2024. április 23. kedd

Lipcsei úton a klubrekord felé – 6. rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. május 17.

Lipcsei Péter Diósgyőrben beállította a csúcsot, azaz pontosan ugyanannyiszor lépett pályára az FTC-ben, mint dr. Sárosi György. Ezen alkalmából sorozatunk a két játékos 600. mérkőzését mutatja be. Lipcsei 2009-ben az MTK II ellen lépett pályára és amikor befejeződött a találkozó, már NB II-es bajnoknak vallhatta magát, vagyis a Fradi három év után visszajutott az első osztályba. Sárosi dr. a DVSC elleni bajnoki mérkőzésen jubilált 1947-ben.

1947. március 23. Üllői út, 12000 néző:
NBI – 19. forduló

FTC – DVSC 3-2 (3-0)
Játékvezető: Tasi

Henni – Rudas, Kispéter – Kéri, Csanádi, Lakat – Hegyes, Mike, Szabó, Sárosi Gy., Gyetvai

Edző: Dimény Lajos

G: Sárosi Gy. 2, Gyetvai

A 19. fordulóban a 2. helyezett Ferencváros a 9. DVSC-t fogadta. Miután a Fradi ősszel Debrecenben is győzni tudott, így a mieink számítottak a találkozó egyértelmű esélyesének. Sárosi dr. két nappal a találkozó előtt a térdén megsérült, így az utolsó pillanatig úgy tűnt, Kérivel egyetemben hiányozni fog a kezdőből. Sárosi helyén Gyulai kezdett volna. Végül Sárosi pályára tudott lépni, mert szorgalmasan borogatta a sérült térdét. A Ferencváros azonnal nagy erőkkel rohamozott, olyan hatalmas iramot diktált, amelyet a DVSC képtelen volt átvenni. Levegőben lógott a Fradi első gólja. Ráadásul a debreceniek egyik erőssége a 10. percben kificamította a karját, ettől kezdve tíz emberrel voltak kénytelenek játszani. Végül három perccel később Szabó indította Sárosit, aki két lépés után a bal alsó sarokba lőtt. Újabb három minutum elteltével Sárosi megduplázta a saját és a Fradi góljainak számát. Ezúttal Mike szöktette Sárosit, ő pedig öt méterről a kifutó kapus mellett a hálóba bombázott. Óriási fölényben játszott a Fradi, ennek köszönhetően a 22. percben már 3-0-ra vezettünk. Lakat Sárosihoz passzolt, a csatár kitűnő keresztlabdát adott a befutó Gyervainak, a szélső hatalmas lövést küldött a léc alá. Továbbra is futószalagon gyártottuk a helyzeteket, a 42. percben egy szögletet követően nagy kavarodás támadt a debreceni büntetőterületen belül, végül Sárosi a kapunak háttal állva sarkalta a labdát a portás kezébe. A túloldalon egy beadást ellenfelünk a lécre fejelt. Ez volt a vidékiek első lehetősége a meccs folyamán.

A második félidőben fokozatosan esett vissza a Ferencváros, így a Debrecen is vezethetett néhány akciót, melyek közül egyet ki is használt az 55. percben. A fejesgól után ismét a Ferencváros került fölénybe. A 65. percben Sárosi Gyetvaihoz játszott, de a szélső lövését a DVSC hálóőre vetődve hárította. Kispéter megsérült és ő is lement a pályáról, így kiegyenlítődött a létszám. Aztán a 68. percben tovább csökkentett hátrányán a vendégcsapat, 3-2. Ettől parázzsá vált a mérkőzés és öt perccel később Mike beleszállt egy debrecenibe, a hajdúsági játékosok azonnal Mikének ugrottak, a rendőrök is berohantak a pályára. Két percig tartott, amíg a játékvezető rendet tudott teremteni. A 78. percben Kispéter visszatért a pályára, de már a csatársorba és öt minutummal később Hegyes beadásából majdnem gólt is fejelt. Az utolsó percekben a Ferencváros támadott, de az eredmény nem változott, az első félidő teljesítményének köszönhetően 3-2-re nyertünk.

Sárosiról így írt a Népsport: A játékán egyáltalán nem látszott meg a sérülés, főleg az első félidőben volt nagyszerű, Gyetvaival pompásan értette meg magát.

Dimény Lajos: – Érthetetlen számomra a második félidőbeli visszaesés.

Hogy a történetnek vége is legyen: a Ferencváros az ezt követő öt fordulóban mindössze egy pontot szerzett és végül emiatt még a dobogóra sem fért fel, csak a 4. lett.

2009. május 10. Csepel, 3000 néző:
NB II – 25. forduló

MTK II – FTC 1-2 (0-1)
Játékvezető: Kovács

Holczer – Lowton, Balog, R. Wolfe, W. Wolfe – Zsivoczky (Fitos), Morrison, Ashmore, Wedgbury (Lipcsei) – Ferenczi, Shaw (Robertson)

Edző: Bobby Davison

G: Ferenczi, Shaw

Akárcsak az ESMTK és a Tököl, az MTK II is Csepelen fogadta a mieinket, így alig két hónap alatt már harmadik idegenbeli mérkőzésünket játszottuk a Béke téren. A találkozó elején mezőnyjáték folyt a pályán, majd a 12. percben Zsivoczky Ferenczihez passzolt, aki a védőjét lerázó Shaw elé fejelte a labdát, az angol csapatkapitány hat méterről a vetődő kapus mellett kilőtte a hosszú sarkot. A következő helyzetre több mint negyedórát kellett várni: ekkor Morrison labdájával Ferenczi lépett ki, de nagy helyzetben, tíz méterről túl lágyan lőtt, amit a portás szögletre tolt. A Fradi játszott fölényben, az MTK apróbb lehetőségei nem sok veszélyt jelentettek Holczer kapujára. Aztán a hajrára ellenfelünk kissé magára talált, de mindössze egy nagyobb lövésig jutott, amit Holczer magabiztosan tenyerelt a léc fölé.

A szünetben Davison becserélte Lipcsei Pétert. Az 51. percben egy jó beadást követően gyorsan egyenlítettek a Hungária körútiak. A gól után ritmust váltott a Fradi, aminek a 70. percben lett meg az eredménye. Morrison tört be a 16-oson belülre, amikor egy MTK-védő fellökte őt. A megítélt büntetőt Ferenczi a kapu közepébe lőtte. Hét perccel később Ashmore ugrott ki, a portás azonban a tízméteres bombát bravúrral szögletre mentette. Egyre nagyobb kedvvel futballozott a Ferencváros. A 86. percben Robertson közeli löketét hárította a kékek hálóőre, majd az utolsó percben Fitos 17 méterről csavart a felső lécre. Miután a DVSC II Debrecenben csak 2-2-t játszott a Békéscsabával, az FTC az NB II Keleti csoportjának a BAJNOKA!!! A Ferencváros három évnyi másodosztályú szereplés után lett ismét az NB I tagja.

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Franto írta:

    Peti! a rekord mostmár meglesz! Nagyon sajnálióom, hogy hétköznapra esett ez a mérkőzés és így nem lehetek ott, de én már csak annak is leírhatatlanul tudok örülni, hogy láthattalak élőben. emlékszem milyen szomorú voltam mikor eligazoltál Portóba, féltem, hogy soha nem láthatlak játszani.

    Kívánom, hogy utolsó mérkőzésed alkalmából érezhesd át a gólöröm ízét ez a fantasztikus közönség előtt!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 17. 11:02

HOZZÁSZÓLÁS