2024. március 28. csütörtök

Mi újság? Születésnapi beszélgetés Branikovits Lászlóval.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. december 18.

branikovits-laszloSok játékosunk született decemberben. Vannak köztük kerek évfordulót ünneplők is. Legutóbb (három napja) Martos Győzőt kérdeztük a 60. születésnapján. Ma Branikovits László ünnepli a 60. születésnapját. Őt hívtuk fel.

A beszélgetés előtt nézzük röviden Branikovits László szereplését a Fradiban. 1967. február 8-án, alig több mint 17 esztendősen, Kairóban mutatkozott be az első csapatban, Egyiptom válogatottja ellen. Bajnoki debütálására sem kellett sokat várni, hiszen az már ugyanazon év március 5-én megtörtént a Népstadionban (FTC-DVTK 3:1). Első gólját pedig egy héttel később szerezte Pécsett (FTC-Pécsi Dózsa 2:0). A kezdeti lépésekkel együtt összesen 325 alkalommal viselte a Fradi címeres mezét (200 bajnoki, 83 nemzetközi, 42 egyéb hazai mérkőzés), melyeken 150 gólt szerzett (74-et bajnokin) Háromszoros bajnok a Fradival (1967, 1968, 1975-76), ugyancsak háromszoros magyar kupagyőztes (1972, 1974, 1976). Hatszoros magyar válogatott, mely meccseken két gólt szerzett. Tagja volt az 1972-es olimpiai ezüstérmet szerzett magyar válogatottnak. 1981 óta az FTC örökös bajnoka.

branikovits-laszlo-60– Alig múltál 17 éves, amikor bemutatkoztál a Fradiban. Milyen élmény volt?
– Elmondhatatlan. Az a Fradi egy valódi sztárcsapat volt, mondják a történelem egyik legjobbja. Olyan csatársorral, mint Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. Közéjük bekerülni álomszerű volt. De az edzőről, dr. Lakat Károlyról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az ő pedagógiai érzékét dicséri, hogy olyan fiatalon számításba vett ilyen nevek között, gyakorlatilag én lettem a belsőhármas tartalékja, ha valamelyikük megsérült, beugorhattam helyettük.

– Milyen ember volt Lakat Károly?
– Erre csak egy szó van, úriember. Nem csak edző volt, igazi pedagógus, hisz valóban az volt, magyar-történelem szakos tanár. És ízig-vérig Fradista, aki a meccsek előtt a szívekhez tudott szólni. Mi is Fradisták voltunk mindannyian, még ehhez is tudott extra motivációt adni.

– Szurkolóként sok emlékezetes meccsedre emlékszem, neked melyik jön elő ennyi idő távlatából?
– Egyértelműen az 1968 januári, Liverpool elleni VVK meccsünk. Itthon 1:0-ra nyertünk, odakint a havas pályán a Liverpool mindent megtett a továbbjutásért. Végül az én gólommal nyertünk ott is 1:0-ra.

– A sok-sok siker után nekünk szurkolóknak furcsának tűnt, hogy 1976-ban, mindössze 27 esztendősen a fiatalítás áldozata lettél…
– Nem csak a szurkolóknak, nekem is. Nagyon nehezen tudtam feldolgozni a történteket. Évekkel később, valamilyen jubileum kapcsán találkoztam Dalnoki Jenővel, aki akkor őszintén elmondta, mi történt, gyakorlatilag elnézést kért. Érdekes idők voltak azok…

– Tudjuk, utána a Csepelben és az Építőkben futballoztál még két-két évet. Nem is erről kérdeznélek, inkább a válogatottról. Szerinted miért csak hat alkalommal sikerült?
– Ellentétben a mai állapotokkal, akkoriban sok minőségi játékos futballozott Magyarországon, a csapatba pedig akkor is csak 11 ember fért be. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok azokra a szereplésekre.

– Ha össze kellene hasonlítanod a te időd Fradiját a maival, mit mondanál?
– Nem lehet összehasonlítani. Abban az időben a Fradiban zömmel olyan játékosok játszottak, akik a serdülőtől az ifin át kerültek a felnőtt csapatba, ízig-vérig fradikötődésű játékosok voltak. Nekik, nekünk nem kellett mesélni a Fradi történelméről, mit jelent ebben a csapatban játszani. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

– Azért követed a mai Fradi mérkőzéseit?
– Mindegyiket. A tévén valamennyit megnézem. A barátaim mondják is, néha ez már sok. De hát a vér nem válik vízzé.

– A pályafutásod befejezése után nem találkoztunk a neveddel a futballban. Miért?
– Nem tartottam magam alkalmasnak az edzői szakmára, az nem az én világom. Én olyan edzők alatt dolgoztam, mint dr. Lakat Károly, nekem az a szint, hogy jönnék én ahhoz?

– Mivel foglalkoztál?
– Közgazdasági diplomát szereztem, a pályafutásom után annak révén helyezkedtem el, akkoriban TSZ ágazatvezetőként, ma már másképp hívják. Lassan a nyugdíjas éveket várom.

