2024. március 29. péntek

Az FTC-MTK mérkőzés játékvezetője: Szabó Zsolt

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. október 5.

Szabó Zsolt ismét a mi mérkőzésünkön dirigált. Nézzük, hogyan?

Az Újpest elleni mérkőzés óta nem jelent meg ez a rovat, mert a – szerintünk is – a játékvezetők elfogadhatóan vezették a mérkőzéseinket. Ezúttal több eset is borzolta a kedélyeket, ezért most ismét jelentkezünk ezzel.

A mérkőzés újbóli megtekintése után feljegyeztem néhány esetet.

Az első félidőben az alábbiakat:

  • Rósa elleni szabálytalanság (se lap, se sípszó)
  • Pál szabadrúgás utáni labdaelrúgása (nincs lap)
  • Vukadinovic kezez (szándékosan, próbálja vállnak feltüntetni, de ez kéz volt – nincs lap)
  • Maróti lerántja Kantát (nincs lap – Knézy Jenő hiányolja, szerinte kötelező ezért lapot adni )
  • Tischler Balogra rátart (nincs lap)

Második félidő:

  • Pátkai lerántja Marótit – sárgát kap
  • Stanic sárga lapot kap kezezésért (a keze a teste mellett, húzza el a háta mögé az esetnél, mégis eltalálja a labda)

1. A Rósa elleni szabálytalanság (se lap, se sípszó).  Ha Heinz megmozdulása Újpesten pirosat ért, akkor ez a megmozdulás vérvörös színű lapot ért volna. Marek esetébe konkrétan ezt a mozdulatsort, ezt az esetet szerették volna bemagyarázni, itt azonban meg is történt. Komoly sérülés lett a következménye. Érthetetlen, hogy nem ért még csak szabadrúgást sem… A lassításban jól látni, az MTK játékos elrúgja a labdát, majd a lábát továbbra is nyújtva tartja, nem akarja elkerülni a rátartást. Sajnálatos, hogy az esetet követően egy komor arcot látunk, majd egy köpést, ami  jelzi, hogy a játékos véletlenül sem akart elnézést kérni, mondhatni indulatból cselekedett. De ez senkit nem érdekel, ezt senki nem emeli ki…

2. Pál szabadrúgás utáni labdaelrúgása (nincs lap): talán megért volna egy lapot, mivel látszott, hogy a játékos szintén elborult aggyal rúgta el a labdát.

3. Vukadinovic kezez (szándékosan, próbálja vállnak feltüntetni, de ez kéz volt – nincs lap): ez csak azért érdekes, mert Szabó úr közel volt az esethez és a reklamáló játékost szigorúan lehordja az esetnél. A mozdulat szándékos, a szélen való akciót akasztja, de nincs lap. A második félidőben azonban Stanic eseténél van lap, pedig látszik, hogy a játékos kerülné a mozdulat közben az érintkezést… csak egy szó jut eszembe: következetlenség.

4. Maróti lerántja Kantát (nincs lap – Knézy Jenő hiányolja, szerinte kötelező ezért lapot adni )

5. Tischler Balogra rátart (nincs lap)

Valóban kaphattak volna mindketten lapot, ahogy a második félidőben kapott egy  lerántásért Pátkai. Tischler pedig ugyancsak feleslegesen tart Balogra a félidő végén, ebből is lehetett volna egy csúnya sérülés. Szerintem az ilyen eseteket fegyelmezhetné egy komolyan fellépő bíró a lapjaival.

A felsorolt esetek is mutatják, hogy azért voltak hibák a játékvezetésben, nem is kicsik.  Egy-egy lap megfelelő pillanatban történő felmutatása meghatározhat sok mindent. Példának okáért egy-egy lap miatt sorsdöntő meccsekről lehet  hiányozni. Sokadik alkalommal írhatjuk, a  következetességet gyakran számon lehet kérni.

Korábban az FTC-Győr meccs után, Bede Ferenc értékelésében ezt írtam: ” …az érzetem ezen a mérkőzésen is fennállt, hogy mintha a javunkra nehezebben szólalna meg a síp, nem úgy, mint ellenfeleink védelme érdekében…”

Erre ezen a mérkőzésen is jónéhány példát láthattunk. Főként az MTK javára lefújt “semmilyen” esetek sokasága volt meglepő. Néhányat felírtam. Ilyen volt például:

  • Vukadinovics javára lefújt eset – Schembri megkerülte őt, hozzá sem ért, se kézzel, se lábbal. Még az MTK játékosa is kérdőn nézett a bíróra.
  • Stanic testcsellel lefordul (a háta mögött(!) az MTK-ás eldobta magát)

és még sorolhatnánk eseteket. Ezekkel az apró “sípolásokkal” sikerült majdnem megegyezőre hozni a mérkőzés szabálytalanságainak számát. A táblát ide is beillesztem:

Összességében elmondható, hogy a végeredménybe (szerencsére) ezúttal nem tudott beavatkozni Szabó játékvezető, de több hibát, ellentmondást tartalmazó esetet láthattunk. Többet, mint a Siófok elleni mérkőzésen Németh Ádám sporitól vagy a Vasas elleni mérkőzésünk játékvezetőjétől, Kassai Viktortól, akikről nem emlékeztünk meg ezeken az oldalakon.

Sinka András (eagleeye)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. trebla77 írta:

    Ráadásul végig a pálya közepéről vezette a meccset. távol a problémás színterektől. Csak akkor szaladt oda ha minket kellett figyelmeztetni!
    A második félidőben Józsi bácsi szavainak hatására,nagyon agresszív játékba kezdtek, ami igen közel állt a dúrvasághoz!

    Hozzászólás ideje: 2010. október 6. 16:54

  2. Franto írta:

    Azért a Siófok elleni meg nem adott gól sem feledendő…

    Hozzászólás ideje: 2010. október 9. 19:43

  3. Franto írta:

    Még megjegyzem, hogy ezek a rendszeresen befújt apró faulok is nagyban hozzájárulnak, hogy a második félidőkre kicsit visszaesünk. sőt addigra a kiprovokált játékosaink is többnyire besárgulnak, így nincs más választás, kénytelenek vagyunk vissza fogni magunkat a középpályán. Mivel nálunk egy keményebb labdaszerzés általában sárga lapot ér, így túl soká nem tudjuk alkalmazni az egész pályás letámadást. Kényszerű cseréket kell végrehajtani. Stanic sárgája után okos húzás volt levenni, nagyon rosszkor jött volna egy újabb piros neki, és megint a semmiért, viszont így az egyik legjobbunknak kellett elhagyni a pályát.
    az ellenfél pedig többnyire hamar ráérez, hogy mennyit is engedhet meg magának keménység-durvaság terén, amit mi többnyire többhetes sérülésekkel sínylünk meg…

    Hozzászólás ideje: 2010. október 9. 19:58

HOZZÁSZÓLÁS