2024. március 19. kedd

A hétvégi meccs számokban …

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. március 8.


… amelyek nem hazudnak. Persze ezek szubjektív számok, hiszen Fradista érzelemtől hevítve szemlélem a videót.

Az őszi „szezonkezdetünkre” (Haladás meccs halasztása miatt a ZTE ellen otthon kezdtünk) mindannyian szépen emlékezünk, csodás győzelem, amelyet aztán gyatra ősz követett. Rögtön a folytatásban, egy vidéki fellegvárban, Nyíregyházán egy nyílt meccsen nagy pofonba szaladtunk bele, amely sok mindent meghatározott akkor.

Tavaszunk a sorsolás folytán hasonló módon indult olyan szempontból, hogy hoztunk egy győzelmet, majd most következett (hasonlóan őszhöz) egy vidéki fellegvár, ahol – az ismert közhellyel élve – nyílt sisakos mérkőzés várt ránk, 16 fordulóbeli játékunk nem sok jót jósolt és a ZTE hazai statisztikája is kiváló volt.
Nem mi voltunk az esélyesek.

Aztán egy egészen más mérkőzés lett belőle, mint amit a szakértők is jósoltak. A Fradi – ma már talán nem merészség kijelenteni – lépett egyet, előre…

„Ez a Fradi egészen más, mint a Haladás elleni” – hallhattuk néhányszor a közvetítés alatt és az azóta eltelt időszakban is több hasonló vélemény látott napvilágot szeretett csapatunkkal kapcsolatosan.

Maga a mérkőzés és a játék is egészen más volt, mint a Haladás elleni. Más felfogású ellenfél – más játék, ez pedig ment nekünk, egészen addig, amíg már nem bírtuk el az egyenlőtlen feltételeket.

Alapvetően kétféle típusú rivális létezik a Ferencváros számára: az egyik az antifocit játszó, 10 emberrel védekező csapat, aki néha próbál kontrázni, de többnyire csak védekezik és rombol, a másik pedig aki próbálja a saját játékát játszani és próbál produkálni.

A ZTE ez utóbbiak közé tartozik, ezért is alakulhatott ki normális játék az első félidőben, és ezért volt több területe is a Fradinak játszani. Ez másfajta játékot kívánt csapatunktól is és másképp is játszottunk.
Rendhagyó módon mielőtt statisztikában a mérkőzés egyéni számait mutatnám meg, kicsit bizonygatnám ezen állításaimat, utána pedig feltüntetem természetesen a mostani adatokat.

A tavaszi két meccsünket összehasonlítottam, két lényeges számadat is azt támasztja alá, hogy a csapattól másfajta játékot követelt az „ellenfél”a ZTE, mint egy hete a Haladás.

Az első adat, a közeli passzok száma. Óriási a csökkenés.

Míg a Haladás tömörülő, 10 emberes védekezése ellen kerestük a megoldást, hosszú passzokra nem volt sok lehetőség (sem terület), körbe kellett járatni a labdát, meg is tettük akkor rengetegszer. A ZTE ellen lehetett gyors passzokkal, több hosszú indítással próbálkozni, nőtt is ezek száma, igaz, csak a másfélszeresére, de ne feledjük, ha egyenlőek a feltételek a mérkőzés végéig, elképzelhető, hogy a duplájára is nőtt volna akár ezen indítások száma, íme:

Úgy gondolom, a számok ez esetben sem hazudtak, alátámasztották azt, amit mi is láttunk: más mérkőzés volt ez, és más felfogásban játszó Fradi.

Van azonban egy olyan adat, amely szintén rámutat a játék képére, de egyben mutatja is a csapat jó játékát, ez pedig a labdaszerzés, a szerelések és a labdavesztések aránya.

Kétszer annyi labdaszerzés, mint a Haladás elleni meccsen és feleannyi labdavesztés!
Természetesen ez abból is adódott, hogy a ZTE sokat támadott a mérkőzés utolsó fél órájában ellentétben a Haladással, akinek erejéből korábban csak néhány kontrára futotta.

Nézzük akkor a konkrét egyéni számokat a ZTE mérkőzésről:

A labdaszerzést külön vettem a szereléstől, a tisztázástól, ennyi a változás, és azt minősítettem annak, amit a játékosunk a labdaszerzést követően jó helyre meg is játszott, ezt a Haladás meccsen még együtt kezeltem.
Szolidabb számok mindenkinél, mint a Hali meccsen, mégis kifejezetten jó játék az első félidőben. Sok szerelés, tisztázás, a ZTE próbálkozott átvenni az irányítást, néhány passzt, indítást azért lefüleltek, de a támadásaik elhaltak hamar.

2. félidő:

A passzjátékunk igen visszaesett – nem is csoda – minden egységben. Adnan beállítása után néhányszor üres térbe küldte a labdát, de sok lehetőség nem maradt más játékot játszani. A végén már nem volt nálunk a labda. Lipcsei Petinek is csak egy elvégzett szabadrúgás jutott, igaz 8-9 percből.

Összesítve ezek lettek a számok:

Tutoric számai imponálóak, főleg, ha azt nézzük, hogy először játszott csapatunkban éles meccsen… Bravó, így tovább!

A MÉRKŐZÉS LEGJOBBJA

Szerkesztőségünk most is megválasztotta a szerinte legjobbat csapatunkból. Tutoric statisztikája számára a második helyre volt elegendő, a meccs legjobbja, egyöntetű véleménnyel (5-ből 5 voks):

Sinka András

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. bockor írta:

    Eagle, most meg sem próbálok kötekedni:-)
    A statisztikából is kiderül, hogy Morrison lejátszotta egyik leggyengébb meccsét az idényben. Tutoric és Elding személyében nagyon úgy fest, hogy klasszisokat igazoltunk. Nekem Rósa és Kulcsár játéka is nagyon tetszett.
    Az 1 pont ellenére ez sokkal megnyugtatóbb teljesítmény volt, mint a Haladás elleni.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 8. 16:22

  2. eagleeye írta:

    Szia!
    Nyugodtan kötekedj, mert több szem, többet lát!
    Egyetértek Veled a játékosokkal kapcsolatban, Rósát kritizáltam a múlt héten, hogy többet várnék tőle, meccs eredményt befolyásoló megmozdulást, hát szerencsére “reagált” a zseniális keresztlabdájával, beadásával.
    Egyetlen dolog van, Kulcsárt én önmagához képest picit szürkébbnek láttam.Ez nem azt jelenti, hogy rosszul játszott, hiszen játéka veszélyeket rejt az ellenfél számára (örültem kezdőbe kerülésének, megérdemelte!), csak valahogy picit kevesebbet volt játékban, de ez csak az én szubjektív véleményem.
    Egyébként a csapat meghatározó tagjának tartom a keretben.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 8. 17:17

HOZZÁSZÓLÁS