– Addig is, és azután is, tudd, az FTC Baráti Kör téged is vár. A Baráti Kör és az összes Fradista nevében szeretettel köszöntelek születésnapod alkalmából, kívánok neked jó egészséget és sok boldogságot!
– Köszönöm szépen, megtisztelő számomra, hogy nem felejtettetek el. A meghívással pedig élni fogok.

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

7 hozzászólás

  1. Zolchy írta:

    Sziasztok!Branikovicts Laci!Istenem,de nagyon is szerettem a játékát!Már bocsi,de azóta is ha valaki azt a szót említi,hogy “kavics”,nekem mindjárt a Branikovits laci jut eszembe!Akkor még jó volt Magyar meccset nézni a tv-ben!Igaz egy-két meccsen én is voltam kint abban az időben,kis srácként.Jó rájuk gondolni a mai napig is!Sok-sok szeretettel köszöntelek én is,meg gondolom(tudom!)sok tízezer ember a Születésnapod alkalmából!! Sok-sok jó egészséget kívánok,Egy 52 éves 45 éve,tudatos Fradi szúrkoló!

    Hozzászólás ideje: 2009. december 18. 11:36

  2. Daróczy Antal írta:

    Isten éltesse mindannyiunk “Kavicsát”! Igen abban a Fradikában megtisztelő volt még a tarcsiban is lenni, és hiába hasonlították sokan még a mozgását is Flóriéra, Branikovits mindezek ellenére is egyéniség volt. Érdekes lenne azért valami közelebbit is megtudni kényszerű és korai mellőzéséről, mert többet érdemelt volna! Még egyszer Isten éltesse sokáig! Egy 54 éves örök Fradi szurkoló, akinek zöld-fehér vér folyik az ereiben.

    Hozzászólás ideje: 2009. december 19. 16:11

  3. Kende Gábor írta:

    Isten Éltessen Brani Laci !!!!!!!
    Nagyszerü játékos voltál, igazi sporember. És FRADISTA iizig vérig…..
    Manapság nagyitóval kell keresni ilyeneket mint Te…. Te voltál a Kis-Flóri és ha jól emlékszem Kacsának is hivtunk a néhai legendás P-szektorból…….Akkor még öröm volt Fradi-meccsre járni…..a mai időket inkább hagyjuk……
    Az 1976-os Fradi is nagyon jó csapat volt, Neked akkor helyed lett volna benne….
    Kár hogy a Jenő bá másképp gondolta………..
    Mégegyszer jó egészséget és sok boldogságot Neked
    Szeretettel egy ős-Fradista………
    /Kende Gábor 1956/

    Hozzászólás ideje: 2009. december 21. 09:20

  4. KÖRMENDI LÁSZLÓ írta:

    SZINTE HIHETETLEN HOGY NEM HALLANI RÓLA, MOST HOGY A “NAGY” FLÓRI
    ELMENT, A “KIS” FLÓRI VISSZAEMLÉKEZÉSEIRE IS KIVÁNCSIAK VOLNÁNK!!
    MI VAN VELE, SOK ERÖT ÉS EGÉSZSÉGET KIVÁNOK NEKI !!!!

    Hozzászólás ideje: 2011. november 7. 23:51

  5. Nándori Tamás írta:

    Régi barátságban vagyok vele,szuper pali a mai napig is! Annó sok meccsén kint voltunk a haverokkal,jó hangulatban hagytuk el mindig a lelátót!
    Egyéniség volt és az most is! A mai anyagias és bunda gyanús futball nem az Ő világa lenne akkor sem,ha még ma is aktív lenne! Nem így nőtt fel!!!

    Szia Laci!!! Nándori Tamás Zugló

    Hozzászólás ideje: 2011. november 17. 13:05

  6. plachy kornel írta:

    Mint 17-eves gyakran jartam a Fradi meccseire es elveztem laza ,elegans jatekod.Peströl elköltözve a kesöbbiekben mar erre nem volt modom.E sportot üzö idealjaim sajnos lassan elmennek, igy különösen örülök,hogy jo egeszsegnek örvendesz.Egykoru leven tudom,hogy ez 60 felett nem termeszetes.
    Köszönöm a szep elmenyeket es tovabbi jo egeszseget kivanok
    Plachy Kornel

    Hozzászólás ideje: 2014. május 5. 19:26

  7. sarosi istván írta:

    1976.-ban egy MLSZ értekezlet után a 18 edző,és a közutálatban szenvedő Kutas István elnökkel ültünk a Duna -korzóban mikor megjelent a bejáratnál Branikovits Dékány pofival.-eléggé kapatosan. Leültek,sugtak-bugtak, majd Branikovits magához intette a zenekart-és bekomferálták.:-Branikovits László küldi Dalnoki Jenőnek. Felcsendült:”Szeressük egymást gyerekek!….Dékány Pofi is vérszemet kapot. A következő konferansz igy hangzott: -Dr.Dékány Ferenc küldi Kutas Istvánnak. Megfagyott a jókedv. A zenekar ugyanis ezt játszotta: “Kecskebéka felmászott a füzfára……Dalnoki Jenő mesélte.

    Hozzászólás ideje: 2014. május 7. 16:18

HOZZÁSZÓLÁS