2024. március 28. csütörtök

Egy reakció margójára

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 9.

Tisztelt Szabó Úr! vagy Dear Mr. Hemingway?

Döntse el, melyik megszólítás áll önhöz közelebb!

Először is megadom a módját, hogy teljesítsem az ön blogbejegyzéseit közlő internetes honlap feltételét, és leírom, hogy ez a reakcióm válasz egy blogbejegyzésre, amely a pepsifoci.hu oldalán itt érhető el.

Tudnia kell, csak a legritkább esetben szoktam a más oldalakon fellehető blogbejegyzésekre reagálni, olyannyira, hogy eleddig soha nem is tettem. Úgy tűnik, önnek sikerült ledöntenie bennem a falakat és úgy gondolom, az ön bejegyzése megér egy kis kommentárt.

Ön tudja, milyen összetett feladat a játékvezetés, hisz 15 éves kora óta gyakorolja. Tudja Szabó Úr (vagy Mr. Hemingway) én 15 éves koromban még fociztam, valahogy az adott életkorhoz ezt érzem helyénvalónak. De nem lehetünk egyformák, van ki akkor is inkább ítélni szeret. Vagy megítélni? Lehet, ez kortalan. Valószínű, azt is saját tapasztalatból írja, hogy az „ilyen kritikák” (esetünkben nyilvánvalóan az elmarasztaló kritikákra gondol) csak dacossá teszik a játékvezetőket, nem konstruktív módon befolyásolják őket. Ezt csak leírta vagy el is gondolkodott rajta? Mert ez azt jelenti, ha valaki nem ért egyet velem, akkor ki ne merje mondani, mert attól még inkább a saját utamat járom. Ez mintha ellentétes lenne a konstruktivitás fogalmával. Abba sokkal inkább az tartozik bele, hogy megvitatjuk pro és kontra, hogy mi történt, hogy tanuljunk belőle. Nem csak én, a másik is! Vagy máshonnan közelítve, hogy lehet konstruktívan befolyásolni egy játékvezetőt? Egyáltalán lehet befolyásolni egy játékvezetőt? Szabó Úr (vagy Mr. Hemingway), ön most befolyásolni akarta Szabó bírót (nem tudom miért, de nem érzem sporttársamnak), hogy csak így tovább? Ha igen, akkor milyen minőségében? Mint egy ellenlábas klub tulajdonosa? Netán, mint az MLSZ-ben az NB I-es bizottság elnöke? Szabó Úr (vagy Mr. Hemingway), szerintem bizonyos pozíciókban egyáltalán nem mindegy, mit mond az ember.

Valóban, a játékvezetésről mindenkinek lehet véleménye. Egy olyan embernek is, mint ön, aki 15 éves kora óta játékvezet, de – remélem, elfogadja – nekem is, aki ezt ugyan nem teszem, de hétről hétre a lelátón szurkolok. Ön szakértőként tetszeleg. Ismeri ön Puhl Sándort, akit négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének választottak? Valószínűsítem, ebben a szakmában többet ért el és többet látott, mint ön. Költői kérdés volt, nyilván ismeri. Azt is hallotta, ő miként vélekedett az ominózus Dragóner esetről? Ha nem, javaslom, kérdezze meg tőle vagy legalább nézze meg a véleményét tartalmazó felvételeket. Suszter maradjon a kaptafánál.

Vélelmezem, ön nem volt ott Zalaegerszegen, mert abban az időben saját csapata fényes diadalát nézte. Nagyon helyes, ez a dolga! Én ott voltam, személyes élményeim is vannak, ez meg az én dolgom. Ön nem beszélt Dragónerrel, mert nem volt ott, én még ezt is megtehettem. Ön mégis jobban tudja, mit látott Dragóner, és mit akart valójában tenni! Szabó Úr (vagy Mr. Hemingway), ezt miként magyarázza? Nem prejudikál? Nagyon remélem, nem. Az méltatlan lenne önhöz. Akkor meg minek ír olyan eseményekről, amiket nem tapasztalt meg, és aminek a tévéfelvételei alapján a magukat joggal szakértőnek vallók is egészen másképp nyilatkoznak? Nem gondolja, hogy ez nem korrekt?

