2024. április 19. péntek

Fókuszban a Kaposvár-FTC mérkőzés játékvezetője: Bede Ferenc

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. október 20.

Fókuszban a Kaposvár-FTC mérkőzés játékvezetője: Bede Ferenc


A szabálytalansági statisztika így alakult a mérkőzésen:

Szakértők, kommentátorok szokták hangoztatni a mérkőzéseken, illetve újságírók amolyan közhelyként használják, hogy a “játékvezető a mérkőzés elején igyekezett megfékezni az indulatokat néhány lappal”. A mostani esetben, bár Zsók a 13-ik percben megkapta a sárga lapot, de az első 30 percben ez volt minden, ami a játékvezető zsebéből előkerült. Pedig tisztán látható, ekkor már 17 szabálytalanságnál jártunk.
Bede úgy gondolta, nagyvonalúan vezeti majd ezt a mérkőzést, csak ennek az lett az eredménye, hogy a találkozó végére 50 körüli szabálytalanságot jegyezhetett fel a krónikás. Talán a félidő közepén jött rá, hogy itt valamit lépni kell. Végeredményben a lapok 1-4 arányban alakultak a szünetre, ami azért elég beszédes és sokat elmond az ellenfél játékáról.  Főleg annak tükrében, hogy szinte dupla annyi volt szünetben a szabálytalanságok aránya a javukra.

Sokat megengednek a játékvezetők az Üllői úton, az ellenfeleinknek. Sajnos rendszeresen…

Azt, hogy a mérkőzés képe ilyen módon alakult, felróhatjuk a játékvezetőnek, aki nem volt a kezdetektől elég erélyes.

Komoly hibát azonban nem követett el Bede Ferenc a mérkőzésen.
Maróti első sárgája kissé szigorú volt, de elég kemény szabálytalanság volt. Azt hiszem belefért a lap. Talán a feltartás is túlzottan emberre irányult és keményre sikerült(Oláh minden színészkedésével együtt. Elképesztő, miket produkált). Ellenben,ha  megnézzük Béla játék alatti szabálytalanságait, összességében jogos lehet sajnos a két lap(más kérdés, hogy ha Oláh meccskezdési lerántása még nem is, de a torok ütése, talán érhetett volna lapot és akkor a 36. percben szerzett  sárgája után ő is zuhanyozhatott volna).
Ha részleteiben boncolgatjuk, akkor azonban van néhány apró eset, amiből lehetett volna mondjuk lap, akár piros is – a másik oldalon a mérkőzés derekán:

  • Oláhról már beszéltünk
  • Grúz a 27-ik percben mezhúzással lerántotta Schembrit (ifj. Knézy Jenőre hivatkozom ilyenkor mindig – ez sárga), lapot nem kapott érte, majd a 40-ik percben megkapja Stanic lerántásáért a sárga lapját (itt akkor már mehetett volna zuhanyozni).
  • 23-ik percben, egy Andrezinho visszahúzás utáni mozdulatkor Gujic nyújtott stoplival, szemből rátalpalt Rósa sípcsontjárta (közben már az első szabálytalanságot lefújta Bede). Rósa zokon is veszi, joggal. Ezután össze is összeakaszkodnak. Nagyon csúnya volt, megért volna egy figyelmeztetést. Rósa tudna róla mesélni, mennyire  komoly volt a szituáció.
  • Schembri csúnya elkaszálása, (utolsó emberként a meccs végén) Zahorecz esetében meglepett. Nem értem, hogy ez miért csak sárga lap?

Én úgy ítélem meg, volt már sokkal rosszabb játékvezetésünk is idén, továbbra is azonban azt érzem, hogy számunkra könnyebben jönnek elő a lapok, mint ellenfeleinknél (legfőképpen a piros lap).

Megéltük a szezon első tizenegyesét (hány elmaradt korábban…). Megéltük, az első ellenfélnek kiosztott piros lapot. (elég annyit mondani, Böőr…)

Remélhetőleg hasonlóan elnézően bánnak majd a mi játékosaink szabálytalanságaival is Debrecenben, mint tették azt most a Kaposvár 32 szabálytalansága alkalmával.

Egyenlő elbírálást kérünk, semmi mást…


Sinka András

eagleeye

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Franto írta:

    …és még mindíg tartom, hogy Bede az elmúlt évek Fradi meccsein legjobban teljesítő játékvezetője.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 20. 15:40

  2. eagleeye írta:

    Azért vicc, hogy szinte minden meccsen az ellenfél többet faultol nálunk, ennek ellenére folyton mi kapjuk a pirosat.A mostani meccs kivételnek tűnhet, de azt nem lehetett elmismásolni.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 21. 11:26

HOZZÁSZÓLÁS