2024. április 24. szerda

Puskás mesterhármasa a Fradiban

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 10.

Több mint 63 esztendő után hull le a lepel erről a sporttörténeti ritkaságról. Puskás Ferenc, minden idők világfutballjának egyik legjobb játékosa pályafutása során “ipari mennyiségben” termelte a gólokat. A Honvédban, a magyar válogatottban és a Real Madridban ez jól dokumentált, mindenki számára nyilvánvaló. Az is tudott volt, hogy a Ferencváros 1947-es mexikói túráján kölcsönjátékosként a Fradival tartott. Csak az nem volt egyértelmű, hány gólt is szerzett a Fradi színeiben.

Sokan mondják, amit Nagy Béla nem tudott kideríteni a Fradiról, az nincs is. Minden tiszteletünk neki, hiszen nélküle ma elképesztően hiányosak lennének az ismereteink a Fradiról. A múltat böngészve az ő munkáját még nem segítették a számítógépek, az internet adta lehetőségek. Ő a régi mérkőzések adatainak összeállításakor csak és kizárólag a régi újságokra hagyatkozhatott. Át is böngészte őket szorgalmasan. Már amelyik a rendelkezésére állt. Főleg a külföldön játszott mérkőzéseknél akadtak hiányai, ilyenkor a még élő játékosok emlékezetére hagyatkozott.

Ilyen volt az ominózus 1947-es mexikói túra is. Volt, ahol összeállítást sem tudott adni, volt ahol a góllövőket nem adta meg. Így az ő leírásai alapján azt láttuk, hogy Puskás Ferenc játszott ugyan a Fradiban, de nem tudta feltüntetni őt, mint góllövőt. Puskás pályafutását ismerve ez elképzelhetetlennek tűnt. A kulcs a hiányos mérkőzések felkutatásában rejlik, ott lehet a bizonyosság.

Nagy Béla után az FTC Múzeum vezetője Zsiga László is szorgalmasan gyűjti és ellenőrzi az adatokat, tartja karban a hatalmas adatbázisát, minden tisztelet neki is a sziszifuszi munkáért.

Mint ahogy tisztelet illeti a most már tempofradi.hu-ra keresztelt honlap készítőit is, akik ugyancsak fantasztikus munkával számítógépre vitték és az internetre tették a Fradi múltjának mérkőzéseit. Rengeteg áldozatot hozva számtalan forrásmunkát szereztek be, amelyekkel kiegészíthették a Nagy Béla által fehérnek hagyott foltokat vagy éppen javíthatták az ott közölt adatokat. Egy ponton azonban a jelen cikk ellentmond az általuk publikáltaknak.

Puskás Ferenc 1947. július 27-én a “Moctezuma” ellen 5-1-re megnyert mérkőzésen mesterhármast szerzett, mégpedig klasszikus mesterhármast, azaz egymás után lőtte a Fradi góljait.

Íme a bizonyság, a meccs másnapján megjelent mexikói sportlap, az “ESTO” címlapja és további három oldala, mert az újság ilyen terjedelemben foglalkozott a mérkőzéssel.

A címlap egy hatalmas Puskás fotóval:

Majd a második oldal, további három meccsképpel, Puskás góljaival:

A harmadikon ugyancsak három kép, az ötödik gólunk – melyet Mike lőtt – történetével:

És végül a negyedik, amely ugyancsak közöl három képet (Csikós egy védését, amelyet Csanádi és Rudas figyel, majd a mexikói kapus két parádés vetődését), de nem utolsósorban megadja a mérkőzés részletes jegyzőkönyvét:

Nézzük ezt a jegyzőkönyvet!

Ferencváros – Moctezuma 5-1 (3-0)

Ferencváros:
Csikós – Rudas, Kispéter – Csanádi, Kéri, Hernádi – Mészáros, Szusza, Sárosi (Mike), Puskás, Lakat

Moctezuma:
Murillo – Azpiri (Andrade), Medina – Arrasco, Del Valle, Arteaga (Caco Gutierrez) – Arnaez, Meneses, Aparicio, Munoz (Caffaratti), Pisapia (Lupe Velazquez)

Gólszerzők:
Csanádi 5.perc (1-0), Puskás 33.perc (2-0), Puskás 45.perc (3-0), Puskás 53.perc (4-0), Mike 83.perc (5-0), Aparicio 85.perc (5-1)

És még olvashatók a számok a kapuralövésekről, a szögletekről, a szabálytalanságokról és a lesekről.

Ilyen volt egy futballmeccs tudósítása 1947-ben Mexikóban.

Az eredeti újságoldalakat természetesen az FTC Múzeumnak adjuk át megőrzésre.

És még hány ilyen mérkőzés lehet a múltból, amelyről homályosak az ismereteink? Ki tudja. Egy biztos, ahhoz hogy ezeket a foltokat eltüntethessük, nagyon nagy munkát kell elvégezni. Érdemes elvégezni, hogy eltűnjenek a pontatlanságok, az internet révén a legpontosabb adatok maradjanak fenn a Fradiról az utókornak. Ehhez a munkához az FTC Baráti Kör és annak honlapja minden tőle telhető segítséget meg kíván adni.

Simon Sándor

Óriási köszönet Dr. Csanádi Árpád özvegyének, aki ezt a számunkra kimondhatatlanul értékes ritkaságot, több más régi újságcikkel együtt átadta. Mondani sem kell, az összes végállomása az FTC Múzeumában lesz. Ott a helye!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Tényleg fantasztikkus, hogy ez a tudosítás előkerült.
    Egyszer talán eljutunk oda, hogy az összes fehér folt eltünik a Fradi multjából.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 12. 17:28

  2. Sztáray Mihály írta:

    Béla ismerte a három gól történetét, Öcsi gyakran kijött a meccseinkre,s megkérdezte őt,talán már nem volt ideje a régi könyvön javítani . . .

    Hozzászólás ideje: 2016. március 28. 18:26

HOZZÁSZÓLÁS