Mielőtt befejezem, arra még rá kell kérdeznem, hogy miután ön is azt mondja, hogy senkinek sem kellenek törött arc- és orrcsontok, melyek az ilyen „véletlen” találkozásoknak tudhatók be, tudja-e ön, hogy Dragóner Attila arca hány helyen törött el nem egészen egy éve egy ilyen véletlen ütközés után? Sőt, még egy előkészületi mérkőzésen is az orrcsontja bánt egy másik véletlen ütközést? Dragóner Attila ellenfelei mit láttak és gondoltak akkor, hogy ugrottak fel? Emlékszik rá, melyik sporttársa vezette azokat a találkozókat? Ők jól ítéltek, hogy azok véletlen ütközések voltak? Ön mondta: helytelen megpróbálni játékvezetőket megfélemlíteni úgy, hogy bizonyos klubokkal szemben pozitív diszkriminációval éljenek. Én mondom: helytelen bizonyos klubokkal szemben negatív diszkriminációval fellépni, csak azért, hogy magunknak olvasottságot generáljunk.

Szabó Úr (vagy Mr. Hemingway), azért maradok baráti üdvözlettel. Választ nem várok, azt sokkal inkább, hogy a saját csapata körüli eseményekkel foglalkozzon. Ha sikerük van, örüljön (Botis gólja valóban párját ritkítóan fantasztikus volt), ha magyarázkodni való, akkor azt magyarázza meg. Csak azt ne mondja, hogy az ön klubjánál nem fordulnak elő közérdeklődésre számot tartó és egyelőre megmagyarázatlan esetek, hacsak nem a sajtó ármánykodik önök ellen.

Simon Sándor

(A cikkhez felhasznált fotókat a http://newshopper.sulekha.com/george-f-hemingway_photo_1069198.htm oldalról vettem.)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

11 hozzászólás

  1. eagleeye írta:

    Nagyon jó és elgondolkodtató okfejtés.Minden tekintetben rávilágít kis Hazánk focivilágának hibáira, egyenlőtlenségeire.
    A korábbi, hazatérő, udvarias tulajdonos már meghatározó irányítója focinknak, udvarias formában, de ő is be áll a “belénk rúgók” táborába.
    Persze, ez csak terelés.
    A meg nem adott szabályos gólról illetve az elmaradt büntető(k)ről.
    Illetve előkészítése védelmünk alapemberének több fordulóból való kivonásához.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 05:54

  2. tibu1 írta:

    Hihetetlenül intelligens válasz, egy annak a legjobb szándékkal sem nevezhető blog bejegyzésre.
    Emelem kalapomat, remélem ez eljut Szabó “úr” kezébe, bár úgy érzem nem értené meg. Nem értené meg, mert nem is akarná, ő csak a saját igazságát ismeri.
    Nagyon várom már, hogy a változás szele kitakarítsa az mlsz-t és az ilyen pünkösdi királyok ideje, mint Szabó “úré” is lejárjon!
    Lehet a vesztüket érzik? Azért rikácsolnak léptten-nyomon ellenünk?
    Nagyon remélem, hogy igen!
    A magyar labdarúgás mindig olyankor volt jó, mikor egy erős Ferencváros ontotta a sikereit. Lehet ez ellen küzdeni, lehet hátráltatni a Fradi felemelkedését, de mi áttörünk ezeken a kritikákon és fényesen fogunk ragyogni, ahogy a múltunkban is áttörtünk mindig az előítéletek és az elnyomás mocskain!
    A történelem mint tudjuk ismétli önmagát, lesz még tündöklő Ferencváros, lesz még többszörös bajnok Fradi és akkor az ilyen pünkösdi királyok néma tátogását majd nem fogja tudni kihangosítani a mindenre ugró média.
    A Fradi örök és diadalához az ilyen Szabó urakra is szükség van, hiszen ellenszél nélkül túl sima lenne a győzelem!
    Tisztelt Szabó “Úr” készüljön, mert hamarosan vacogó testét már nem takarhatja jó minőségű “bundákkal”, és hiába jön majd a jobb idő, az Ön számára valószínűleg túl meleg lesz!
    Érezni már a “bunda” alá beszorult izzadtság szagot, közeleg az idő és felszínre kerül majd minden, mit most kirohanásaival próbál takargatni!
    A fény mindig erősebb a sötétségnél, fényünket nem takarhatja el árnyak ezernyi hada sem.
    Világítson hát befejezésül kommentem végén a magyar labdarúgás csillaga,

    FERENCVÁROS!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 08:57

  3. antifity írta:

    Szabó (Hemingway) úr mintha fázna kissé.
    Elkelne egy jó kis bunda!

    Vagy legalább a csapatának, mert ismét közelít az NB II

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 10:30

  4. beregvaros írta:

    Nagyon jó kis írás.
    Bár az még el sem hangzott, hogy jó lenne ha az MLSZ (amelyben dolgozik is a fent említett Úr) kivizsgálná végre a tavalyi MK kupa döntő alkalmával lezajlott bundagyanús mérkőzést!
    Ott az egyik fél ugyanis az a Kispest volt, amely csapatról talán már hallott a fent említett “Úr”.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 12:53

  5. sznico írta:

    Aki ilyen efogultan nyilvánul meg már nem első esetben a fradi rovására az nem lehet úri embernek titulálni.A TREND A MAI MAGYAR FOCIBAN A VIDÉK ELÖTÖRÉSÉNEK ELŐSEGITÉSE.EZ CSAK A VIDÉKEN IS NÉPSZERÜ FRADI VISSZA SZORITÁSÁVAL LEHET.EZÉRT NINCS ÉRDEKVÉDELMÜNK AZ MLSZ-BEN,SÖT SEMILYEN SZAKMAI POZICIÓBAN.SÖT A JÖVÖ MÉG KILÁTÁSTALANABBNAK NÉZ KI.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 12:54

  6. szurkoló írta:

    Szeretném én is a véleményemet elmondani, mivel mi lent voltunk és a mérkőzés megtekintése után mi így láttuk.
    1. első gólnál a játékos nyújtott lábbal ment a Megyeri felé.
    2. második gólnál Kulcsárt letaglózták szabadrúgás járt volna kifelé.
    3. a harmadik gól egy szerencsétlen gól volt így 1:3 lett volna az eredmény.
    Nem beszélek arról az esetről, amikor a szabályos gólunkat nem adták meg, mivel az ellenféltől kapott labda szerintem nem les. Ferenczi buktatásáról nem is beszélek. A játékos a tizenhatoson belül megfogta a labdát, hogy ne legyen gól. Csízit lefejelték, nem számít ezért is Ő kapott sárgát. Morisonnak az első sárga nem járt volna mivel a labdát szerette volna megszerezni. Mi így láttuk lehet hogy elfogultak voltunk.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 13:18

  7. csakafradi írta:

    nemtudom miért ilyen hülye ez a hemingvééj nálam már az a pepsifocis cikk is kiverte a biztosítékot amikor a csávó mondta h tudok dekázni anyám apám munkanélküli de nagyonjóldekázok nemmehetnék el edzésre a honvédbe?? erre hamingvéjj de jelentkezzen a fradinál oda lehet felveszik nem szószerint így volt de a lényege egy nagyon nemszimpatikus ez a csávó!! nem is értem miért kell neki bejegyzéseket írni??? miért kell ennyire nagy beosztást rábízni az nb1ben? a másik dolog, hogy miért ezt a bírót küldték erre a mecsre??? nemigaz, h az mlsz-nek nincs normális játékvezetőkerete, ez a bíró megye 3-ba nemtudna normálsan elvezetni egy mecset. nemidevaló ez a játékvezető, de az egész mlsz vezetés nemidevaló! pont nemrég olvastam dragit eltiltották 2mecsre rajczit meg felmentették nevetséges az egész ország ellenünk van. miért csinálják ezt magyarország legnépszerűbb klubjával, aki csak tud belerúg egyet. remélem az új elnök jófelé índítja el a magyar futballt, és minden csapatot egyformán fognak bírálni minden játékossal eggyütt. a mecsre visszatérve dragóner nemérthozzá a fejéhez, csak a vállához, de a játékvezető gondolkodhatott volna, dragó egy ütemmel hamarabb ugrott fel,magasabb is, sőt dragóner már 15 éve így ugrik fel fejelni. remélem, hogy a szavazásokon az győz aki támogatni fogja a labdarúgást és a magyar sportot, a parlamenti választások után pedig jöhet az mlsz tisztogatás, legalábbis nagyon remélem, mert a magyar focinak is kell a három E betű és akkormindenki egyenlő elbírálásban fog részesülni és összefogunk tartani ütőképeslesz a magyar foci és a fradi visszatér a rég megérdemel méltó helyére!!!!!

    Mindörökké Ferencváros!!!!! Hajrá Fradi! Hajrá fiúk!

    ui.: olyan jóvolt hallgatni (igaz csak tv-be láttam a zte mecset:S) kb 5 év után ismét h játszik a fradi jóleset!!! Fradi szerelem tudom h vanilyen…………. (L)FRADI(L)

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 17:20

  8. Arányi József írta:

    Szabó vagy Hemmingway or who the fuck. A maga “tekintélye” Los Angelesben maradt.
    Ott viszont az üzleti életben nem díjazzák, ha valaki “feltűnik”. Itt sem. Maga a bundaügyről elhíresült egyik szereplő. De kérem, ne tegyen egy olyan ajánlatot, amit nem lehet visszautasítani.You know what I mean. Csak egy gondolat: hol a fenében volt futball bíró az USA-ban. Ugyanis a futballt ma is soccer-nek nevezik, ami “nemtelent, szemetet” is jelent.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 18:45

  9. Arányi József írta:

    No és még egy gondolat a bundás Szabó Hemingwayről. A Honvéd 4 : 1-re verte az MTK-t. Ez a három pont úgy kellett a Honvédnek, mint egy falat kenyér. Ez nem bunda gyanus?
    Hát a “meghatározó” személyeket nézve ??? Szép társaság. Hajrá FAIR PLAY.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 9. 20:35

  10. eagleeye írta:

    Egyetértek, Arányi úrral!
    Nem szabályos képlettel így tudnám felírni:

    Hemi papa + mlsz galery (kistuloki és barátai { azaz Várszegi} ) = 4:1 a rászoruló csapatnak. Mellesleg jó kis pénz a fogadóirodáknál is.
    Hát így mennek itthon a dolgok.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 10. 00:42

  11. DEDE írta:

    ANTIFRADISTA!

    Hemingway úr! „A jó kutya nem ugat át feleslegesen a szomszédba”! Mi a fenét nézett azon a sötét szemüvegén keresztül?? Szerintem, nézte, de nem látta, persze az is lehet, hogy nem is nézte, csak beleugat! Persze bárkinek lehet véleménye a „Dragóner”fejesről. Nem az a baj, hogy szabálytalannak értékelte a mozdulatot, mások is megtették, de nem fűztek hozzá alaptalan és hányingert keltő „okosságokat”! Az Ön szájából ez a fröcsögés hiteltelen, ugyanakkor elgondolkodtató! Tisztséget tölt be az MLSZ bohócai között, ezt a véleményét hangoztatja ott is!? Szabó Úr! Olvasva a bejegyzését, Ön egy „bundás”, sötétszemüveges

    ANTIFRADISTA!.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 10. 02:19

HOZZÁSZÓLÁS