2024. április 24. szerda

Szurkolók a múltból: Stocker József, az egykori B-közép tagja

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. március 16.

A szurkolók a múltból sorozat nem fejeződött be, hiszen egyre erősebb az igény a visszapillantásra. Erősebb, mert nekünk mai szurkolóknak vissza kell térnünk a gyökerekhez, ez pedig csak akkor lehetséges, ha időről időre visszatekintünk elődeinkre.

A múlt szurkolói, saját korukban talán még nem is sejtették, hogy egykor majd példák lesznek. Példák, mégpedig az erkölcs, az erő és az egyetértés példái. Nem sejtették, hogy a jövő szurkolói, egy egészen más világban, egészen más stílussal fognak szeretett klubjuk és csapatuk felé viszonyulni. Nagyon sokat változott a világ, vele együtt nagyon sokat változtak az emberek is. Természetesen, mi szurkolók sem tudjuk függetleníteni magunkat az éppen aktuális korok szellemiségétől, hiszen mi is ebben a nemzetben élünk, minket is befolyásolnak, formálnak a külső körülmények. Az alkotó ember viszont nem engedi át magát az éppen aktuális sodrásnak, hanem ha kell, akkor az árral szemben úszva próbálja az általa elérhető emberi közösségeket jó irányba terelni.

A Ferencváros múltbéli szurkolói tudták, hogy számukra egy menedékvár van, az pedig az egyetértés. Nem engedhetik meg maguknak a széthúzást, mert az a kor politikai helyzetében, azonnali vereséget mért volna rájuk. Mi, mai szurkolók vajon megengedhetjük magunknak a pártoskodást? Meg vagyok győződve róla, hogy nem. Ezt a luxust, soha semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg. Ez egyenlő az öngyilkossággal. Mint tudjuk, ez pedig a gyáva emberek menedéke. Ezt az utat nem választhatjuk magunknak. Az elődeink által ránk hagyott dicső örökséget, nem pusztíthatjuk el, mert kötelességünk megőriznünk és továbbadnunk a jövő nemzedéke számára. A sokak által nagyrabecsült és elismert Nagy Béla is ezt ismerte fel. Beszélgetett a szurkolókkal és papírra vetette párbeszédeit, hogy majdan a jövő szurkolója számára példaként szolgáljanak ezek a beszélgetések.

Az alábbiakban Stocker József, egykori B-közepes szurkolóval készített riportját olvashatjuk, az ő világába kalauzol el minket krónikásunk.

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS