. december 5. 09:40

  3. L.I. alias kispufi írta:

    Kedves László!
    http://www.tempofradi.hu/aczel-laszlo-2
    http://www.tempofradi.hu/aczel-laszlo
    (A hozzászólások között sok pluszinfó is van a hivatalosokon felül, persze nem feltétlenül autentikusak, de érdemes megnézni)

    Hozzászólás ideje: 2017. december 7. 11:18

  4. Sárosi István írta:

    Thomas Dollt.-t már Laziós játékosként a kedvencemnek tartottam, imádtam muta-
    tott játékát, teljesitményét! Nem az a megalkuvó, rábeszélésre véleményét megvál-
    toztató egyén.
    Amit itt a magyar labdarugásban végez példamutató, MI FRADISTÁK ne feledjük
    elért eredményeit, és azt a fazont amit csapatunknak adott.
    Kiállt véleménye mellett az MLSZ Urai lekicsinylő, megalázó döntései ellen. Soha
    meg nem alkuvó igazi germán származék. Játékosai elfogadják, sokadszorra épit
    csapatot- a menedzserek elhibázott balfogásai, de részükre sok pénzt hozó dönté-
    sei (nem egyedüli) bevételosztásai miatt!
    Igenis becsüljük meg ezt az embert tudása, inteligenciája és a közönség szimpá-
    ája miatt is -vagy mutassanak nála elfogadhatóbb, részemről Tisztelni valóbb edzőt
    ebben a langyos posványban, amit a dusgazdag, futbalhoz, -abszolut nem értő-
    saját vagyonosulásuk érdekében mindent elkövető “szakértők,vezetők, kutyaütök”
    tesznek.
    Doll maradj, végezd ugyailyen jól munkád – MI MINDIG KTARTUNK MELLETED!

    Hozzászólás ideje: 2017. december 10. 11:54

  5. Régi fradista írta:

    Ma délután sok gyászoló részvételével a Bp. terézvárosi Szent Teréz rk. templom urnatemetőjében gyászmise után helyezték el Falk György tagtársunk urnáját. A szertartáson dr. Török Lajos tagtársunk őszinte szép beszédben méltatta az elhunyt életútját és búcsúzott el többek között a fradisták nevében is.

    Hozzászólás ideje: 2017. december 15. 19:13

  6. Kollar Tibor írta:

    a keddi talalkozasokra elmehet barmely ftc bk tag ,bejelentkezes nelkul…???

    Hozzászólás ideje: 2017. december 18. 19:46

  7. Simon Sándor írta:

    Igen, minden tag eljöhet!

    Hozzászólás ideje: 2017. december 19. 15:00

HOZZÁSZÓLÁS