2024. március 19. kedd

Gyászol a Fradi család

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 27.

Életének 85. évében elhunyt Kövy Zsolt (Losonc, 1926 – Pápa, 2010) nyugalmazott református lelkipásztor, egyháztörténész, a Pápai Református Tudományos Gyűjtemények nyugalmazott igazgatója, a Ferencvárosi Torna Club pápai Baráti Körének igazi Fradi szívű tagja.

Teológiai tanulmányait 31 hónapos orosz hadifogság (1945-47) után fejezte be Pápán. Lelkészként nyugdíjba vonulásáig szolgálta az egyházat. Fontos szerepet vállalt a Pápai Református Kollégium újraindításában, aminek főigazgatójává választották. Alapítója, s a kezdetektől ügyvezető titkára volt a Mándi Márton István Pápai Református Kollégiumi Alapítványnak.

A rendszerváltás óta részt vett a politikában. 1990. őszétől 1993. január 1-ig a Pápa Városi Önkormányzat képviselője és a város alpolgármestere volt. Emellett Pápa Város Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottságának, valamint a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak elnöke volt. Az 1990-ben alapított Pápa Város Erdélyért Alapítvány kuratóriumának elnöke, haláláig tagja a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, a Kölcsey Társaságnak, a Magyar Közművelődési Egyesületnek, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek, a Veszprém Megyei Neveléstörténeti Társaságnak, a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiuma egyháztörténeti és pedagógiai szekciójának. A Pápai Jókai Kör alelnöke volt. Ezen felül több országos és megyei alapítványnál, kulturális és irodalmi társaságnál töltött be fontos szerepet. 1995. május 30-tól a Magyarok Világszövetsége Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, a Világszövetség Etikai Bizottságának tagja volt.

Több mint 300 cikke, tanulmánya, könyvismertetése és könyve jelent meg teológiai, egyháztörténeti, irodalmi, néprajzi, társadalomtudományi, honismereti és helytörténeti témákban.

Életútját számos kitüntetés, elismerés kísérte – többek között az 1956-os Emlékérem, melyet 1992-ben kapott.

Egész életében szívén viselte a Ferencváros sorsát, a Ferencvárossal szembeni igazságtalanságokat nehezen viselte. Haláláig az FTC Baráti Kör tevékeny tagja volt.Távozásával a Ferencvárosi Torna Club nagy családját is érzékeny veszteség érte.

Isten Vele Zsolti Bácsi!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS